Oysa, mülakatın kapsamında röportaj bulunmamaktadır. Mülakatta mümkün olduğu kadar görüşme yapılan kişi ve konuşulanların dışına çıkılmamakta, özel görüş, duygu ve yorumlara yer verilmemektedir. Röportajda, herhangi biriyle görüşme zorunluluğu da yoktur.
* Mülakatın alanı görüşülen kişiyle sınırlıyken röportajda her çeşit konu ve olay ayrıntılı bir biçimde irdelenir. * Röportaj, mülakattan daha geniş kapsamlı bir türdür. * Röportaj yazarı süslü bir dil tercih edebilecekken mülakatta açık ve kısa bir anlatım tercih edilir.
Röportaj, bir gazete yazarının ünlü, tanınmış kişiler, yerler ve olaylarla ilgili inceleme ve araştırmalarına kendi görüşlerini de ekleyerek oluşturduğu yazı türüdür. Röportaj kelimesinin kökeni, Latincede 'toplamak', 'getirmek' anlamlarında kullanılan reportare fiiline dayanır.
Röportajcının amacı, konuyu çarpıtmadan belgesel olarak okuyucuya/izleyiciye sunmak, okuyucuyu/izleyiciyi konunun içinde yaşat- mak, kamuoyunu aydınlatmaktır (www.sanalda 1 numara.com).
İlgili 42 soru bulundu
Röportajı haberden ayıran nitelik onun edebiyat gücüdür. Haber bir yaratma değildir, bir taşımadır. Röportaj bir yaratmadır. Gerçeğe, gerçeğin, yaşamın özüne yaratılmadan varılamaz.
Mülakat, herhangi bir sosyal konu ya da sorunun üzerinde, uzman kişi ya da kişilerle yapılmış konuşmaları yansıtan yazı türüdür. Toplumun tamamını ya da bir kısmını ilgilendiren her alanda "mülakat" yapılabilir. Gazete ve dergilerde yayımlamak üzere yapılan mülakatlar için daha çok röportaj sözcüğü kullanılır.
Mülâkat(iş görüşmesi), iş başvurusunda bulunan adayların iş uygunluğunun test edildiği, bir ya da birden fazla kişi tarafından yapılabilen görüşme türüdür.
İş görüşmeleri kendi içlerinde ikiye ayrılır: Eleme mülakatları ve işe alım ya da seçme mülakatları.
Röportaj kelimesi de TDK baz alındığında doğru yazımı olarak ropörtaj şeklinde değil 'röportaj' şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bazı insanlar bu kelimeyi reportaj gibi yanlış kelimelerle de karıştırmaktadır.
Röportaj Türleri / Uzunluk ve Kısalık Bakımından Röportajlar 1) Tek Röportaj: Belirli bir konuyu ele alan ve tek bir yazı çerçevesinde sunulan röportajlara tek röportaj denilir.
Mülakat sırasında, başvuran adayın eğitim geçmişi, çalışma koşulları, adayın tecrübeleri ve karakteri, bilgi birikimi, hedefleri ve kariyer planı konuşulur. İnsan kaynakları ya da firma yetkilisi tarafından adayın verdiği yanıtlar değerlendirilir ve eğer karşılıklı olarak uygun görülürse işe alım gerçekleşir.
Mülakatın özellikleri ise şunlardır; Görüşmenin konusu ilgi çekici ve toplumsal açıdan önemli olmalıdır. Hangi konuda ya da alanda görüşme yapılacaksa, o alanın ya da konunun uzmanları seçilmesi gerekir. Görüşme için, mümkün olduğunca birinci kaynak olarak kişi ya da kişiler tercih edilmelidir.
Edebiyattaki yeri. Ruşen Eşref Ünaydın, Türk edebiyatına "edebî mülakat" türünü kazandırdı. 1917 ve 1918 yıllarında Türk edebiyatının ünlü yazar, şair ve fikir adamlarıyla yaptığı edebî röportajları 1918'in sonlarına doğru "Diyorlar ki" adıyla kitaplaştırdı.
Mülakat (İş Görüşmesi); İşe alım uzmanları veya kurum yöneticilerinin iş başvurusu yapan aday ile adayın pozisyona uygunluğunu değerlendirmek amacıyla yaptıkları görüşme(ler) sürecidir. Süreç sonunda hem aday hem de işe alımı gerçekleştirecek taraflar birbirleri için uygun olup olmadıklarına karar verirler.
Sözlü sınav veya genel kullanılan anlamıyla mülakat, kamu görevine alınacak kişiyi seçmek amacıyla, adaylarla tek tek ve yüzyüze konuşmak, görüşmektir.
Çoğu insanın düşündüğünden daha fazla mülakat türü vardır. Mülakat, genellikle katılımcılarla sohbet etmek ve bir konu hakkında veri toplamak için açık uçlu sorular sormayı içeren nitel bir araştırma tekniğidir.
Mülakat, çalışan alımı yapan firma yetkilileri ve işe başvuran adayların birbirlerini tanımak için yaptıkları iş görüşmesine denir. Mülakat sırasında, başvuran adayın eğitim geçmişi, çalışma koşulları, adayın tecrübeleri ve karakteri, bilgi birikimi, hedefleri ve kariyer planı konuşulur.
İşe alım süreçlerinde kullanılan farklı mülakat tekniği türleri, işverenlerin potansiyel adayların kapasite ve kabiliyetlerini değerlendirmelerine yardımcı olur. Bunlar arasında yapılandırılmış mülakatlar, davranışsal mülakatlar, stres mülakatları, panel mülakatları ve grup mülakatları bulunmaktadır.
1) Açıklayıcı röportaj: Haber kaynağının uzmanı olduğu konu hakkında yapılan röportajdır. Olayın ne anlama geldiği, etkileri, nedenleri ve olası sonuçları üzerine açıklama yapmasını sağlayacak sorular yönetilir.
Doç. Dr., İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü. 1 1918'de yayımladığı Diyorlar ki adlı eseriyle Türk edebiyatında edebî röportaj türünün ilk örneğini Ruşen Eşref Ünaydın vermiştir.
Röportajın yapısına daima öznellik hakimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri