Aktifleştirilmiş yoğurt mayanızı 45 derecedeki ılık sütünüze ilave ederek bir kaşıkla karıştırınız. 6 saat aynı sıcaklıkta koruyarak, etrafını sararak, sıcak ortamda tutarak bekletiniz. Mayalama süresi tamamlandıktan sonra buzdolabında 1 gün bekletiniz. Sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
Yoğurt Mayalama Bilgisi
1. Yoğurt yapacağınız sütü, 10-15 dakika karıştırarak kaynatın. 2. Kaynama sonra mayalama sıcaklığına 45°C'ye gelene kadar soğutun. 3. Mayalama sıcaklığındaki sütten yarım çay bardağı süt ayırarak 1 paket mayayı içerisinde eritin ve 15-20 dakika bekletin.
Probiyotik saşe maya ile karıştırılarak ılık süte yavaş yavaş eklenir. Karanlık bir yerde yaklaşık 5 saat kadar bekletilen yoğurt, buzdolabına kaldırılır. Ertesi gün yoğurt tüketime hazır olur.
Ev yoğurdunu 1 litre süt için kullanabilirsiniz. Leziz bir yoğurt için, 1 litre süte en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın.
İlgili 24 soru bulundu
5 Litre sütü kaynatıyoruz. Üzerindeki kaymağı alıyoruz. Sütümüze parmağımızı batırdığımızda ılık derece olacak. Mayası için 1-1,5 yemek kaşığı yoğurt alıyoruz.
Probiyotik mikroorganizmalar sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur. Günde 1 kez, sabah veya akşam yemekle veya yemekten sonra gıda, su, süt, meyve suyu ya da yoğurt ile karıştırılarak kullanılır.”
Günde 1 kez sabah veya akşam yemekle beraber veya yemekten sonra gıda, su, süt ya da yoğurt ile karıştırılarak kullanılır. Günlük doz aşılmamalıdır.
Normal yoğurt ile probiyotik yoğurt arasındaki fark ise içerisine eklenmiş olan prebiyotik bakterilerden kaynaklanır. Ürün etiketindeki “probiyotik yoğurt” ibaresi vücut için yararlı olan bakterilerin yoğurdun içerisine eklendiğini ifade eder.
4- İdeal mayalama süresi 45-50 °C sıcaklıktaki bir ortamda ( fırın vb ) 3,5 – 4 saat bekletmektir. Daha uzun süre mayalanması yoğurtta sulanma ve ekşimeye neden olabilir. 5- Mayaladığınız yoğurt tutmuş ise 8-10 °C sıcaklıkta buzdolabında 24 saat bekletiniz.
Yoğurt mayası nasıl elde edilir diye merak edenler 15 tane nohut ve 1 bardak günlük süt ile mayayı kolaylıkla yapabilir. Derin bir cam kavanoza nohutları yerleştirip üzerine kaynatılmış sütü dökebilirsiniz. Bir gün boyunca bu karışımı bezle sararak veya kapalı fırında bekletirseniz maya elde edersiniz.
Yoğurt mayalarken ideal süt ısının 40 derece olması gerekir. Aynı zamanda yoğurdun sulanmasını önleyen bir diğer detay da yoğurdun mayası süte katılırken yarım çay kaşığı tuzu mayaya ekleyip öyle süte karıştırın. Az miktarda da olsa tuz yoğurdun sertleşmesine yardımcı olacaktır.
Yoğurt mayalamak için önceden ayırdığınız 1 tatlı kaşığı yoğurdu, kaynattığınız sütten 3-4 yemek kaşığı alarak başka bir kapta karıştırın. Karışımı fazla çırpmayın. Bu tarifte 1 litre sütten söz ediyor olsak da her bir litre için tepeleme bir tatlı kaşığı yoğurt ile mayalama yapabilirsiniz.
Evde yoğurt mayalarken eğer önce ev yoğurdundan kalmış ise maya olarak kullanabilirsiniz yoksa hazır yoğurtla mayalayabilirsiniz.
Probiyotikleri yemekle ya da aç karnına almanızdan daha önemli olan şey ise düzenli kullanımıdır. Bir ay süren bir çalışmada probiyotiklerin ister yemekle ister aç karnına alınsın bağırsak mikrobiyomunda olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir.
HER GÜN PROBİYOTİK ALINMALI
“Probiyotik gıdaları tok karnına almamız gerekir. Çünkü açlıkta mide asidi ph2´nin altındadır. Bu değerde probiyotik bakterilerinin yani faydalı dost bakterilerin bir kısmı ölür. Mideden geçenler bağırsağa yerleşir ve orada tutunarak çoğalır.
Probiyotiklerin kullanımı ile ilgili sorulan sorulardan biri de “probiyotik nasıl kullanılır aç mı tok mu?” sorusudur. Bu sorunun cevabı kullanılan suşa bağlı olabildiği gibi en yaygın öneri, probiyotiklerin yemekten bir saat önce veya yemek sırasında alınmasıdır.
Yoğurt hazırlarken üzerine 2 yemek kaşığı ılık süt döküp karıştırıp maya olarak kullanabilirsiniz.
Probiyotik Yoğurt Mayası İle Yoğurt Yapımı Tarifi Nasıl Yapılır? Sütü önce orta ateşte kaynatalım. Süt kaynayınca yarım bardak sütü ayıralım ve ılımaya bırakalım. (serçe parmağı içine sokup 8'e kadar sayacak kadar) bu süt ılıdığı zaman yoğurt mayasını içine döküp, biraz karıştıralım ve bekletelim.
Süt, Maya ve probiyotik şasedir. Probiyotik şaseyi, bir kaşık yoğurt mayasına karıştırıyoruz. Kaynatıp, 45 dereye soğuttuğumuz süte, mayamızı ekliyor ve kısa hareketlerle karıştırıyoruz.
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller.
Sütü tam ısısında mayalamıyorsunuz
Sütün ne çok ılınması ne de çok sıcak olması gerekiyor mayalama işlemini yapmak için. Sütünüzü ocaktan aldıktan sonra birkaç dakika kadar havaladırma işlemini yapın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri