Peki, yaptığınız tatlının içine pekmez koyup fırında pişirmeniz zararlı mı? Yapılan çalışmalara göre, özellikle yüksek şeker içeriğine sahip pekmez ve bal gibi gıdaların yüksek sıcaklık görmesi sonucu ortaya kanserojen bir madde çıkıyor.
Açık kazanda kaynatılan pekmezlerde (keçiboynuzu hariç) HMF (hidroksimetilfurfural) maddesi çok çıkar, olması gerekenin binlerce kat daha fazlasına rastlamışlığım var analizler sonucunda. Uzun süreli, yüksek sıcaklıkta kaynatılan meyve sularında şekerin protein ile birleşmesinden oluşabilecek HMF kanserojendir.
Geleneksel yöntemleri tercih edenleri uyaran Manisa Bağcılık Araştırma Müdürü Akay Ünal, 130 derecelere sıcaklıkta kaynatılan pekmezin iyi karıştırılmadığında 'HMF' olarak bilinen kanserojen madde içerebileceğini söyledi.
Pekmez yüksek ısıya maruz kalmamalıdır. Eğer donarsa bain-marie usulü ile 70 santigrat dereceyi geçmeden çözdürülmelidir.
Pekmezin yapımı dışında kekleri tatlandırmak için de ekliyorsan bu paragrafı dikkatle oku! Yapılan çalışmalara göre 60-65 derecede pişirme sonucunda pekmezde 30-60 mg/kg HMF oluşmaktadır. Bu da aslında fırına giren pekmezden önerilen sınırları fazlasıyla aşabileceğini ortaya koymaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Sağlıklı tatlı tariflerinin vazgeçilmezi pekmez. Peki, yaptığınız tatlının içine pekmez koyup fırında pişirmeniz zararlı mı? Yapılan çalışmalara göre, özellikle yüksek şeker içeriğine sahip pekmez ve bal gibi gıdaların yüksek sıcaklık görmesi sonucu ortaya kanserojen bir madde çıkıyor.
Rüyada pekmez kaynatmak, bir hayalinizi gerçekleştirmek için emek harcayacağınızı simgeler. Bu rüya, kısa zaman içinde evleneceğinize ya da çocuklarınızı evlendireceğinize işaret eder. Evde bereket artar ve geliriniz çoğalır. Rüyada pekmez yaptığını görmek, rüya sahibinin önemli işlere adım atacağına işaret eder.
-Pekmezi pişirirken tıpkı reçeldeki gibi sıcakken daha akışkan olacağını unutmayın. Alıştığınızdan daha sulu bir kıvamda iken altını söndürün.
Karbonatı ekledikçe pekmez köpürüp yeşil bir renk alacaktır. Ocağın altı kapanıp bu şekilde pekmez mayalanması için bir gece bekletilir. Sabah tekrar sürülür ve ocağın altı yakılır. Süzülen pekmez bir buçuk saat kadar kaynatılır.
Keskin bir tada sahip olan pekmez, yutulduktan sonra boğazda az da olsa yanma hissi oluşturur.
8. aşama: Pekmez kaynamaya başladıktan sonra sürekli karıştırmanız gerektiğini unutmayın. Pekmezin macun kıvamına geldiğini kepçeye yapışıp yapışmadığından anlayabilirsiniz. Pekmeziniz soğuduğun da kavanoza alabilirsiniz. Pekmezinizin tam olarak kıvam alması için bir saat kaynatmanız gerekir.
Pekmezler Dışarda ve Sıcakta Bozulur mu? Üzüm, pancar ve kozalak pekmezleri sıcakta ve dolapta kısa bir süre içinde bozulabilir. Pekmezler, yapısı gereği hızlı bozulabilen ürünlerdir. Bu nedenle kısa zaman içinde tüketilmesi gerekir.
Pekmezde HMF (hidroksi metil furduralin) sınırı önemlidir. Pekmezin türüne göre Gıda Kodeksi tarafından 75-100 mg/kg olarak belirlenmiştir. Bu sınırı aşmak ise tehlike yaratabilir. Yüksek ısıya maruz kalan pekmez kanserojendir.
Şaşırtıcı uyarı: Pekmezi yoğurtla birlikte yemeyin!
Ancak uzmanlar kalsiyum ve demir yüklü besin maddelerinin birlikte tüketilmesi durumunda vücuda bir katkı sağlamadan vücuttan atıldığını söylüyor. Bu durumda demir yüklü pekmezle kalsiyum deposu yoğurt bir araya geldiğinde vücuda hiçbir fayda sağlamıyor.
Yaklaşık 1,5 saat daha pekmezi kaynatın. İşte, bu kadar kolay: Pekmeziniz hazır. Afiyet olsun.
Pekmezin bozulduğunu kavanoza bir kaşık batırıp çıkarttığınızda açık kahverengi bir tabakanın kaşığın üstünde kaldığını gördüğünüzde anlarsınız. Bu renk çok koyu bir kahverengi hatta siyaha dönük bir renktir. Pekmezin bozulduğunu anlamanın bir diğer yolu da pekmezin bulunduğu kavanoz veya şişeyi çalkalamaktır.
Depresyon ve yorgunluğu ortadan kaldırır. B vitaminleri, kalsiyum ve magnezyum açısından zengin olması sebebiyle serotonin seviyelerinin yükselmesine destek olur ve bu sayede, ruh hali ile savaşmaya yardımcı olarak kaygılı, stresli ve gerginlikten sizi kurtarır.
Bir kaşık pekmezi bardağın içerisine alın ve üzerine su dökün. Eğer suyu dökerken rengini suya veriyor ve iyice karışıyorsa gerçek pekmezdir. Eğer suyu dökerken dipte bal gibi kalıyorsa şekerden yapılmış ve sahte pekmezdir.
Pekmez yapımında şıranın duru olması ve katı maddelerin çökmesi için kullanılan pekmez toprağı, yukarıda da söylediğimiz gibi temel olarak pekmezin pH dengesini sağlamak ve bu sayede çok ekşi olmasının önüne geçmek için tercih ediliyor.
Hayır, pekmez doğal bir gıda maddesidir, şekerlenebilir. Hiçbir zararlı etkisi yoktur, aynen tüketilebilir. Pekmez ürünü kolay bozulan bir gıda maddesi değildir. Durdukça aroması ve kıvamı artar.
Pekmezde gerçekleşen bozulmanın ilk evresi köpüklenmedir. Genelde açık kahverengi veya sarı renkte olan bu köpük, pekmezin üzerini kaplar. Köpüren pekmezin rengi koyulaşır, kaşığa aldığınızda yoğun, koyu bir renk görülür ve pekmez kaşıktan kolayca akmaz.
Kaynatma kazanında şıra kaynamaya başlayınca köpük oluşur. Bu köpükler kepçe ile alınır. Kaynama ilerledikçe şıra üstü gittikçe kızaran köpükler bağlar, şıra içten içe kızarır.
Doğru şekilde kaynatılmayan ve yüksek sıcaklıkta kaynayan pekmezde kanserojen tehlikesi olabilir. Kansızlığa, öksürüğe iyi gelen pekmez hem kahvaltı sofralarının hem de şifa kürlerinin değişmez malzemelerinden biri olan pekmezin üretiminde yapılacak basit bir hata pekmezin kanserojen etkiye sahip olmasına yol açıyor.
Boğazınız ağrıyorsa ve bundan kurtulmak için pekmez-limon karışımını yapıyorsanız kullanacağınız içme suyunu oda sıcaklığında değil, biraz daha ılık halde kullanmanız iyi olacaktır. Ancak dikkat, içine pekmez ilave edeceğinizden su çok sıcak olmamalı.
Olgunlaşan üzümler toplanır ve güneşte kurutulur. Kuru üzüm sıkıştırılarak kalıp haline getirilir. Daha sonra bu kalıplar ince ince kesilerek, şırasının alınması için bidonlarda konulur. Elde edilen şıra büyük kazanlarda 2,5 saat süreyle oldukça yüksek derece ısılarda kaynatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri