labüd / lâbüd / لابد Şüphesiz, kesin.
Yine aynı şekilde modern Arapçada kullanılan 'la budde' (gerekli) ifadesi yerine 'la menduha' ifadesini sık sık kullanıyor. Daha fazla ayrıntıya girmeye gerek yok.
garb / غرب / غَرْبْ
(Çoğulu: Gurub) Güneşin battığı taraf. Batı.
Bûs etmek: Öpmek.
Bundan böyle, bundan sonra, bundan itibaren, bir daha.
İlgili 41 soru bulundu
bad / bâd / باد
Rüzgâr, nefes.
Kök, asıl, temel. Bünyâd. Kesmek.
Hisse, nasip. Başlama, başlayış, ilk.
Tam, sağlam hüküm.
BÂDEHU. (ﺑﻌﺪﻩ) zf. (Ar. ba'de “sonra” ve -hū “o” zamiriyle ba'dehū) Ondan sonra, daha sonra: Bir adam aç kalıp da birinin ekmeğini yese bâdehu kıymetini vermesi lâzım gelir (Cevdet Paşa).
BÎTAP – BÎTAB
(Fars. olumsuzluk bildiren bі- ve tāb “güç, kuvvet” ile bі-tāb) Halsiz, güçsüz, bitkin, yorgun: Yüzü örtülü bir şekilde bîtap yatıyor (Reşat N.
badiye / bâdiye / بادیه
Kır, ova, sahra, çöl.
BEDİD – BEDÎDAR
(Fars. bedіd > bedіdār) Meydanda ve görünür durumda olan, açık, belli, âşikâr, zâhir, pedid, pedîdar: Başka bir âlem bedîdâr eyledim meyhânede (Muallim Nâci).
Bade ismi, divan şiirinde sıklıkla kullanılmıştır. Divan şiirinin ögelerinden biri olan şarap, bade sözcüğüyle şiirlerde ifade edilmektedir. Bu ifade çoğu zaman, "aşk şarabı" anlamıyla kullanılmaktadır. Şiirlerde bade olarak anılan şarap, insanları aşık eden olağanüstü bir ögedir.
Bir şeyin başka bir şeyle değiştirilmesi, değiş-tokuş, trampa, takas.
beledi / beledî / بلدی
(Beled. den) şehir veya kasaba ahalisinden olan, şehirli.
beni / benî / بنى
Oğullar.
baka / bâka
Tutam, demet, deste. Tere ve sebzevat destesi.
Dilimize Farsçadan geçmiş olan Banu isminin sözlük anlamı kadın hükümdardır. Bu kelime Melike, Ece ve Kraliçe sözcükleri ile eş anlamlıdır. Banu kelimesi Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde güzel ve çekici kadın manasında kullanılmıştır.
labüd / lâbüd / لابد
Çok gerekli, mutlaka, Ayrılık yok.
Guş etmek dinlemek, kulak vermek anlamına gelmektedir. Söz dinlemek ve dikkat edip kulak vermek anlamlarına da gelmektedir. Örneğin; Osmanlıca dilinden yazılmış bir metinde gûş eyledi beni cümlesini gördüğünüzde bu cümlenin anlamı beni dinledi, söylediklerime kulak verdidir.
İbn kelimesi çocuk ve oğul demektir.
BÜRRAN – BERRAN
(ﺑﺮ]ﺍﻥ) sıf. (Fars. burrān) Keskin, kesici: “Hançer-i bürran.” Şemse-i şemşîr-i bürrânın aceb âyînedir / Kim görünür sûret-i feth-i zafer anda ıyan (Mesîhî).
Büryan, kuzunun bütününün (organları alınmış şekilde) yaklaşık 2-3 metre derinliğinde çamur ile kapağı kapatılmış bir kuyuda odun ateşi ile pişirilmesi ile olur. Kızgın kuyularda pişirilen "Büryan" genelde yazın tüketilen bir et yemeğidir.
Balam kelimesi Türkçe dilinde bebeğim, yavrum anlamına geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri