Burun ameliyatından sonra 6 ay içerisinde nefes alma sürecinin işlevsel şekilde devam etmesi gerekir. Burun ameliyatında başarı yalnızca burun şekli değildir. Burnun rahat nefes alması da ameliyatın başarı kıstasıdır. Burnun yapısı, yüz güzelliğini belirler.
Yalnız tamponlar çıktıktan sonra nefes almadaki düzelme burun etlerinde geçici bir büyümeye yola açabilmekte ve ilk birkaç ay nefes almanızı bir miktar engelleyebilmekte. Bu durum tamamen geçici olup nefes almada istediğimiz seviyeye ulaşmamız 6 ay - 1 yıl sürebilir.
* Ameliyattan sonraki ilk 3 ayda zaman zaman burnunuzda tıkanıklık ve nefes alma problemi, burun içinde kuruluk, burnunuz sabah kalktığınız zaman şiş ve ucunun hissiz olması görülebilir.Telaşlanılacak bir durum yoktur bu şikayetleriniz zamanla geçecektir.
Ameliyattan sonra burnunuzun içindeki tamponlar nedeni ile burnunuzdan nefes alamıyor olabilirsiniz. Bu dönem süresince ağzınızdan nefes almalısınız.
Rinoplasti sonrası 1-2 hafta burunda şişliğe bağlı nefes almada problem oluşabilir. Bu kalıcı bir sorun değildir.
İlgili 19 soru bulundu
Süreç içinde yapılan kontrol muayeneleri ve pansumanlar olası başka problemlerin tespiti ve erken önlem alınması için önemlidir. Özetle başarılı bir rinoplasti ( burun estetiği) ameliyatından sonra, birkaç haftadan birkaç aya kadar değişen sürelerle burun tıkanıklığı olması normaldir.
Burun ameliyatı sonrasında üst dudak hareketsizliğinin geçmesi 2 hafta kadar sürebilir. Bu sürecin ardından eski gülüşünüze de kavuşabilirsiniz.
Eriyen dikişler kullanıldığından burun içindeki dikişler bir hafta on gün içinde kendiliğinden eriyerek kaybolacak; dikiş alma prosedürü olmamaktadır. Yaklaşık 8-9 gün içinde dışarıdan bakıldığında kişinin ameliyat olduğu fark edilmeyecek düzeyde iyileşme sağlanacaktır.
Kemik iyileşmesi de 1 ay sonunda oldukça tamamlanmış olacaktır. 1. aydan sonra rahatlıkla yan yatabilirsiniz. İyileşmenize göre değişebilmekle beraber, titanyum çerçeve ve organik cam içeren hafif gözlükleri 1 ay, daha ağır gözlükleri ise 3 ay civarında kullanabilirsiniz.
Yatma Şekli
Burun estetiği sonrası ilk iki hafta yüksek yastıkta ve sırt üstü yatmaya özen gösteriniz. Daha sonra yan yatabilirsiniz. Yüz üstü yatmak için 3 ay bekleyiniz.
Burundaki ödem düzenli aralıklarla buz uygulaması yapmak ve yüksekte yatmakla beraber hızlı bir şekilde atılabilir.
Burun estetiği ameliyat esnasında gözde kuruluk yaşanmasın diye krem sürülebilir.
Genellikle hastalar sekiz ile dokuz gün sonra normal iş hayatlarına dönebilmektedirler. İş yaşamına döndüklerinde iş arkadaşları tarafından belli olmamaktadır. Ancak burunda şeklin tam ortaya çıkması aylar sürer. Burun estetiği ameliyatı sonrasında ilk aylarda burun ucu derisinde bir ödem olmaktadır.
Ameliyat sonrası 2 hafta spor yapmayınız.
Pansumanları ıslatmadan yüzünüzü yıkayabilirsiniz. 1 hafta boyunca saçlarınızı yıkamayın, kuaförde saç yıkatır gibi yıkayabilirsiniz. Burun tamponlarınızı ve dış pansumanı ıslatmayın. 1 hafta boyunca aşırı gülmekten ve abartılı mimik hareketlerinden kaçının.
İlk günlerde çok katı ve sert gıdaların yenmemesi ve çok sıcak sıvıların tüketilmemesi gerekir. Protein ve lifli beslenme önerilir. Alkol kullanılması kanama riskini ve ödemi artırabilir. Ayrıca hastanın hem ödem yapıcı hem de tansiyon arttırıcı etkileri nedeni ile tuz kullanımına dikkat etmesi gerekir.
Burun içi yaralarının iyileşme süreci genellikle 7 ya da 14 gün içerisinde iyileşir.
Ameliyatın ilk 1 yılındaki asimetrik görünüm:
İlk 10 günde bu asimetri hastayı çok rahatsız edebilir. Ancak aylar geçtikçe burun iyileşir ve ödemleri iner. Sonuç olarak burun delikleri giderek simetrik bir görünüm alır. Ayla geçtikçe hastalar daha mutlu olur.
Burun estetiği sonrası cinsel ilişki için en az 1 hafta beklenmelidir. Daha sonrasında da vücudu çok fazla yormamaya dikkat edilmeli ve sert hareketlerden kaçınılmalıdır.
alınırken herhangi bir acı ya da ağrı duyulmaz. Burun. içinde kalan iplerse, eriyen iplik kullanıldığından. zamanla kendiliğinden düşer.
Ameliyattan sonra, enfeksiyondan korunmak için 1 ay denize-havuza girmemeniz önerilir. 2 ay gözlük kullanılmaz (güneş gözlüğü dahil), 2 ay güneşten korunmak gerekir. Bunun için şapka takmak veya doğrudan güneşe çıkılacağı zaman yüksek faktörlü güneş koruyucu (50+ faktör) kullanmak gerekir.
Burun estetiği sonrasında kişinin anatomik yapısına bağlı olarak eğrilikler yeterince düzelmeyebilir veya iyileşme döneminde buruna konulan destek kıkırdaklarının ermesi nedeniyle ameliyattan bir süre sonra hafif yamulmalar meydana gelebilir.
Ayrıca gülerken dikişlere zarar verebileceğini düşünen çok fazla hasta ile karşılaşmak mümkündür. Operasyondan sonra gülmek ya da konuşmak burun şekli için tehlike yaratmıyor. Dolayısıyla gülerken dikişlerde de hasar meydana gelmiyor.
Estetik Burun Ameliyatı Sonrası Yan Yatmak
Aynı zamanda erken dönemde yan yatılması halinde burunda daha fazla şişlik ve göz kapaklarının altında morluk oluşacaktır. Bu nedenle ilk bir hafta baş yüksekte olacak biçimde sırt üstü yatmak doğru bir yatıl pozisyonu olacaktır.
Eğer iyi bir doktor tarafından yapıldıysa, kişiye özel burunlarda estetik olduğu belli bile olmaz. Burun estetiği sonrası burnun şeklinin tam oturması ortalama 1 yıl kadar sürmektedir.
Ameliyat sonrası beş gün süreyle hastalara antibiyotik verilir. Burun estetiği ameliyatı sonrasın da çok fazla ağrı sızı olmasa da yine hastalara ağrı kesici haplar tavsiye edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri