burudet - برودت [ بُ دَ ] (اِمص) برودة. سردی.
(بُ) [ په . ] (اِمر.) 1 - شالوده ، اساس . 2 - بیخ ، پایه .
Aslı Arapça bahûr olan buhur, koku veya kokulu buhar (duman) çıkarıcı maddelere verilen addır.
BİNÂGUŞ – BÜNÂGUŞ (ﺑﻨﺎﻏﻮﺵ) i. (Fars. bunāġūş > bināġūş) Kulağın ucundaki küpe takılan yumuşak kısım, kulak memesi: Elâ ey sâki-i sîmin-binâgūş / Bana sun câm-ı zerrin eyleyim nûş (Sinan Paşa'dan).
(ﻧﺎﺑﺖ) sıf. (Ar. nebāt “bitmek, gelişmek”ten nābit) Yerden çıkıp büyüyen: Mânend-i şecer nâbit olur sâbit olanlar / Her hangi işin ehli isen onda devâm et (Ziyâ Paşa'dan).
İlgili 29 soru bulundu
Osmanlıca'da neft; yeşilin karaya çalan en koyu ayrıncı, Açık zeytin yeşili rengi anlamına geliyor.
nize - نیزه
رمح. (آنندراج) (غیاث اللغات). قناة.
Bögü'nün “doğru” anlamında kullanımı da Uygur metinlerinde karşımıza çıkmaktadır.
BÂDEHU. (ﺑﻌﺪﻩ) zf. (Ar. ba'de “sonra” ve -hū “o” zamiriyle ba'dehū) Ondan sonra, daha sonra: Bir adam aç kalıp da birinin ekmeğini yese bâdehu kıymetini vermesi lâzım gelir (Cevdet Paşa).
BÎTAP – BÎTAB
(Fars. olumsuzluk bildiren bі- ve tāb “güç, kuvvet” ile bі-tāb) Halsiz, güçsüz, bitkin, yorgun: Yüzü örtülü bir şekilde bîtap yatıyor (Reşat N.
Eskilerin yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullandığı eyyam-ı bahur, yurdun güney sahillerinde daha çok biliniyor. 31 Temmuz ile 7 Ağustos tarihleri arasına denk gelen eyyam-ı bahurun yerini günümüzde “çöl sıcakları”, “cehennem sıcakları” ve “Afrika sıcakları” gibi terimler aldı.
Eyyam-ı Bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine verilen Arapça kökenli Türkçe sözcüktür. Eyyam-ı bahur Ağustos ayının ilk yedi günü anlamına gelir. Kuzey yarımkürede, Temmuz ve Eylül aylarında yaşandığı kabul edilmektedir. Güney yarımkürede ise bu tarih Ocak ve Mart ayları arasına düşer.
Eyyam kelimesinin sözlük anlamı 'eski günler' ya da 'isim' şeklinde geçmektedir.
Balam kelimesi de bu kelimelerden biridir. Balam kelimesinin Türkçe karşılığı yavrum olarak biliniyor.
HABBAZ NE DEMEK? Günümüzün ekmek pişiren kişileri yani fırıncılar Osmanlı zamanında “habbaz” olarak adlandırılıyordu. Osmanlı Dönemi'nde ekmek pişirenlere veya satanlara habbaz denilmesi eski Türkçe ile ilgilenen kişilerin de farklı dönemlere ait kitaplarda karşısına çıkabiliyor.
بدیهیٖ Arapça ve farsça anlamları
به بدیهة. ناگهانی. (ناظم الاطباء). مرتجل.
(ﺑﺴﺘﺮ) i. (Fars. bister) Yatak, döşek: Bister-i gülden yaraşır sana cânâ tekye-gâh / Seng-i hârâdan bana bâlîn ile bister yeter (Kānûnî Sultan Süleyman'dan).
بادیة ] ( اِ.)1 - صحرا، بیابان . ج . بوادی . 2 - کاسه بزرگ .
Mahbub Türk dil kurumu sözlüğüne göre erkek sevgili anlamına gelmektedir. Mahbub sözcüğü osmanlı dönemi ve eski dönem şairleri tarafından şiirlerde sıkça yer verilen bir sevgi sözcüğüdür.
(ﻣﻮﻳﺘﺎﺏ) i. (Fars. mūy “kıl” ve tāb “dokuyan” ile mūy-tāb) Kıl dokuyan, dokumak sûretiyle kıldan çul, yem torbası vb. eşyâ yapan kimse, dokumacı, mutaf: Ezcümle çarşû-yı kebirde Kalpakçılarbaşı'nda kâin dükkânlarda çadırcı ve muytab esnafı icrâ-yı san'at etmekteler (Mec.
Guş etmek dinlemek, kulak vermek anlamına gelmektedir. Söz dinlemek ve dikkat edip kulak vermek anlamlarına da gelmektedir. Örneğin; Osmanlıca dilinden yazılmış bir metinde gûş eyledi beni cümlesini gördüğünüzde bu cümlenin anlamı beni dinledi, söylediklerime kulak verdidir.
Süsleme sanatlarında ve küçük eşya yapımında kullanılan deniz kaplumbağası kabuğu.
(f. b. s.) : zehirli; acı.
[ نِ ها ] (ع اِ) زجاج. (اقرب الموارد).
Arapça kökenli bir sözcük olan nikap hem perde hem de örtü manasına gelir. Divan edebiyatında nikap bir güzellik unsuru olarak ele alınmış ve farklı mazmunların içerisinde kullanılmıştır. Örneğin ''nikap salmak'' deyimi sevgilinin cemalini göstermesi demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri