Hindinizi buzdolabınızdan çıkardıktan sonra 60-90 dakika oda sıcaklığında bekletin. Bekletmeden önce ambalajını çıkarmayı da ihmal etmeyin. Oda sıcaklığına geldikten sonra pişen hindi daha kolay ve pratik pişecektir.
Vaktiniz azsa ve etleri daha hızlı şekilde çözmeniz gerekiyorsa, donuk etlerinizi soğuk su dolu bir kaseye koyun. Yarım saatte bir suyu süzün, tekrar su doldurun ve etler çözülünceye kadar her yarım saatte bir bunu tekrarlayın. Etlerinizi bu yöntemle çözerseniz hemen pişirmeye başlamanız gerekmektedir.
Aşırıya kaçmadan bir miktar tuz marinasyon için gerekli. Etinizin yumuşak olmasını istiyorsanız önemli bir diğer nokta marinasyon sosunun asit dengesi. Özellikle limon suyu, sirke veya yoğurt bu aşamada işinize yarayacak. Sirkeden yana endişeniz olmasın kokusu uçup gidecektir.
Buzdolabından çıkan et maksimum 12 saatte çözülür. Çözülmenin ardından en fazla bir gün buzdolabında muhafaza edilir. Çok fazla bekletmeden tüketmek gerekir.
ETİ SICAK SUDA BEKLETMEYİN
Eti sıcak suda bekletme doğru değil, etin dış kısmının pişmesine ve içten bakterilenmesine neden oluruz. Donmuş haldeyken pişirmeye çalışmak delilik, bu yöntemlerin hepsi yanlış.
İlgili 16 soru bulundu
Donmuş etler tencere ya da düdüklü tencere içine alınır. Eğer aroma vermek isterseniz, tencere içine havuç dilimleri ve baharat ekleyebilirsiniz. Etin büyüklüğüne göre üzerini geçecek kadar sıcak su ilave ediniz ve düdüklü tencerede ise 30 dakika kadar; normal tencerede ise 70 dakika kadar kaynatınız.
Dondurulmuş et ve tavuk ürünlerinin tencere veya tavada kısık ateşte çözülmesi gerektiğini, oda sıcaklığında çözülen ürünlerin bakteri üremesini hızlandırarak besin zehirlenmesine neden olduğunun altı çizildi.
➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir. ➽ Dondurulan et çözdürüldükten sonra kesinlikle yeniden dondurulmamalıdır.
Etin kolay pişmesi doğranma şekliyle de alakalıdır. Küçük küçük parçalar halinde doğranmış etler daha çabuk pişer. Donmuş et pişirme için etinizi buzluktan çıkarttıktan sonra çözülmesini bekleyin. Çözülen eti ister normal tencerede, isterseniz de düdüklü tencerede kısık ateşte olmak üzere pişirebilirsiniz.
Eti marine etmeden önce tamamen çözdürmek gerekir. Bunu yapmanın en iyi yolu, donmuş eti gece boyunca kapalı bir kabın içinde buzdolabına koymaktır. Eti yemeyi planlamanızdan yaklaşık 12-24 saat önce çözdürün. Böylece marine etmek için size yeterli zaman kalmış olur.
Sosta kullanacağınız sütte bulunan enzimler ve süt asitleri hindi etinin sert dokusunu parçalayarak yumuşamasını sağlayacak ve lezzet katacaktır. Hindi etini bu karışımla harmanlayarak üzeri kapalı bir şekilde buzdolabında en az 2 saat bekletin.
Hindi Eti Pişirmesi
Tavuktan daha sert olan hindi eti doğru marine edilmediğinde ya da doğru hindi pişirme tekniği uygulanmadığında damaklara son derece yavan ve sert gelebilir.
Bir limonu ikiye bölelim hindinin her tarafını limonla ovalım çiğ kokusunu alsın. Sonra sosu her tarafına sürelim . 200 dereceli fırında yaklaşık bir saat kadar kızarana kadar pişirelim ,yanına iç pilavla beraber sıcak sıcak servis edelim.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Ortalama et haşlama süresi etin gramajına ve türüne bağlı olarak 30 dakikayla 1,5 saat arasında değişiyor. Eğer kemiksiz küçük bir etiniz ya da kuşbaşı etiniz varsa bu süre 30 dakika kadar olacaktır. Daha fazla haşlarsanız etiniz sertleşebilir.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Etin kolay pişmesi doğranma şekliyle de alakalıdır. Küçük küçük parçalar halinde doğranmış etler daha çabuk pişer. Donmuş et pişirme için etinizi buzluktan çıkarttıktan sonra çözülmesini bekleyin. Çözülen eti ister normal tencerede, isterseniz de düdüklü tencerede kısık ateşte olmak üzere pişirebilirsiniz.
Hepimizin derdi önceden dondurduğumuz etlerin lazım olduğunda hemen çözülmemesi. Bunun en sağlıklı yöntemi elbette aceleye getirmeden 10-12 saat önceden buzdolabına alıp kendi halinde çözülmeye bırakmak. Fakat işiniz aceleyse geniş bir kapa eti alıp üzerine su ve sirke döküp bekleterek bu işlemi hızlandırabilirsiniz.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir.
Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir. Et suyu içeren yemekler ise 1-2 gün içinde tüketilmelidir.
Sıcak suyla yıkamak etinizin hafifçe pişmesine, doku ve kıvam kaybetmesine dahi neden olabilir. Suyun içinde tuzla etinizi bekletmeyin. Bu da etinizin tadının bozulmasına neden olacaktır. Oda sıcaklığında üzeri açık bir biçimde eti bekletmek daha fazla bakterinin ve mikrobun çoğalmasına neden olabilir.
Kurban Eti Ne Zaman Dolaba Konur? Kurban eti en az 4-5 saat – en uygun 1 gün güneş almayan açık havada bozulmadan bekleyebilir, sonra da buzdolabına kaldırmak uygun görülür. Bu yüzden de kurban eti hemen dolaba konur mu demek yerine eti dinlendirip koymak gerek.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek hem de yumuşak olacaktır. Bazı haşlamalarda en son terbiye eklenir. Un, limon suyu ve yumurta sarısı. Bu üç malzeme az soğuk suyla çırpılır.
Eti dinlendirmemek
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.
8. Dondurulmuş eti, fırın, ocak ya da ızgarada çözdürmeden de pişirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri