Davetiye, tek ve iki katlı kaliteli karton olup ön kapağın üstünde kurumun amblemi ve adı yer almaktadır. Davetiye kartının içinde sol iç kapakta program, en altta tören tarihi, saati ve yeri yazılır. Kartın sağ iç kapağında, üstte davet sahibinin unvanı ve adı soyadı, ortada davet metni yer alır.
Devletin üst kademesindeki kişilere gönderilen mektuplarda zarf üzerine sadece unvanın yazılması yeterlidir. “Sayın İçişleri Bakanı”. Resmi kişilere eşleri ile birlikte zarf üstü hitap “Sayın Cumhurbaşkanı ve Bayan Recep Tayip ERDOĞAN” şeklinde yapılır. “Eşi” sözcüğü asla kullanılmaz.
Davetiye Özellikleri:
Kişinin ne tür bir toplantıya davet edildiği açıklanmalıdır. Toplantının yeri (adresi), zamanı, süresi mutlaka bildirilmelidir. Saygılı ve nazik bir dil ve üslûpla yazılmalıdır. Davetiyeler, o toplantı için özel hazırlanmış kart ve zarflara basılmış olarak iletilir.
1-) Bayanlar önden kelimesi, davetiye hazırlık aşamasında da karşımıza çıkıyor. Gelin damat ismi ve aile bilgileri yazarken ilk önce gelin ve gelin ailesi öncelikli yazılır. 3-) Davetiye metni olmalı, sizi anlatan bir kaç kelimeyle davetlilerinize sesleniş biçiminizdir.
Davetlerde uyulması gereken kuralları bilmek, görgü ve nezaketin bir gereğidir. Yerel adetler, kişinin kendi zevk ve olanakları göz önünde bulundurularak davetler düzenlenir. Davetlerde, uyulması gereken kurallar vardır ve bunlar aynı zamanda toplumsal görgü kurallarıdır.
İlgili 43 soru bulundu
1-Yöneticinize daima saygılı hitap edin. Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın. 2-Üstünüzün makamına girerken ceketinizin düğmeli olmasına dikkat edin, palto ve şapka ile girmeyin.
Özel Davet ve Ziyafet
İlke olarak eğer konuklar eve davet edilecekse daveti ev sahibi hanım, dışarıya (restoran gibi) daveti ise ev Kamusal yaşamda yemek davetleri özel, sosyal, yarı resmi, resmi ve devlet daveti ve ziyafetleri şeklinde düzenlenmektedir.
Davetiye zarfına davetlilerin isimleri yazılmadan önce “Sayın” kelimesini mutlaka kullanmalısınız.
Bir üst göreve atanma, bayram, yılbaşı, gibi özel günler, verilen görevin başarı ile sonuçlandırılması vb. nedenlerle yazılan tebrik kartlarıdır. Bu tür kartlarda, “sayın” sözcüğü ile başlanarak kişinin adı soyadı yazılır.
Konukların bilgilendirilmesi için davetiye üzerinde yemekli ve yemeksiz olduğunu belirten detaylara da yer verilir.
Düğün, Nişan, Nikâh ve Sünnet Davetiyeleri
Ülkemizde sıkça kullanılan bireysel davetiye türleri; düğün davetiyesi, nişan davetiyesi, nikâh davetiyesi ve sünnet davetiyesidir. Bu davetiye türlerinde zevke göre bir tasarım tercih edilebilir ve yelpazesi kurumsal davetiyelere kıyasla daha geniştir.
Davetiyenin içeriğinde Gelin ve Damadın isimleri, tercihen ailelerin isimleri, daveti anlatan güzel bir yazı, düğünün tarihi ve saati, düğün yeri mutlaka olması gerekenler arasındadır.
Davetiye basımı işlemleri davetiye modeline göre değişiklik göstermektedir. Eğer ki seçtiğiniz davetiye modeli katalog ürünü ise ve ofset baskı yapılacaksa ortalama grafik onayınızdan sonra 3 - 5 iş günü sürmektedir. Davetiye baskınızda Sıcak Yaldız Baskı var ise bu süre 5 - 7 İş gününe çıkabilmektedir.
Yapılan bir ziyarete normal olarak 15-20 gün sonra (bir ay içinde) karşılık verilmelidir. İade-i ziyaret süresini fazla geciktirmek ve ziyareti iade etmemek nazik bir davranış değildir. Bir haftadan önce ziyarete gitmek de doğru değildir.
MADDE 27- (1) Gizlilik derecesi taşımayan ve fiziksel ortamda gönderilen belgenin başlık bilgisi, ihtiyaç duyulması hâlinde gönderen idarenin adres bilgisi, belgenin tarihi ve sayısı zarfın sol üst köşesine; muhatabın adı ve ihtiyaç duyulması hâlinde adres bilgisi zarfın ortasına yazılır.
Her hangi bir kalemle davetiye tabiki yazılabilir ancak hattatların kullandığı profosyonel kalemler yada bunların muadili olaran özel kalemlerle yazdıldığına oluşan görsellik çok daha güzel olmakta. Temel olarak davetiye kalemi olarak adlandırılan kalemlerin teknik adları Kaligrafi kalemidir.
1) Gönderici adı, soyadı, adresi mektup zarfının sol üst kısmına yazılmalı. 2) Alıcı adı, soyadı, adresi mektup zarfının sağ alt kısmına yazılmalı. 3) Zarfın sağ üst kısmını boş bırakmaya özen gösterin.
Davet sahibinin ekstra ücretler ödememesi adına LCV bildirimi yapmak gerekmektedir. LCV'ye cevap almak için mutlaka düğün/toplantı/organizasyondan belirli bir süreye kadar vakit belirtilmesi gerekmektedir. Genellikle davetiyelerde LCV metinleri ''LCV:( 5xx) xxx xx xx'' şeklinde yazılır.
Ebeveynlerin Gönderebileceği Düğün Mesajları
Ailemizin bir parçası olan sizleri, sevgili çocuklarımız …'nın/nin [Gelin ve damadın isimlerine yer verilecek] … [tarih yazılmalı] tarihinde gerçekleşecek olan nikah törenini kutlamak için bize katılmaya davet ediyoruz.
-Tarih, gün, saat.
Özel bir nedeniniz yok ise bu kısımda haftanın hangi günü olduğunu belirtmekte fayda var. Saat bilgisi ise 24 saat nizamına göre verilmeli yani akşam 6'da ki bir etkinlik için 18.00 olarak belirtilmeli.
Canva'nın kullanımı kolay davetiye hazırlama programı ve yüzlerce ücretsiz şablonuyla davetiye tasarlamaya bayılacaksınız.
Eğer bir doğum günü davetiyesi hazırlayacaksanız, davetiyenizde; Doğum günü sahibinin adını ve yaşını belirtmelisiniz. Parti temasına uygun eğlenceli bir dil kullanmalısınız.
Makam odasında resmi bir kişiyi yöneticiye takdim ederken, kişinin önce unvanı, sonra “sayın” sözcüğü ile adı ve soyadı söylenir. (Emniyet Müdürü Sayın Ahmet Deniz) Resmi toplantı ve törenlerde kişiyi topluluğa takdim ederken, kişinin önce unvanı, sonra “sayın” sözcüğü ile adı, soyadı söylenir.
“Sayın” sözcüğü, resmi hitaplarda ve takdimlerde isimden önce (Sayın Ahmet Hançer); unvan ile ad ve soyadı kullanıldığında, unvanla isim arasında kullanılır (Genel Sekreter Sayın Tülün Yücel). Akademik rütbelerde de “sayın” sözcüğü isimden önce kullanılır.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr. Alâaddin Yavaşça; Sayın Prof. Dr.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri