Özlemek olayını en koyu demlerinde yaşamak, çok özlemek, onsuzluğun artık canına tak etmesi hali.
Bu deyim kişinin bir başka kişiye veya bir mekana olan özlemini ifade ediyor. Özlem duygusunu net bir şekilde anlatmak için burnunda tütmek deyimi kullanılıyor. Burnunda tütmek deyimi bir eşyaya veya bir mekana olan özlemin yanı sıra kişilerin birbirilerine olan özlemlerini de ifade eden bir cümledir.
özlemenin yogun olarak vuku bulanı. 'özlem'in, biraz ağdalı biraz da metaforik olarak ifade edilişi.
Gözünde tütmek çok özlemek ya da hasret çekmek anlamlarına gelir. Gözlerin serap görmesi durumu için de gözünde tütmek deyiminin kullanılması mümkündür. Çünkü özlem kişilerde özlenenin hayaline sebep olmuştur ve bu nedenle de serap görmek anlamına gelebilir.
çok özlemek, hasret duymak manasına gelen deyim. burnunda tütmek de aynı mana da kullanılıyor ama doğru kullanım gözünde tütmek..
İlgili 18 soru bulundu
Fümerol (Latince fumus, "duman tütmek"), çoğunlukla yer kabuğu sıcaklığının çok yüksek olduğu, yakın dönemde etkin yanardağlar'ın yer aldığı bölgelerde, karbondioksit, sülfürdioksit, hidrojenklorid ve hidrojen-sülfit gibi gazların, buhar şeklinde salındığı, yer kabuğundaki açıklıklar (ağızlar)'dır.
çok özlemek: “Akşamlar niçin hâlâ gözünde tütüyor?” -A. N. Asya.
Verdiği sözden geri dönerek benliğini küçültmek.
Buram buram tabiri, bir şeyin koku veya dumanının etkili bir şekilde yayılmasını yada bir olayın çok, aşırı şekilde gerçekleştiğini ifade etmek için kullanılır. Buram buram tütmek tabiri de aynı şekilde bir şeyin dumanının aşırı ve etkili şekilde yayıldığı anlamına gelmektedir.
Halk arasında çok sık kullanılan Ağzı Kulaklarına Varmak, neşelenmek, mutlu hissetmek ve sevinmek anlamına gelir. Anlamı: Beklenmedik bir olay karşısında çok sevinmek.
Burnundan solumak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok öfkelenmek, sinirlenmek.
Gözünde Tütmek bir Türk deyimidir. Gözünde tütmek "çok özlemek" anlamına gelmektedir. Çok özleyince atalarımız, "Gözümde tütüyor", derdi.
Canına tak etmek deyimi sabrı tükenmek ya da herhangi bir şeye daha fazla dayanamamak biçiminde karşılık bulunmaktadır. Başka bir tabir ile canına yetmek şeklinde de ifade edilir.
Burnu büyük deyimi ise kendini beğenmiş ve kibirli kişileri tabir etmeye yarar. İşte, tüm detaylar.
Peki, burun kıvırmak deyiminin anlamı nedir? Kısaca deyim açıklaması konusunda bilgiler. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman burun kıvırmak deyimi, 'Değer ya da önem vermemek, beğenmemek ve küçümsemek' ifadeleri üzerinden yorumlanmaktadır.
Gönül koymak ise, bir davranışından ya da sözünden ötürü birine gücenmek demektir.
Gözünü dört açmak, herhangi bir konuda yanılmamak için odaklanmak ve konsantre olmak anlamına gelir.
Kulağını çınlatmak deyimi, ortak tanıdıklar hakkında konuşmak, onunla ilgili anıları aktarmak ve paylaşmak anlamına gelir.
Gözünde büyümek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Olduğundan fazla büyük ya da güç görünmek. “Onca yolu nasıl yürüyeceğim, gittikçe gözümde büyüyor.”
Tüküren hayvana Lama Tükürdüğünü yalayan İnsana da dal'Lama denir.
Eylem. [2] ağzındakini dudakları arasına getirip dışarı vermek. [3] ağız yoluyla [[dışarı çıkarmak. [4] (mecaz) küfür, öfke ve tiksinti bildiren deyimlerde kullanılan bir fiil.
aşınmak. Aygıt, eskiyip yıpranmak, vida genişlemek, tutmaz olmak. Eskimek, yıpranmak, aşınmak.
Başı dumanlı DEYİMİ AÇIKLAMASI
Açık seçik düşünebilecek, karar verebilecek, durum da olmayan (kimse).
Deyim. [1] Geçim sıkıntısı yaşamak. [2] Borçtan kurtulamamak. [3] Gelir gider dengesini düzene koyamamak.
Sinek avlamak deyimi, herhangi bir konuda hizmet sunan dükkân veya benzeri yerlerde, tam istendiği kadar müşterinin olmaması durumlarında kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri