Diyanet'in kitabında, estetik operasyonları için "Dikkat çekmek, daha güzel görünmek amacıyla, yaratılıştan verilmiş olan özellik ve şekillerin değiştirilmesi İslam dininde, fıtratı bozma kabul edilerek yasaklanmıştır” denildi.
Burunda kemik olduğundan rahat nefes alınamıyordur ve doktor ameliyat olunmasını söylüyorsa işte bu durumda burun estetiği ameliyatı caizdir.
Güzellik amaçlı olarak yapılan bütün estetik ameliyatlar yaradılış düzenine aykırılık olduğu için haramdır. Vücut Allah'ındır. Ancak tedavi amaçlı olarak yapılan estetikler caizdir. Bir diğer anlatımla yapılabilir.
Estetikler tedavi amaçlı olursa günah olmaz. Ancak keyfi olursa beğenilmeyen durumlarda olursa yapılması günahtır.
Dolgu, burun sırtındaki çıkıntıyı veya kemerli bölgeyi dolgu maddesinin yerleştirildiği bölgelere doğru şekillendirerek düzeltir. Bu sayede burun daha düzgün ve estetik bir görünüm kazanır. Kemerli burun dolgusu, cerrahi müdahale yapmak istemeyen veya cerrahi için uygun olmayan hastalarda tercih edilebilir.
İlgili 31 soru bulundu
İsrail'de Ben Gurion Tıp Fakültesi estetik profesörlerinden Abraham Tamir'in yaptığı araştırma dünyanın en güzel burunlarını belirledi. Hürriyet gazetesinin haberine göre; araştırmada Manchester United'ın futbolcusu Wayne Rooney'in burnu “estetik açından en güzel” olarak tanımlandı.
Erkekler de burun büyümesi bazı kişilerde 25 yaşına kadar da devam edebilmektedir. Kadınlarda genellikle 16-18 yaşları arasında tamamlanır.
Diyanet'in kitabında, estetik operasyonları için "Dikkat çekmek, daha güzel görünmek amacıyla, yaratılıştan verilmiş olan özellik ve şekillerin değiştirilmesi İslam dininde, fıtratı bozma kabul edilerek yasaklanmıştır” denildi.
Doğuştan ya da sonradan meydana gelen çene kırıklığı, burun eğriliği, dudak patlaması, yüz yanıklığı gibi durumları düzeltmek tedavidir. Burun kesilmişse burnu yaptırmak da tedavidir. Bunlar estetik tedavi kapsamına girmektedir. Dinimiz açısından bunda hiçbir sakınca yoktur.
Ne yazık ki hiçbir egzersiz kemerli burunu düzeltemez. Bu egzersizlerin asıl amacı ki aslında egzersiz değil masaj tekniğidir; kan dolaşımının tetiklenerek yüzde yerleşke olan lenfatikleri aktive etmek – harekete geçirmektir.
Hemofili gibi bir kanama bozukluğu olan bireyler burun estetiğine aday olamayabilir. Bu süreçte doktor kan testleri gibi laboratuvar testleri de dahil olmak üzere tam bir fiziksel muayene yapacaktır. Ayrıca burun estetiği adayının yüz özelliklerini ve burnunun içiyle dışını inceleyecektir.
Bu naslardan hareketle fıkıhçılar vücuda uygulanacak kına, boya ve sürme gibi kalıcı olmayanların dışındaki ameliyelerin estetik maksatla yapılanlarını, Allah`ın yaratışına (Fıtrata) müdahele saymış ve haram olduğunu söylemişlerdir. Zira hadisteki "güzellik için" kaydı bunu gösterir.
Ancak yara iyileşmesindeki gecikmeler, operasyonu riskli kılmaktadır. Hipertansiyon ve kalp hastalıkları: Her cerrahi müdahale beraberinde riskler getirmektedir. Ancak kalp ve yüksek tansiyon hastaları daha da risk altında olduğundan burun ameliyatı için uygun hasta grubunda yer almazlar.
Buna göre, doğuştan veya sonradan göğüslerinde anormallik bulunan bir kadının sağlığına zarar vermeyecekse tıbben uygun görülen tedavi yöntemleriyle göğüslerini düzelttirmesi caizdir.
Özellikle gençlerin merak ettiği bu konu, İslami camiada da tartışılmıştır. Kadınların tercih ettiği burun deldirmek ve hızma takmak, güzel görünmek için sıklıkla başvurulmuştur. İslamiyet'te kadın veya erkeğin hızma veya piercing takması mekruh olarak sayılmıştır.
18 yaşına girdikten sonra veya 16 yaşında uzaması tamamen bitmiş olmakta da olabilir. Gelişme devam ettiği halde burun estetiği yaptığında burun büyümesi devam edeceği için bayanlarda 17 yaşını bitirdikten sonra erkeklerde 18 yaşını bitirdikten sonra yapılabilmektedir.
Estetik ameliyatlar genel olarak, ya dikkat çekmek, daha güzel görünmek ya da tedavî amacına yönelik olmaktadır. Dikkat çekmek, daha güzel görünmek amacıyla, yaratılıştan verilmiş olan özellik ve şekillerin değiştirilmesi İslâm dininde, fıtratı bozma kabul edilerek yasaklanmıştır.
Egzersizle veya aparatla büyük burunlar küçültülemez. Eğri burunlar düzeltilemez. Geniş burunlar daraltılamaz.
Uzun süre ve devamlı maske kullanımı bazı kişilerde var olan burun sorunlarının daha erken ortaya çıkmasına sebep olurken bazı kişilerde ise sağlık sorunlarına zemin hazırlıyor. Maske kullanımı ile ortaya çıkan burun deformiteleri sıklıkla; burun ucu düşüklüğü ve kemik eğriliği oluyor.
Burun eğriliği tedavisi için tek çözüm yolu ameliyat yapılmasıdır. Burun eğriliği ameliyatı ile burnun orta hattındaki septum eğriliği düzeltilmektedir. Bu sorunun giderilmesi için bilinen alternatif tıp yöntemleri bulunmamaktadır.
Kaşlarınız, gözleriniz ya da dudaklarınız ne kadar güzel ve orantılı olursa olsun, eğri bir burun tüm dengelerin bozulmasına yol açacaktır. Aynı zamanda yüz yapısına göre daha büyük ya da çok daha küçük olan burunda olduğunuzdan daha yaşlı gözükmenize de yol açar.
Burunda et oluşması halinde bunu aldırmak da caizdir.
Yani estetik ameliyat ve vücuttaki değişiklikler önemli bir kusur ve arızayı gidermek niyeti ile değil de, güzelleşme kasdıyla yapılırsa haram olur; bir zararı ve çirkinliği gidermek niyetiyle normal hale getirmek için yapılırsa caiz olur.
Kemerli burunları olanlar, bundan dolayı çok fazla sıkıntı duyabilirler. Fakat bu duruma müdahale edilerek düzeltilebilmesi mümkündür. Kemerli burunun düzelebilmesi için, dışardan uygulama yapmak gerekir.
Burunda çıkan kemerler neredeyse her zaman düzelir. Özetle; burun estetiğinde sizi üzen tüm sorunlar aylar geçtikçe kaybolur.
Kilo Değişiminin Yüze Etkisi
Yanakların ve çenenin aksine, insan burnunun yağ hücresi yoktur. Kemik, kıkırdak ve deriden oluşur. Dolayısıyla kilo vermenin veya kilo almanın buruna veya burun ameliyatının sonuçlarına doğrudan bir etkisi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri