Büryan, püryan ya da biran olarak da adlandırılan, Türkiye'nin birçok yerinde yapılan fakat daha çok Siirt ve Bitlis yöresine ait bir et yemeğidir. Arapça'da Perive olarak da adlandırılır. Sonuç olarak kuyu kebabının bir türevidir.
Siirt İl Özel İdaresinin başvurusu üzerine Türk Patent ve Marka Kurumunca 27 Temmuz 2003'te "Siirt büryan kebabı" adıyla coğrafi işaretle tescillenen büryan, Bitlis Ticaret ve Sanayi Odasının yaptığı başvuru ile de 26 Ocak 2021'de tescillendi.
Büryan Siirt için bir değerdir ve kendi adına da tescillemiştir” diye konuştu. Eti Güneydoğu'nun Gaziantep, Diyarbakır ve Siirt gibi bölgelerden getirdiklerini belirterek, büryana sadece kuzu eti kullandıklarını söyledi.
Siirt`te kuzu, Bitlis`te keçi eti ile hazırlanan büryan kebabı iki ilin paylaşılamayan lezzeti olmaya devam ediyor.
Büryan kebabı temelinde kuyu kebabının bir türevidir. Türk mutfağının dünyada da bilinen en lezzetli et yemeği çeşitlerinden birisidir. Zor ve zahmetli bir yemektir. Bitlis ve Siirt yöresinde özel kuyularda odun ateşinde etin iki saate yakın pişirilmesiyle yapılan bir et yemeğidir.
İlgili 21 soru bulundu
04 Şubat 2021 TÜİK verilerine göre 7 İlçe, 13 belediye, bu belediyelerde 123 mahalle, ayrıca 348 köy bulunmaktadır. İsmi Makedonya Kralı Büyük İskender'in şehirdeki kaleyi yaptırttığı komutanlarından Bedlis'ten gelmektedir.
Tavuk büryan yanına güzel bir közlenmiş patlıcan çorbası yapabilirsiniz. Yemeğinizin yanına zeytinyağlılar, salatalar hazırlayabilirsiniz. Yoğurtlu patates topları, zeytinyağlı enginar, Gavurdağı salata leziz seçenekler arasındadır.
1200TL. Siirt'in sembol yemeklerinden biri olan Büryan Kebabı, hem şehirde hem de ülke genelinde adıyla ve tadıyla oldukça meşhurdur.
Büryan 100 gr. 23 tl.Perde pilavı 18 tl.
Büryan TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Tandırda susuz pişirilen kebap.
Arapçadan dilimize geçen “kebap” kelimesi “kebuba” kökünden gelmektedir ve bu kelime “kavurmak, közlemek” anlamını taşımaktadır. Bin yılı aşkın süredir Anadolu topraklarında yapılan kebabın anavatanı Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz'dir.
Siirt'in yöresel yemekleri arasında Büryan Kebabı, Siirt Kitel, İsmeket Köfte, Arap Dolması, Perde Pilavı, Zerfer, Bumbar, Kiftel Leben, Mihr Çorbası, Pırtike Çorbası, Aside Tatlısı, Gebole, İmçerket ve Varakkaak gibi lezzetler bulunmaktadır.
Tripadvisor, yorumlar üzerinde kontroller yapmaktadır. 3 kişi birer porsiyon büryan yedik. Salata, çorba, roka eşliğinde toplam 65 TL.
Ama Kars bunun patentini almıştır. Dünyaca da bilinir ki Kars'ındır eski kaşar. Artvin cağ kebabı Artvin Yusufeli'nden doğmuştur. Ama patentini Erzurum almıştır" dedi.
Geleneksel olarak Erzurum'un Oltu ilçesinde yapılan cağ kebabı, önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle hazırlanır.
Çorti aşını yapmak için büyük bir tencerenin içine kemikli ve yağlı etler konur. Bunun üzerine bol miktarda çorti ile döğme ilave edilerek bir miktarda su alınır ve pişirilmeye bırakılır. Etlerin pişmesine kadar devam eder çorti aşı yöremizde genellikle kışın sevilerek yenen bir yemektir.
Sabahtan itibaren satışına başlanan büryan saat 15.00'te tamamen tükeniyor.
Büryan Nasıl Yapılır
Büryan, Bitlislilerin 'hevur' dedikleri tekeden yapılır. Genellikle büryan mevsimi yaz ve sonbaharın başlarıdır. Bu mevsimlerde hayvan hem besili, hem de taze ve tabi otla beslendiğinden eti güzel kokar.
Lokantalar için belirlenen yeni tarifede büryan porsiyonu 50 liradan 60 liraya yükseldi.
Büryan (Perive) çamur ile kapağı kapatılmış bir kuyuda odun ateşi ile pişirilmesi ile olur. Kızgın kuyularda pişirilen "Büryan" genelde yazın tüketilen bir et yemeğidir. Et çengellerle önceden kızdırılan yeraltı kuyularına sarkıtılır ve kuyunun ağzı kapatılır.
1 Porsiyon (Orta) Büryan Pilavı 404,32 kaloridir. Büryan Pilavı içeriğinde 50,29 Karbonhidrat(g), 14,27 Protein(g), 15,65 yağ(g), 1,92 lif(g), 636,53 Sodyum(mg), 485,82 potasyum(mg), 23,26 Kalsiyum(mg), 685,03 A Vitamini(ui), 32,13 C Vitamini(mg), 1,52 ve Demir barındırır. Büryan Pilavı kalorisi ve besin değerleri…
Kuzu veya keçi eti, 3 metre derinliğinde 80 cm. çapında etrafı ateş tuğlasıyla örülmüş kuyuda odun yakılarak oluşan közde, dumansız ortamda kemikli ve kemiksiz olarak pişirilir.
Pirincimizi bol su ile yıkayarak 20 dakika ılık suda bekletelim. Uygun bir tencereye sıvı yağ alarak, yemeklik doğranmış soğanı hafif pembeleşinceye kadar kavuralım. Pirinçleri ilave ederek, birkaç dakika daha kavurmaya devam edelim. Son olarak domates rendesi, tuz ve naneyi ilave ederek karıştıralım ve ocaktan alalım.
Yapımı oldukça pratik bir ana yemek tavuklu büryan pilavı. Pilavın içerisindeki soğan, sebze, baharat ve tavuk suyuyla yemelere doyamayacağınız nefis bir lezzet ortaya çıkıyor. Nar gibi kızaran tavuklarla birlikte sunuluyor. Sofralara çok yakışacak bu tarifimizi mutlaka denemenizi öneririz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri