Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olan ıspanak suyu, bağırsakların düzenli çalışmasına destek sağlar. Kabızlıktan oluşan şişkinlik ve ödemin atılmasına yardımcı olur. Ispanak, uzun süre tok tuttuğu, vitamin ve mineral kaynağı olduğu için sağlıklı kilo vermeye yardım eder.
Ispanak suyu, sağlıklı görüşü korumak için gerekli olan iki antioksidan olan lutein ve zeaksantin ile yüklüdür. Bazı araştırmalar, bu bileşiklerin ilerleyici görme kaybına neden olabilen yaygın bir durum olan yaşa bağlı makula dejenerasyonuna karşı korunmaya yardımcı olduğunu öne sürüyor.
Ispanak suyunu bu yüzden faydalarından yararlanmak amacıyla tüketebilirsiniz. Bağırsak ile ilgili sıkıntı yaşayanlar için ıspanak suyu bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Ispanak içerisinde yer alan mineraller alkali olduğundan dolayı insan sağlığına olumlu dokunuşlar yapar.
Ispanak bol miktarda C, E ve B vitaminleri, magnezyum, demir ve kalsiyum içerir. Bu nedenle besin değeri yüksektir. Ispanak, içerdiği A vitamini nedeniyle göz sağlığı için yararlıdır. Ispanak, sağlık açısından önemli bir risk olan pıhtılaşmayı yavaşlatır, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.
ISPANAK SUYU NASIL HAZIRLANIR? Ispanak yaprakları tek tek ayıklandıktan sonra 5-6 dakika sirkeli suda bekletilir ve bol su ile durulanıp yıkanır. Ardından yıkanan yapraklar su dolu tencerenin içine atılarak 10 dakika kaynatılır. Ilıdıktan sonra gün içinde 2-3 bardak içilebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Ilıdıktan sonra gün içinde 2-3 bardak içilebilir. Ispanak suyu, aralıklı olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. 1 hafta düzenli içildikten sonra birkaç gün ara verilmesi önerilir.
Yapraklı Sebzeler: Ispanak, marul, lahana, pazı ve diğer yapraklı yeşillikler yüksek oranda lif ve mineral içerir. Bu tip sebzelerin düzenli olarak tüketilmesi damar tıkanıklığı riskini azaltır ve tansiyonun düşmesine yardımcı olur.
* Ispanak, yüksek miktarda pürin içermektedir ve aşırı miktarda tüketildiğinde bu besin ürik asite dönüşür. Ürik asitin aşırı tüketilmesi böbreklerde kalsiyum çökmesine neden olur. Böbreklerde aşırı derecede kalsiyum oluşması ise sağlık açısından son derece zararlıdır.
Koyu yeşil yapraklı diğer sebzeler gibi ıspanak da önemli miktarda K vitamini içerir. Kanın pıhtılaşmasında rol oynayan K vitamini, kan sulandırıcı ilaç kullananlarda ve damar içi pıhtılaşma riski bulunan hastalarda ölçülü olarak alınmalıdır. Bu nedenle bu kişiler için ıspanak tüketimi sakıncalı olabilir.
Cinsel gücü arttıran en önemli yiyecekler arasında ıspanak yer alıyor. Japon araştırmacılara göre ıspanak, kan damarlarını genişletmeye yardımcı olan güçlü bir magnezyum kaynağıdır. Cinsel organlara daha iyi kan akışı, erkekler ve kadınlar için daha fazla uyarılma yaratır.
Ödem söktürmede en etkili içeceklerden olan yeşil çayla, malzemesi bol, lezzeti dev bir smoothie yapıyoruz bu kez. Şişkinliklere savaş açan yeşil elma, ıspanak ve yoğurdu da eksik etmiyoruz reçeteden.
Ispanak sindirim sistemini destekler ve idrar söktürücü özelliği vardır. Düzenli olarak tüketildiğinde kilo vermeye katkı sağlar. Ayrıca iştah bastırır ve uzun süre tok tutar.
Funda Elmacıoğlu, ıspanağın pişirildiği gün yenmesi uyarısında bulundu. Aksi takdirde buzdolabında bekletilen ıspanak yemeğinin içinde nitrit ve nitrat bileşenlerinin artacağını belirten Elmacıoğlu, "Bu bakteriyel olmayan toksit sindirim problemlerine yani baş dönmesi, ishal ve mide bulantısına yol açar" dedi.
Ispanakta kansızlığa iyi gelen yiyeceklerdendir. Bu sebze demir, B12 ve folik asit vücudun ihtiyacı olan, bedene enerji verip, kansızlığa şifa olan vitaminlerden bolca içerir.
Ispanak en hafif olan besin türlerinden biridir. Özellikle sindirimi kolay olması midede şişkinlik oluşumunu da engellemektedir. Gaz yapmayan sebzelerden biri olan ıspanak farklı çeşitleri ile kişilerde hem sağlıklı hem de rahat bir besin olarak tüketilmektedir.
Her gün sabah taze olarak hazırlanır. Aynı günün akşamı ise ıspanak ile tere otu karışımı hazırlanır.Kaynamakta olan yarım litre suyun içerisine 5-6 adet saplarıyla birlikte ıspanak ve 9-10 tane tere otu (saplarıyla beraber) atılır ve ağzı kapalı olarak hafif ateşte üç dakika kaynatılır. Soğuduktan sonra suyu içilir.
Yıkadığınız ıspanak yapraklarını blender kabına alın. Üzerine bir bardak su ilave edin. Blender ile güzelce ezin. Daha sonra olgunlaşmış bir adet kiviyi de dilim dilim şeklinde blender kabına alın ve ıspanaklar ile birlikte blenderden geçirin.
Bunun sağlık açısından bir sakıncası yoktur. Ispanağın yoğurtla birlikte yenmemesine dayanak olarak yoğurttaki kalsiyumun yararlılığının azalması gösterilir. Ispanak, pazı, pancar yaprağı gibi sebzelerden yapılan yemekler yoğurtla birlikte yenir. Bunun sağlık açısından bir sakıncası yoktur.
Vücut için gerekli mineral ve vitaminlere sahip, zengin bir bitki olan ıspanak, hazmı kolaylaştırıp kabızlığı önleme özelliğine de sahip. Özellikle çiğ olarak salatada tüketildiğinde iyi bir lif kaynağı.
Ispanağın doğranması, içindeki C vitaminini azaltacağından bütün halinde tüketilmesi daha sağlıklıdır. Pişirme sırasında besin değerlerinin kaybolmaması için yağda uzun süreli yakılarak kavrulmamalıdır.
Ispanak bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan ıspanak, enfeksiyon sonucu oluşan hastalıkları önlemeyi sağlar. Ispanağın inflamatuar özelliği sayesinde bu besini tüketen kişilerde enfeksiyon hastalıklarına yakalanma risklerinin düşük olmaktadır.
Bu vitamin açısından oldukça zengin olan ıspanak aynı zamanda kemik gelişimi ve sağlığı için oldukça önemli olan kalsiyum, D vitamini, lif, potasyum, magnezyum ve C vitaminini de içerir.
Tansiyon hastalarının çok sıcak havalarda dışarı çıkmaması ve sıvı alımını artırması gerekir. Kan basıncını kontrol altına almak için tuzu ve alkolü azaltmanın yanı sıra, bol bol sebze meyve tüketilmesi, doymuş yağ asitlerinin sınırlandırılması, şekerli besin ve içeçeklerden uzak kalınması önemlidir.
Bu etkenler; genetik faktörler, aşırı kilo olması, şeker hastalığı, yaş, cinsiyet, stres, fazla alkol, aşırı tuz tüketmek, hareketsiz yaşam sürdürmek gibi faktörler olarak sıralanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri