Amerikan Endodontistler Birliği'ne göre, diş çatlağı diş etinin altına ulaştığında tedavi edilemez hale gelmektedir. Bu da diş hekiminin dişi çekmesini gerektirebilir ama bu ağzınızda boşluk kalacağı anlamına gelmez. Diş hekiminiz çene kemiğinize diş implantı yerleştirerek çekilen dişin yerine yenisini koyabilir.
Çatlak diş sendromu için; yapıştırma, kuron kaplama, kök kanalı tedavisi ve ilerlemiş durumlarda dişin çekilmesi gibi çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Diş hekiminizin önereceği tedavi yöntemi; çatlağın geliştiği dişe ve boyutuna göre değişiklik gösterebilir.
Basit bir çatlak, dişin sinirine ulaşmadığı durumlardır ve bu dişler sadece dolgu veya kaplama ile tedavi edilebilir. Karmaşık bir çatlak dişin sinirine zarar vermiştir kaplama yerleştirilmeden önce kök kanal tedavisi gerektirebilir.
Eğer, mine çatlağı sorunu yaşıyorsanız ve var olan görünümden memnun değilseniz, diş hekiminizin kontrol ve planlamasında mevcut tedavi alternatiflerini deneyebilirsiniz: Estetik diş dolgusu olarak bilinen kompozit veya yaprak porselen olarak bilinen porselen lamina tedavisi uygulanabilir.
Görsel olarak teşhisin konulabilmesi için bazen ilgili dişteki restorasyonun uzaklaştırılması ya da şüpheli sahanın cerrahi olarak açılması gerekebilir. Sebep ortadan kaldırılmaz ve çatlak tedavi edilmezse diş kırıkları olasıdır. Çatlak dişin tedavi yöntemi çatlağın yeri derinliği ve yönüne bağlı olarak belirlenir.
İlgili 36 soru bulundu
Eğer diş çatlaksa ısırdıktan sonra kısa süreli ama şiddetli bir ağrı görülmektedir. Çiğneme yaparken, besinleri ısırırken ve dişlerin soğuk ve sıcağa maruz kaldığı durumlarda sızlamanın olması çatlak dişe sahip olunduğunun göstergesi olmaktadır.
Çatlak Diş Sendromu Sebepleri
Standart aşınma ve yıpranmanın yanı sıra diş gıcırdatmadan veya bir lokma çok sıcak yiyecek aldıktan sonra soğuk su içmek gibi ani sıcaklık değişiklikler nedeniyle çatlaklar yaşayabilirsiniz.
👉🏻 Çatlak kemik, kendiliğinden iyileşebilen bir durum değildir. Bir uzman doktor tarafından tedavi yapılması gerekmektedir. Doktor tarafından uygulanan çatlak tedavisi kısa süre içerisinde etkisini gösterecektir. Hastanın durumuna, çatlağın yerine ve boyutuna göre tedavi süresinde değişkenlikler olabilmektedir.
Çatlak diş sendromunun tedavi sürecinde, enfeksiyonun önlenmesi için, kök kanal tedavisi yardımıyla ölü olan sinirler temizlenir. Kendini yenileyemeyen diş dibine ve dış içine post yerleştirilir. Bu işlemden sonra, krom kaplama işlemi yapılarak, dişlerin güzelleşmesi, sağlamlaşması ve korunması sağlanır.
Ayakta meydana gelen çatlak tedavileri hasarın boyutu dikkate alınarak yapılır. Öncelikle klinik muayeneyle birlikte, röntgen ve film yardımıyla kemik detaylıca incelenir.
Kırılan dişin kendini onarması mümkün değildir. Dişler ağız içine sürdüğü andan itibaren formlarında değişiklik olmaz, büyümezler. Bu nedenle kırık bir dişin kendini onarabilmesi mümkün değildir.
Diş çatlaması, bazı dış etkenlere bağlı olarak dişlerde boylamasına enlemesine ya da çukur şeklinde oluşan çatlaklardır. Bazı çatlaklar diş yüzeyinde kalırken bazı çatlaklar da diş etine kadar uzanabilir.
Çürükler kendiliğinden iyileşemediklerinden uzman bir diş hekimi tarafından tedavi edilinceye kadar kötüleşmeye devam edeceklerdir. Çürük ilerledikçe, diş ağrısı ve şiddetli acı çekip hassasiyet yaşayabilirsiniz, dolayısıyla kendi rahatınız için vakit geçirmeden diş hekiminizi ziyaret edin.
Dişin bir parçasının kırılarak ayrılması durumunda kuron tedavisi uygulanmaktadır. Aynı zamanda ileri seviye çürüklerde de bu yönteme başvurulur. Bu yöntemde diş hekimi, dişin gerektiği kadar kısmını yontar ve sonrasında kaplamayla dişin işlevsellik kazanmasını sağlar.
Kırık ön diş tedavisi kırığın derecesine göre belirlenir. Kırık derecesi köke kadar uzanıyorsa önce diş çekimi uygulanır. Çekim yapıldıktan sonra eksik dişin giderilmesi için implant ya da köprü uygulaması yapılır. Genellikle implant işlemi tercih edilir.
Lazer tedavi uygulama süresi ise, çatlakların sayısına ve uygulama alanının büyüklüğüne göre değişmekle birlikte ortalama 20 dakika ile 1 saat arasında değişmektedir. Çatlak tedavisi için lazer tedavisi seans arası süre birçok lazer tedavilerinde olduğu gibi 3 hafta veya 4 hafta arasındadeğişmektedir.
Lazer dışında fototerapi tedavisi de çatlak tedavisinde kullanılır. Günümüzde bunların dışında karboksiterapi ve PRP denilen özel yöntemler de kullanıma girmiştir. PRP sadece çatlak tedavisinde değil cilt üzerinde oluşan yara izi tedavilerinde sivilce izi tedavilerinde de sıklıkla kullanılmaktadır.
Bu çatlaklar, dişin içindeki daha yumuşak dokuların dış etkenlere maruz kalmasına sebep olabilir. Benim hastalarımda gördüğüm üzere, mine çatlamaları çoğunlukla travma, sert gıda tüketimi veya diş sıkma gibi faktörlere bağlı olarak meydana gelir.
💬Çatlak bir kemiğin iyileşme süresi yaşa göre. değişiklik göstermektedir. İyileşme süresi genel olarak 4. ile 6 hafta arasında değişmektedir.
Halkımızda diğer bir yanlış inanış ise kırığı ayrı bir yaralanma, çatlağı ayrı bir yaralanma olarak bilirler ve çatlağın kırıktan daha kötü olduğunu zannederler. Oysa çatlak; kırığın basit ayrılmamış düz duran halidir, yani çatlak basit bir kırıktır.
Çatlak oluşan vücutta meydana gelen deformasyonu yok etmek adına uygulanan striot yöntemiyle çatlak oluşan bölge hızlı bir şekilde onarılır. Çatlaklar vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelebilir. Bu nedenle doğru tedavi yöntemiyle baş etmek mümkündür.
Unutmamak gerekir ki ortodonti tedavisi yalnızca sağlıklı ve fonksiyonel dişler üzerine yapılmalıdır ve çatlak bir diş, bu tedavi için gereken ideal diş kalitesinden oldukça uzak kalmaktadır.
Diş minesinin kendini onaramıyor olmasının nedeni ise ameloblast hücrelerin dişin patlamasıyla birlikte ölmesidir. Yerine yeni hücreler oluşmadığından diş minesinin de kendini onarması mümkün olmaz. Bu tabakada aşınma meydana gelmesi halinde mutlaka diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gerekiyor.
Kanal tedavisi yapılan dişlerde bazı hastalarda hem şiddetli ağrılar meydana gelmektedir hem de uygulama yapılan dişlerde kırıklar oluşabilmektedir. Ancak bu sorunların tek sebebi dişlerin içerisindeki pulpanın alınmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri