Yukarıda anonim şirketlerin sayısının limited şirketlerden çok az olduğuna değindik. Ancak sermaye miktarı olarak bakıldığı zaman anonim şirketler Türkiye'deki en büyük şirketlerdir. Sermaye: Anonim şirketler en az 50 bin TL sermaye ile kurulur ve sermayesi belirli paylara bölünmüştür.
Türk Ticaret Kanunu'na göre şirketler, sermaye ve şahıs adı altında iki ana gruba ayrılır. Sermaye şirketleri; anonim, limited, paylı komandit şeklinde sıralanır. Şahıs şirketleri ise adi, kolektif ve adi komandit olmak üzere kendi içerisinde üç alt dala ayrılır.
şahıs şirketleri; kollektif şirket, adi şirket ve adi komandit şirkettir. Sermaye şirketlerinde ise ortakların kimlikleri değil sermaye önemlidir. Sermaye şirketleri; anonim şirket, limited şirket, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket ve kooperatiftir.
Şirketler, Sermaye Şirketleri ve Şahıs Şirketleri olarak iki ana türe ayrılır. Sermaye şirketleri ise üç farklı türe ayrılır. Sermaye şirketi ve şahıs şirketi arasında yapısal ve işlevsel anlamda farklılıklar bulunur.
TÜRKİYE'DE ŞİRKET TÜRLERİ
Bunlar; Anonim şirket, limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket sermaye şirketleridir. Sermaye şirketlerinde ortaklar yalnızca taahhüt etmiş oldukları sermaye ile şirkete karşı sorumludur. Adi komandit şirket ve kollektif şirket ise şahıs şirketleridir.
İlgili 18 soru bulundu
Anonim şirketler şirket türleri içerisinde önemli bir konumu işgal ederler. Yukarıda anonim şirketlerin sayısının limited şirketlerden çok az olduğuna değindik. Ancak sermaye miktarı olarak bakıldığı zaman anonim şirketler Türkiye'deki en büyük şirketlerdir.
Gerçek veya tüzel kişilikte, bir veya birden daha fazla kişi tarafından kurulan şirketlere, Limited Şirket (LTD) denilmektedir.
Büyük işletmeler, büyük ölçekli kurumsal kontrollü finans veya ticari faaliyetleri içerir. Bir terim olarak, "küçük işletmelerden" daha büyük yapılan etkinlikleri tanımlar. Kavram, ilk olarak 1880'den sonra, Amerikan iş dünyasında başlayan kombinasyon hareketiyle bağlantılı olarak sembolik bir anlamda ortaya çıktı.
Mikro işletmeler: 10 kişiden az çalışan istihdam eden, yıllık net satış hâsılatı 5 milyon TL'yi geçmeyen şirketler bu sınıfta yer alır. Küçük işletmeler: Bünyesinde 10-50 arası kişinin istihdam edildiği veya yıllık net satış hâsılatı 50 milyon veya daha fazla olmayan işletmelere küçük işletme denir.
Kurumsal firma, kurallara dayalı olarak işleyen, sistem içerisinde yönetilen, kişilere bağlı olmayan firma anlayışıdır. Yöneticiler, ortaklar, tedarikçiler ve çalışanlar bu sistemin birer parçasıdır ve onlar da bu kurallara uymak zorundadır.
Özel şirket, herhangi bir şahsa veya bireysel bir yatırımcıya ait olan ticari şirkettir. Özel şirketler halka açık muadillerine göre daha az görünür olmasına rağmen dünya ekonomisinde büyük önem taşımaktadırlar.
Küçük İşletmeler; Çalışan sayısı 1–49 arası olan işletmelere çok küçük işletmeler, 50–99 arası olan işletmelere ise küçük işletmeler denmektedir. Orta Büyüklükteki İşletmeler; Çalışan sayısı ölçütü açısından orta büyüklükteki işletmeleri, 100–499 arası çalışana sahip işletmelerdir.
Bir veya birden fazla kişinin bir araya gelerek oluşturduğu organizasyona “Grup Şirketi” denir. Tüzel bir kişiliği yoktur. Aynı şahısların ortaklıklarının olduğu şirketlerinin bir araya gelmesinin bir dizi avantajı vardır.
Kurumsal yapı, görev dağılımı, koordinasyon ve denetim gibi etkinliklerin örgütsel amaçlara ulaşılmasına nasıl yönlendirildiğini tanımlar. Kurumsal yapı, organizasyonel eylemi etkiler ve standart işletim yöntemlerinin ve rutinlerinin dayandığı temeli sağlar.
Şahıs şirketi, ortaklık unsurunun ön planda olduğu ve her bir ortağın sınırsız sorumlu olduğu şirket türüdür. Türk Ticaret Kanunu'na göre Kollektif Şirket ve Adi Komandit Şirket olmak üzere iki çeşit şahıs şirketi bulunmaktadır. Kollektif şirket en az 2 gerçek kişi ile kurulabilen şirket türüdür.
Anonim şirket tek kişi tarafından kurulabilir. Yüzlerce ortakla da kurulabilir. Anonim şirkete gerçek ve tüzel kişiler pay sahibi olarak ortak olabilir.
Limited şirket- te ortakların sayısı en az bir, en fazla elli olmalıdır (TTK m. 573-574). TTK m. 573/I gereğince, limited şirket ancak “bir veya daha çok” gerçek veya tüzel kişi tarafından kurulabilir.
Uygulamada, şirketler topluluğu yapılanmalarının en tepesinde hakimiyeti elinde bulunduran şirketler holding şirketlerdir ve bu nedenle holding ile hakimiyet kavramı çoğu zaman karıştırılmaktadır.
Holding, iki veya daha fazla şirketin, kâr etmek amacıyla bir araya gelerek oluşturduğu ticari yapı, bir başka deyişle şirketler topluluğu.
Dünyadaki en değerli şirketlerin zirvesinde Apple yer alırken ikinci sırada Microsoft, üçüncü sıradaysa Suudi petrol şirketi Aramco var. Dünya genelinde 1 trilyon dolar değerlemeyi aşan altı şirket bulunuyor. Bunların beşi ABD merkezli.
AŞ'ler, halka arz edilebilmektedirler. LTD Şirketlerin halka arzı mümkün değildir. AŞ'lerde, şirket müdürleri ortaklardan olabileceği gibi, üçüncü şahıslar da müdür olarak atanabilmektedir. LTD Şirketlerde, ortaklardan en az bir tanesinin müdür olarak atanması zorunludur.
Limited şirket ile şahıs şirketi farklı işletme türleridir. Limited şirket, ortaklar arasında sınırlı sorumluluk sağlarken ayrı bir hukuki varlık olarak kabul edilir. Şahıs şirketi ise tek bir kişi tarafından yönetilen ve kişisel sorumluluğun olduğu bir işletme türüdür.
Ortaya çıkan bu depolama alanı ve ağ trafiği ihtiyacı, mevcut çözümler tarafından karşılanamamaya başlandığında SAN (Storage Area Network – Depo Alan Ağı) teknolojisi geliştirilmiştir. Genel anlamda SAN, sunucu-depo alanı, sunucu-sunucu ve depo alanı-depo alanı arasındaki bağlantıyı sağlayan bir yapıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri