Su yeterince soğuduğunda donar, buz hâlini alır. Buz suyun katı hâlidir.
Buz, suyun donmuş haline verilen addır. Oda koşullarında 0 °C ve altında bulunur. Buzun yoğunluğu suyun yoğunluğundan az olduğu için su üstünde yüzebilir.
Buz suyun katılaşmış halidir. Çoğu sıvı madd Sudan oluşur. Suyu soğuk bir ortamda ( difriz gibi ) bir kalıpta tutarsanız o buz olur.
- Zeytinyağı, su, süt ve benzin gibi maddeler sıvıdır. Not: Sıvı maddelerin tanecikleri katı maddelere göre daha seyrektir.
Bulutlar, içlerindeki gaz hâlindeki su moleküllerinin hava soğudukça havada asılı hâlde bulunan küçük katı parçacıkların üzerinde yoğunlaşmasıyla oluşur.
İlgili 42 soru bulundu
Buz suyun katı hâlidir. Çeşmeden akan su, dereler, göller ve denizler suyun sıvı hâline örnektir. Kaynamakta olan çaydanlıktaki sudan çıkan su buharı ise suyun gaz hâlidir.
Petrol çoğunlukla sıvı hâlde bulunan, çeşitli renklerde bulunabilen, yağ kıvamında bir maddedir.
Örneğin bal da bir sıvı olmasına rağmen bir kaptan boşalması su ya da diğer pek çok akışkana göre daha uzun sürer. Camlar üretilirken önce ham maddeler çok yüksek sıcaklıklara ısıtılır. Bu sıcaklıklarda ham maddeler sıvı haldedir.
Ayrıca, aynı zamanda dondurmayı biraz daha hafif hale getiren küçük bir hava oluşturur. "Dondurma sıvı mı yoksa katı mı?" Dondurma kolayca hal değiştirir. Bir sıvı olarak başlar ve donmuş halde bir katıya dönüşür, ancak eridiğinde sıvıya geri dönebilir.
Kolonya şişede sıvı bir maddedir. Ama bir yere döküldüğünde buharlaşır ve gaz haline geçer.
Şeker veya buz gibi katılar moleküler kristallere örnektir. Moleküler kristallerde moleküller arasındaki çekim kuvveti iyonik ve kovalent bağlara oranla oldukça zayıftır. Bu nedenle moleküler kristallerin erime ve kaynama noktaları düşüktür.
Nitekim, buz katısı da 0 derecede eriyen bir katıdır. Sadece bu özelliği ile amorf bir katı olmadığı anlaşılmaktadır. Amorf katılar belirli sıcaklıkta erimezler, yumuşayarak akıcılık kazanırlar.
Buzlu Suyu oluşturan buz ve su aynı maddenin farklı iki halini ifade ettiği için karışım olarak kabul edilmemektedir. Buz maddenin katı hali olurken su maddenin sıvı hali olmaktadır. Saf madde ise fiziksel yollar ile kendisinden başka maddelere ayrışmayan maddelere verilen bir isim olmaktadır.
Katı halde olan maddelerin belirli bir şekli vardır. Buz, peynir, ekmek, masa, sıra maddelerin katı haline örnek gösterilebilir.
Kuru buz dondurulmuş karbon dioksittir. Karbon dioksit bileşiği normal şartlarda gaz halinde bulunur. Yüksek basınç altında sıvılaştırılan karbon dioksit gazı daha sonra laboratuvar ortamında gaz haline dönüştürülür. Kuru buzun yüzey ısısı, -78.5 derecedir.
Suyun donmuş haline BUZ adı verilir, aslında bu bir fiziki değişikliktir. Her sıvının bir donma sıcaklığı vardır, bu sıcaklığın altında sıvılar donarlar ve buzlaşmış olarak tabir edilirler. Suyun donma sıcakllığı 0C derecedir, 0C derecenin altında su donar ve BUZ oluşur.
Çorba, olabildiğince sıvı bir yemek türüdür.
Gazoz sıvıdır,sadece içinde gaz bulunur.
Gazoz ise su ve karbondioksitin birleştiği yani sıvı ve gaz ile oluşan bir karışımdır.
Cam bir amorf katıdır. Bu haliyle de yer yer davranış olarak sıvı halde bir maddeye benzer. Sıvı maddelerin genel özelliklerinden olan viskozite, camda da bulunan bir niteliktir. Diğer bir deyişle cam akışkan bir maddedir ancak akış süresi o kadar uzundur ki bu akışı bir insan gözleyemez, yaşam süresi yetmez.
Hava; Dünya'yı çevreleyen, çoğunluğu azot ve oksijenden oluşmuş, renksiz ve kokusuz gaz kütlesi.
Yoğurdu katı olarak kabul edebiliriz. Çünkü taze yoğurt kaşıkta tepelenmiş olarak durabilir.
Yakıtlar genel olarak katı ve sıvı ile gaz şeklinde üç farklı bölüme ayrılır. Kalorifer ve soba ile mangal üzerinden kömür ile odunlar kullanılır. Bunlar katı yakıtlardır. Araçlarımızı çalıştırmak amaçlı kullandığımız benzin ve mazot ise sıvı yakıtlar olarak bilinir.
LPG renksiz ve kokusuz bir gazdır. Ancak oluşabilecek bir sızıntının hemen anlaşılması için rafinerilerde özellikle kokulandırılmıştır. Ham petrolün rafinelerde arıtılmasıyla veya doğal gazdan elde edilen LPG, çelik tüplere doldurularak tüketiciye sunulur.
Katı yakıtların en önemli olanları doğal katı yakıt olarak adlandırılan fosil kömürlerdir. Bu kömürler oluşum aşamalarına göre; Antrasit, taş kömürü, esmer kömür, linyit kömürü, turba sırasını izler. Doğal katı yakıtlardan elde edilen kok ve odun kömürüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri