Kahve ve çay gibi sıcak içecekler için kullanılan plastikten üretilen bardakların, kanserojen bir madde olarak bilinen benzenden üretildiği, bu bardakların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği bildirildi.
"7 işareti bulunan veya numarasız olan cam gibi parlak ve sert plastik, en tehlikeli olan plastiktir ve 'güvenli değildir' demektir. İçindeki zararlı maddeleri gıdalara sızdıran bu plastikler yiyecek ve içeceklerde kullanılmamalıdır.
Çay ve kahve gibi sıcak içeceklerin konulduğu plastik ve köpükten yapılan bardakların sıcak bir maddeyle temas ettiğinde sıvı içerisine kanserojen madde bıraktığı bildirildi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof.
Onları kahve ve çay gibi sıcak içecekler için asla kullanmamalısınız. Plastikten üretilen bardakların, kanserojen bir madde olarak bilinen benzenden üretildiği ve erkeklerde kısırlığa neden olduğu açıklandı.
Sıcak sıvı, plastik malzemeyi eritir. Toksik maddeler ilk önce sıvıya sonra ağız yoluyla vücuda geçer ve kansere yol açar. Sıcak su ile ilişkiye en az geçme ihtimali, kâğıt bardaklar için geçerlidir.
İlgili 43 soru bulundu
Bu madde triod, büyüme hormonu, östrojen ve testesteron hormonlarının üretimini azaltıyor. Plastiklerdeki bu hammaddeler obeziteye yol açıp, diyabet, astım kalp-damar hastalıkları ve karaciğer hasarına neden oluyor. Meme ve prostat kanseri riskini artırıyor.
Ancak uzmanlar, pet şişede bekleyen suyu tüketmenin de zararları olduğunu söylüyor. Pet veya cam şişelerde beklemiş sularda kolera, salmonella gibi bakteriler, amip gibi parazitler, rotavirüs, Hepatit A ve E gibi virüsler bulaşabileceğini belirten Uzm. Dr. Bengisu Ay, "Hepsinin ortak bulgusu bulantı kusma ve ishaldir.
Kahve ve çay gibi sıcak içecekler için kullanılan plastikten üretilen bardakların, kanserojen bir madde olarak bilinen benzenden üretildiği, bu bardakların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği bildirildi.
Karton bardak, kanserojen madde içermeyen yapısıyla insan sağlığına plastik bardağa oranla daha uygundur. Doğada çabuk kaybolan yapısı ve geri dönüşüm özelliği ile karton bardaklar tam bir doğa dostudur. Ayrıca karton bardaklar, özellikle ofis ve iş yerlerinde pratik çözümler sunar.
Çay zevkini doruklarda yaşamak isteyenler için bizim tavsiyemiz plastik ve karton bardakta çay içilmemesi yönündedir. Hele bir de sağlığınıza önem veriyorsanız -ki bizce vermelisiniz- karton, plastik ya da buna benzer hammaddelerden oluşturulmuş bardakları çay içerken tercih etmemenizi tavsiye ediyoruz.
Sert bir cismin katı olmasıdır. Yumuşak Nedir? Bir cismin pamuksu gibi olmasıdır. Plastik bardaklar serttir.
Plastik bardak üretiminde daha az enerji harcanıyor
Ayrıca kâğıt bardakların iç yüzeyleri de içine konulan sıvıyı emmeleri için plastikle kaplanıyor. Kâğıt bardaklar bu yapılarından dolayı ne kâğıt ne de plastik endüstrisi tarafından geri dönüştürülemiyor ve doğrudan atık oluşturuyorlar.
Plastik bardak insanların toplu halde bulunduğu ortamlarda su ve içecek tüketimi için kullanılır. Okul kantinlerinde, sınıflarda, ofislerde, piknik alanlarında tercih edilen avantajlı bir üründür. Kafelerde milkshake, frappe, latte bardağı plastik bardak çeşitleri ile servis edilir.
Sertleştirilmiş plastik su bidonlarının, PVC (Polikarbon), ftalat, BPA (Bisfenol-A) maddelerini ihtiva ettiğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, bu maddelerden en önemlisinin sağlığa zararlı olan bisfenol-A olduğunu belirtti.
Termoplastik veya ısıyla yumuşayan plastik belirli sıcaklıkta bükülebilir veya kalıplanabilir hale gelen ve soğuduktan sonra katılaşan bir plastik polimer malzemedir. Termoplastiklerin çoğunun yüksek moleküler ağırlığı vardır.
Polyamid ingilizce adıyla poliamid yarı kristalin bir polimer çeşididir. Mühendislik plastiklerinden olan polyamid halk dilinde naylon olarak da bilinmektedir. Sert bir plastik olan bu plastik çeşidi aşınmaya ve bükülmeye karşı dayanıklı bir plastik çeşididir.
Bilim insanlarının yaptığı araştırma bir karton bardaktan kahve veya çay içmenin binlerce mikroplastik yutma riskini de beraberinde getirdiğini ortaya çıkardı. Bu plastik parçalar bardağın su geçirmez olmasını sağlayan ve aynı zamanda geri dönüştürülmesini zorlaştıran iç kaplamasından geliyor.
Tüm bunlara artı olarak, iş yerlerinde karton bardak kullanımı da oldukça fazla. Çay, kahve, su gibi içecekleri tüketmek için kullanılan karton bardaklar yerine cam bardakları tercih etmeniz doğayı korumak için iş yerinde yapabilecekleriniz arasında yer almaktadır.
*Karton bardak soğuk veya sıcak sunuma göre tercih edilmeli ve buna göre kullanılmalıdır. *Akıtma problemi riskini minimuma indirebilmek için yeni (flekso) baskı teknolojili bir üretim tesisi seçilmelidir. *Kağıt bardakların hammaddesi kadar depolanma koşulları da önemlidir.
Ayrıca plastik kapların bulaşık makinesinde yıkanması doğru değildir. Makinede sıcak suyla yıkandığı için zararlı maddeleri açığa çıkarır.
Plastik pipetler bu atıkların 2.000 tonunu yani yüzde 0,02'sini oluşturuyor. Bunun yanında Starbucks'ın sıcak içecek bardakları, hem kağıt hem de plastik materyalden üretildiğinden ve özel tesislerde geri dönüştürülmesi gerektiğinden, geri dönüşüm zincirinin neredeyse tamamen dışında kalıyor.
Plastikler, çöpe atıldığı zaman çürümez, paslanmaz, çözünmez, biyolojik olarak bozulmaz ve doğada bozulmadan uzun yıllar kalır. Suyun ve toprağın kirlenmesine neden olur. Sulardaki canlılara zarar verir hatta ölümlerine neden olur.
Nitekim yapılan çeşitli çalışmalarda, suda fazla miktarda bulunan arsenik (Akciğer, karaciğer, mesane ve böbrek kanserini tetikler), nitrat (Mide ve karaciğer kanserini tetikler) veya asbest (Kalın barsak kanserini tetikler) gibi toksik maddelerin çeşitli kanser türlerinin gelişimine neden olabileceği belirlenmiştir.
2 numara: HDP veya HDPE koduyla bilinen bu plastik ürünler, genellikle deterjan, süt, poşet, zeytinyağı şişeleri ve oyuncakların yapımında kullanılır. Plastik ürünler arasında en sağlıklı olanıdır. Hiçbir şekilde kimyasal salınım yapmayan bu ürünler, sağlık açısından en güvenilir olanlardır.
Bulanık su içmek sağlık açısından zararlıdır. Bu nedenle bulanık olan suyu farklı teknikler kullanarak içilebilir hale getirmeye çalışmak yerine su arıtma cihazı ile ilgili harekete geçmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri