Topraklı bir prizin içerisinde üç tane bağlantı noktası bulunur. Bunlar, "toprak, faz ve nötr"dür. Yukarıdaki şekilde prizde mavi ile gösterilen toprak, siyah nötr ve kırmızı ise faz olarak adlandırılabilir.
Yani bir cihaz çalıştırılmak istendiğinde yük elektrik üzerinden cihaza geçer. Bu miktar düşükten yükseğe doğru veya yüksekten düşüğe doğru farklı fazlar üzerinden geçiş yapar. Bu da faz ismi ile bilinmektedir.
Faz: Kahverengi. Nötr: Mavi. Topraklama ya da koruyucu iletken: Yeşil ya da sarı
Hangi ucun faz ve hangi ucun nötr olduğunu bulmanız gerekiyorsa, kablo renklerini kontrol edebilirsiniz. Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz.
İndüklenme sonucu akım oluşturan üç grup bobinin çıkışlarının her biri olan faz, üretimi sırasında pozitif alternansta bulunduğu sırada değeri pozitif olduğundan akım, fazdan nötre -yüksüz uç- , negatif alternansta bulunduğunda değeri negatif olacağından nötrden faza akar.
İlgili 36 soru bulundu
Kırmızı: Genel olarak 220 volt içinde görülmektedir. Faz iletkenliği için kırmızı renk kullanılmaktadır.
Binalarda kullanılan diğer iki kablo çeşidi olan faz kablosu ve nötr kablo kablonun renkleri ise şöyledir; faz kablosu renkleri kahverengi, siyah veya gri renklerde nötr kablo rengi ise açık mavi rengindedir. Faz kablosu (+) yüklü, nötr kablo ise (-) yüklüdür.
Evin girişine 3 faz ile geldik ancak aydınlatmada vs de 3 fazın sadece bir tanesi kullanılır yani tek faz kullanılır birde nötr kullanılır.
Faz kablosu + elektrik enerjisi olan kablodur. Nötr Kablosu Rengi: Açık mavi renklidir – yüklü kablodur.
3 faz, elektrik sistemlerinde kullanılan bir sistemdir. Bu sistem, elektrik enerjisinin üretilmesinden, dağıtılmasına ve kullanılmasına kadar olan tüm aşamaları kapsar. Faz: Üretim aşamasında, elektrik enerjisi üretilir ve üretim tesislerinden, elektrik şebekesine taşınır.
Faz: kırmızı Nötr: beyaz. sarı-yeşil (PE): toprak.
faz ve nötr yerinin önemi yoktur. Sarı üstüne yeşil çizgisi olan kablo topraklama kablosudur prizin orta vidalama yerine takacan.
Faz ve nötr hatlar genellikle gri renkte olur. Topraklı prizi elinize aldığınız zaman yukarıdaki gibi 3 tane vida karşınıza gelecektir. Kırmızılar faz ve nötr kablolar için, ortadaki yeşil ile gösterilen ise topraklama hattı içindir.
Üye. prizde ikisindede elektrik var ise nötr hattı gelmediğini belirtir.
Elektrikte monofaze, “tek faz” anlamına gelmektedir. Monofaze sistemler devreyi tamamlamak için faz ve nötr olmak üzere iki kablo gerektirir. Faz kablosu akımı taşır ve nötr kablosu ise akımın dönüş yoludur. Monofaze, Türkiye'de 230 volta kadar 50 Hz gerilim sağlar.
faz ucu nötr e değerse sigorta bozuk değilse atar. faz ucu toprağa değerse bina topraklaması sağlamsa sigorta atar.
Aydınlatma tesisatında genellikle 1,5 mm2 iletken kesitli kablo kullanılır. Priz tesisatında ise 2,5 mm2 iletken kesitli kablo kullanılır.
Faz nötr arası gerilim farkı 220 volt dur. Fazlar arası gerilim farkı nı da sizlere göstermiş oldum.
Makinelerde çoğu kez nötr kullanılmamasının sebebi, üç fazın dengeli olması ve vektörel olarak ifade edersek dengeleyici bir güce ihtiyaç duyulmamasıdır. Daire ve ofis tarzı yerlerde ise bu durum tam tersidir. Hiçbir zaman tüm fazlardan çekilen yük eşit olamayacağı için, nötr iletkeni çok değerlidir…
Üç fazlı sistemdeki hat akımlarının toplamı sıfırdır. Nötr telindeki akım, üç telin hat akımının toplamı kadardır. Monofaze bağlantıda gerilim 230 V'a kadar çıkabilir. Trifaze bağlantıda ise gerilim 415 V'a kadar ulaşabilir.
Tek fazlı gerilimler genellikle 115V veya 120V, üç fazlı gerilimler genellikle 208V, 230V veya 480V'dir.
3 Fazlı Priz Bağlantısı
3 fazlı priz kurulumuyla, tek fazlı priz kurulumu arasında mantık olarak hiçbir fark bulunmamaktadır. 3 fazlı priz 3 canlı uç + 1 toprak + 1 nötr telden, tek fazlı bir priz ise 1 canlı uç + 1 toprak + 1 nötr telden oluşmaktadır. Sadece 4 tel görüyorsanız, toprak hat çekmenize gerek yoktur.
Mavi kablo ise nötr kablosudur ve negatif yükleme yapmak için kullanılır. Kahverengi, siyah ve gri kablolar ise faz kablolarıdır.
Faz: Elektrik yüklü canlı (yüklü / enerjili) uçtur. Yüksek potansiyellidir. Nötr: Elektriğin dönüş yapmasını sağlayan yüksüz uçtur. Sıfır potansiyellidir.
Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri