E sınıf ehliyet, M, B, B1, F ve D1 ehliyet sahiplerinin kullanabildiği bütün araçları kullanabiliyor. E sınıfı ehliyetin 2016 yılından beri dağıtımı bulunmuyor. E sınıfının kapsadığı araçları kullanabilmek için C ve D sınıfı ehliyetin alınması gerekiyor.
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
A Sınıfı Ehliyet
35 kW ve üzeri güce sahip motosikletleri kullanma yetkisi verir. Ayrıca 2 tekerlekli motosikletler, güç ve ağırlık oranı 0,2'yi geçiyorsa A sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilirler. A sınıfı ehliyet yaş sınırı; 2 tekerlekli motosiklet kullanmak için 20, 3 tekerlekli motosiklet kullanmak için 21'dir.
B sınıfı ehliyet türü hepimizin de bildiği ve sahip olduğu gibi otomobil kullanmak için gerekli olan ehliyet türüdür. B sınıfı ehliyet sahipleri otomobilin yanında kamyonet de kullanabilirler. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme iznine sahiptirler.
Türkiye'de en fazla sahip olunan B sınıfı ehliyet ise otomobil ve kamyonet tipi araçlar için talep edilmektedir. 18 yaş ve üzeri olma şartı aranan bu ehliyetler, otomobil veya kamyonet tarzı araçlar ile trafiğe çıkabilmek için gereklidir.
İlgili 28 soru bulundu
En sık kullanılan sınıf olan B sınıfı ehliyet, otomobil ve kamyonet için geçerli olurken B1 dört tekerlekli motosiklet kullanmaya uygundur. BE ise römorklu otomobil ve kamyonet kullanımına uygundur. Yeni ehliyet sınıfları ile kullanılabilecek diğer araçlar aracın özelliklerine göre de sınıflandırılmıştır.
B sınıfı ehliyet belirli bir kiloya kadar olan otomobil ve kamyonetlerin kullanılmasına izin veren ehliyet türüdür. B1 sınıfı ise; motor gücü 15 Kw'ı, ağırlığı ise 400 kilogramı geçmeyen 4 tekerlekli motosikletlerin sürülmesi için alınması gereken ehliyet türüdür.
D1 Sınıfı Ehliyet
16+1 kapasiteli minibüsler içindir. Geçerlilik süresi 5 yıldır. 21 yaşını doldurmuş olma zorunluluğu vardır. D1 sınıfı ehliyet almak isteyen bir kişinin B sınıfı ehliyete sahip olması gereklidir.
Zira İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı ile görüştüklerini ve artan motosiklet kullanımıyla birlikte önümüzdeki dönemde yeni bir düzenlemeye gidileceğini söyledi. Buna göre artık B sınıfı otomobil ehliyeti ile 125cc'ye kadar olan motosikletler kullanılabilecek.
B Sınıfı Ehliyet
B sınıfı ehliyeti otomobil ve kamyonet kullanımını sağlayan ehliyet sınıfıdır. Otomobil ve kamyonet kullanmak isteyen sürücü adayları B sınıfı ehliyete başvurmalıdır. B sınıf ehliyete sahip olanlar aynı zamanda M, B1 ve F sınıfındaki tüm araçları kullanma yetkisine sahiptir.
A1, A2 ve M sınıflarını kapsayan A ehliyetle motor hacim kapasitesi 600 CC üzerindeki yüksek performanslı motosikletleri kullanmak mümkün. Aynı gruptaki diğer sürücü belgelerine kıyasla yaş ve deneyim şartı bakımından daha yüksek yeterlilik gerektiriyor.
B grubu ehliyet otomobil ve kamyonları kapsarken A grubu A1, A2, A, B1 ehliyetleri motosiklet sınıflarını kapsamaktadır.
C sınıfı ehliyet; kamyon ve çekici kullanmak isteyen kimselere verilen özel bir ehliyet türüdür. C sınıfı ehliyet kendi içerisinde C1, CE1, C ve CE olarak kategorilere ayrılmaktadır. C sınıfı ehliyet kanunlar ile diğer ehliyetlere kıyasla daha katı kurallara bağlanmıştır. Zira C sınıfına ait araçları kullanmak zordur.
OTOBÜS EHLİYETİ (D Sınıfı Ehliyet)
C Sınıfı Ehliyet Nedir? Kamyon, tır ve çekici gibi araçları kullanabilmek için gereken C sınıfı sürücü belgesi halk arasında kamyon ehliyeti olarak da biliniyor. C sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler aynı zamanda M, B, B1 ve F sınıfına giren araçları da kullanabiliyor.
Türkiye'de her araç için belirlenmiş bir ehliyet grubu bulunmaktadır. Kamyon ve çekici kullanmak isteyenler için oluşturulan ehliyet türü ise C sınıfı sürücü belgesidir.
B sınıfı ehliyet ile 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanmak, güvenli ve keyifli bir deneyim olabilir. Ancak, motosiklet kullanırken dikkatli olmak ve trafik kurallarına uymak çok önemlidir.
A1 sınıfı ehliyet; iki ve üç tekerlekli silindir hacmi 125 santimetreküpü geçmeyen sepetli ve sepetsiz motosiklet kullanıcılarına verilir. A2 sınıfı ehliyet; motor gücü 35 kilovatı geçmeyen iki tekerlekli ve 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli sepetli veya sepetsiz motosiklet kullanıcılarına verilir.
Türkiye'de 2 tekerlekli kullanımı arttı. 125 cc altı motorlar, şehir içi günlük kullanılan motor sayısı arttı. Biz de Milli Eğitim Bakanımızla konuştuk. Bundan sonra 125 cc'nin altındaki motorlar B sınıfı ehliyetle kullanılabilecek.
Eğer “A1 sınıfı ehliyet kaç cc motor kullanır” diye merak ediyorsanız bu gruba ait araçların motor gücü en fazla 125 cc olmalıdır. A1 sınıfı ehliyetin avantajı ise bu ehliyete sahip kişilerin M sınıfındaki bütün araçları kullanabilmesidir.
B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme yetkisine sahiptirler. Bu araçları detaylandıracak olursak; otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 gram olan birleşik araçlardır.
Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğinde son yapılan değişiklik ile 7 yıldan fazla B sınıfı ehliyet sahipleri, E sınıfına geçtiği anda tecrübe süresi istenmeden sefer yapabilecek.
On-road ve Off-road olarak kategorize edilen atv motosikletler, B sınıfı sürücü ehliyeti ile kullanılabiliyor.
1 Ocak 2016 yılından sonra alınmış b sınıfı ehliyetler sürücü dahil 9 koltuklu minibüsleri kullanabilmektedir. Örneğin 23 Nisan 2019 yılında b sınıfı ehliyet alan bir kişi sürücü dahil 9 koltuğu bulunan minibüsleri kullanabilirler.
A1 ehliyeti, genellikle hafif motosikletlerin kullanımına izin veren bir sınıftır. Bu ehliyet sınıfı, belirli bir motor gücünü aşmayan ve belirli bir ağırlığı geçmeyen motosikletlerin kullanımını kapsar. B1 ehliyet, hafif ticari araçları kullanmak için gereken bir sürücü ehliyeti sınıfını ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri