Burnunuzu iki parmağınızın arasına alıp hangi bölümün kemik (hareketsiz) hangi bölümün kıkırdak (hareketli) yapılardan oluştuğunu anlayabilirsiniz. Burnun hareketli bölümünün yan duvarlarını “üst yan kıkırdaklar” oluştururken, “alt yan kıkırdaklar” burun ucunun ve burun deliklerinin şekline katkıda bulunur.
Burundaki ödemin tamamen inmesi ve burnun son halini alması ince derili kişilerde 6 ile 12 ay kadar zaman alırken kalın burun derisine sahip bireylerde bu süre daha uzundur ve 1 ile 2 yıl kadar zaman alabilmektedir.
Burun estetiği sonrasında kişinin anatomik yapısına bağlı olarak eğrilikler yeterince düzelmeyebilir veya iyileşme döneminde buruna konulan destek kıkırdaklarının ermesi nedeniyle ameliyattan bir süre sonra hafif yamulmalar meydana gelebilir.
Kıkırdağı kullanılarak burnun düzeltilmesi sağlanabilir. Özellikle eskiden yapılmış ameliyatlarda ya da küçültme ameliyatlarından ameliyatların dan birkaç yıl sonra çökmeler, eğilmeler görülmektedir. Kıkırdağa ihtiyaç vardır bu kıkırdaklar kulaktan ya da kaburgadan yapılmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Tüm diğer yüz kemikleri de hızlı kaynayan kemiklerdir ve 10-15 gün içinde kemikler birbirine kaynar. Kırık burun kemiklerine ilk 48 saat içinde müdahale edilirse yani tampon ve alçı konulursa 7-10 gün yeterlidir.
Operasyonda burna herhangi bir işlem uygulamasanız bile burun kıkırdakları zayıflayacak ve yapısal destek azalacaktır. Rinoplasti ameliyatları belirli ölçüde kıkırdakları zayıflatabilir. Bu sebeple yapısal rinoplasti yapılarak kıkırdak greftleri ile destek sunuluyor.
Burunda kıkırdak eğriliği tedavisi sadece cerrahi olarak yapılabilir. Orta hat kemiği eğriliğinin giderilmesinde uygulanan ameliyata Septoplasti adı verilir. Genel anestezi altında yapılan bu ameliyat sayesinde burun kemiğindeki tüm eğrilikler düzeltilebilir.
Başarısız bir burun estetiği sonrası, aşağıdaki belirtiler ve semptomlar olabilir: Estetik Değişiklikler: Burun şeklinde beklenenden farklı veya hoş olmayan değişiklikler görülebilir. Bu, burun ucu asimetrisi, çökme, burun ucunda veya köprüsünde çıkıntılar veya düzensizlikler gibi sorunları içerebilir.
Burun ameliyatı olan kişilerin en çok dikkat etmesi gereken konu burun yapısına alınan travmalardır. Küçük el çarpmaları ya da el çarpmaları gibi hafif darbeler burun yapısında bozulmaya sebep olmaz. Ancak buruna gelen sert darbeler (kapıya çarpma, darbe alma vb.) burnun şeklini bozulmasına sebep olabilir.
Masaj ile burun yapısına şekil verilememektedir. Ancak bazı durumlarda eğri burun yapısı için faydalı olabilir. Rinoplasti öncesinde uzun süre eğri kalan burun yapısında kaslarda kısalma oluşmuş, yumuşak dokularda değişim olmuş burunda masaj yapılması yararlı etkiler gösterebilir.
Burun estetiği sonrası burnun şeklinin tam oturması ortalama 1 yıl kadar sürmektedir. Ancak bu durum bazen kişiden kişiye göre değişmektedir. Bu süre daha kısa ya da daha uzun olabilir.
Açık teknikte burun içi kıkırdak perdeye (septum) tam olarak hâkim olunabildiği için bu yapıdaki özellikle burun sırtına yakın olan eğiklikler uygun yöntemlerle, gerekirse kıkırdak parçalar eklenerek tam olarak düzeltilebilmekte, daha önceki ameliyatlarda oluşan kıkırdak eksiklikleri tam ve simetrik olarak ...
Hareketli burun ucu estetiği ile eğer burun yapısı uygunsa burnun üçte birlik alt kısmında bazı yapılar korunarak ve özel teknikler kullanılarak burun ucuna hareket kabiliyeti verilir.
Kemik iyileşmesi de 1 ay sonunda oldukça tamamlanmış olacaktır. 1. aydan sonra rahatlıkla yan yatabilirsiniz. İyileşmenize göre değişebilmekle beraber, titanyum çerçeve ve organik cam içeren hafif gözlükleri 1 ay, daha ağır gözlükleri ise 3 ay civarında kullanabilirsiniz.
Burun ucu düşüklüğü şu sebeplere bağlı olabilir:
Burun ameliyatında gereksiz ve fazla kıkırdak çıkarılması Darbe ve travmalar nedeniyle burun kıkırdak kırıkları Burun ucu kıkırdakların ince ve zayıf yapıda olması Kalın burun derisi ve deri altı yumuşak doku fazlalığının zayıf burun ucu kıkırdaklarına bası yapması
En iyi şekilde bakılması ve iyileşme sürecine çok dikkat edilmesi sayesinde burun estetik ameliyatından sonra 1 sene içerisinde toparlanır. Yani en son görüntünün net bir şekilde anlaşılabilmesi için 1 yıl cevabını vermek doğru olacaktır.
Burun estetiği başarılı şekilde uygulanmışsa şekli bozulmayacaktır. Kişi, estetik ile yeniden tasarlanan burnunu, aynı şekilde uzun seneler kullanabilir. Özellikle eğer 12-15 ay (cilt yapısına göre değişir) süre geçmiş ise ve her şey yolunda ise ilerleyen yıllarda burunda değişiklik söz konusu olmayacaktır.
Burun estetiği ameliyatı sonrası burunda çöküntü oluşmasının sebebi nedir? Burun estetiği ameliyatı sonrasında iyileşme aşaması, özellikle ve ilk etapta 10 gün daha sonrasında 2 ay, sonraki aşama 6 ay ve burnun artık tamamen gücünü kazandığı, kemik ve yumuşak dokuların oturduğu 1 yıl olarak sınırlanmaktayız.
Şiddetli septum deviasyonlarında burun tıkanıklığı, nefes alma güçlüğü ve özellikle baş ağrısı sık görülür. Deviasyon nedeniyle burun pasajlarından geçen hava miktarı azalacağı için burun içi mukozasında kuruluk gelişebilir. Bu durumda kabuklanma ve burun kanamaları da görülebilen semptomlar arasındadır.
Her burun kemiği eğriliği sorununda estetik operasyon yapılması gerekmez. Burun orta hattındaki kemik eğriliği sadece burun içinde sorun yaratıyorsa, hastada rahatsız edici derecede burun tıkanıklığına neden oluyorsa burun eğriliği ameliyatının yapılması gerekir.
Erişkinlerde eklem kıkırdağının iyileşme yeteneği yok dencek kadar azdır. Vücuttaki diğer dokuların aksine, eklem kıkırdağı yaralanma sonrası kendini yenilemez. Kıkırdakta iyileşme cevabını oluşturmak için mutlaka cerrahi müdahaleler gereklidir.
Burunda bazen şekil bozukluklarına yol açan sorun kıkırdaktaki deformitelerdir. Kıkırdakta bir eksiklik ya da eğrilik, düzensizlik burnun şeklinde sorunlara yol açabilir. Bunlar genellikle ameliyat öncesinde fark edilir veya ameliyat sırasında karşımıza çıkabilir.
Revizyon ameliyatı, birinci ameliyattan daha çok bilgi, deneyim ve planlama gerektiren zor bir operasyondur. Hastanın durumuna göre küçük rötuş gerektiren durumlar olabileceği gibi kimi zaman da burnun tamamının yeniden onarılması ya da yapılandırılması gerekebilir.
Burun kemiğinin kırılması sadece kemik yapısını etkilemekle kalmaz. Genellikle mukoza ve kıkırdak travmalarıyla da beraber olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri