Yaklaşık 42 0C'deki 8 litre su içinde 1 kg buzağı maması eritilmelidir. Buzağı maması 38 0C'de içirilmelidir. Hazırlarken mama önce sıcak su ile lapa hale getirilir ve sonra sıcak su ile seyreltilir. Buzağılar her 10 kg canlı ağırlıklarına karşılık 1 kg ana sütü veya buzağı maması ile beslenmelidirler.
Buzağılar tam yağlı sütle, yağsız sütle, ekşitilmiş ağız sütü ile, süt ikame yemleri ile ve antibiyotikli sütlerle beslenebilirler. Sağlıklı buzağılar 3-4 haftalıkken sütten kesilebilirler. Ancak 8 haftadan önce sütten kesmemek gereklidir. Buzağılar ülkemizde genellikle 75-90 gün süreyle sütle beslenmektedirler.
Özellikle buzağılar için en faydalı ot yoncadır. Buzağı ilk 3-4 ay buzağı başlangıç yemi, 4-5 aylık yaştan itibaren buzağı büyütme yemi yemeye başlamalıdır. Bu süre yemin markasına göre değişecektir. Kendi yemini yapan işletmeler buzağının günlük ihtiyacına uygun olarak yapılacak rasyonla yemi kendileri de yapabilir.
Hazırlanan buzağı mamasının 38 derece sıcaklıkta yavruya verilmesi gerekir. 1 kilogram mama ile 7 litrelik mama da hazırlanması mümkündür. Bu durumda mama daha kaliteli olur. Buzağı maması, kolostrumun hemen ardından günde sabah ve akşam olmak üzere 2 kez verilir.
Buzağı maması asitlenmiş %100'e yakın seviyede süt proteinleri içeren buzağı mamasıdır. Buzağı mamasının buzağılarda ağız sütünden sonra kullanılması önerilir. Buzağı maması süt yerine geçen yemlerdir. Toz halinde bulunan mamalar ılık suda eritilerek ılık şekilde buzağıya içirilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Bunun cevabı oldukça basittir. Süt tozu yapımı için sıvıyı katı bir kıvam alana kadar kaynattıktan sonra yağlı kağıt serili bir tepsiye ince tabaka hâlinde sermelisiniz. Ardından kuruyana kadar güneşte beklettiğiniz sütü robottan geçirerek yapım işlemini tamamlayabilirsiniz.
Süt tozu sulandırıldığında, yağsız süt elde edilir. Süt tozundan 1 litre süt elde etmek için 5 bardak suya yarım bardak süt tozu ekleyerek karıştırın.
Buzağılarda sütten kesme genellikle 5-8. haftalar arasında olur. Ekonomik açıdan buzağıları mümkün olduğunca erken sütten kesmek doğru bir uygulamadır. Sütten kesme işlemi birden bire ya da kademeli olarak yapılabilir. Fazla miktarda süt içen buzağılar sütten kademeli olarak kesilmelidir.
Haftadan itibaren günlük 3 – 4 litre normal anne sütüne ilaveten 1 – 1,5 kg buzağı başlangıç yemi hayvanın önünde bulundurulmalıdır. 2. haftadan itibaren başlanan normal anne sütü tüketimi, 3. haftada günlük 3 litreye, 4. haftada ise 2 litreye düşürülmelidir.
Yenidoğan Bebek Maması Nasıl Hazırlanır? Yenidoğan bebeklere uygun mamanın hazırlanışı şöyledir: 30 cc kaynamış ılınmış temiz içme suyuna 1 ölçek, 60 cc suya ise 2 ölçek mama koyup karıştırarak hazırlayabilirsiniz. Ortalama 2-3 saatte bir mama vererek bebeğinizi besleyebilirsiniz.
Sonuç olarak; buzağı sütüne çiğ yumurta ilavesinin besi performansını, serum lipit metabolizması ürünlerini ve total protein miktarını değiştirmediği, buna karşın immun sistemi güçlendirdiği kanaatine ulaşıldı.
– Buzağılar bu dönemde meraya çıkarılmamalı, – 6. hafta sonunda sütten kesilip sadece serbest olarak buzağı başlangıç yemi, kaliteli kuru ot ve serbest su verilmeli, saman ve silaj kullanılmamalı, – Bu dönemde hayvanların katı yem almaları işkembe gelişmesi açısından hayati önem taşır.
Buzağılara doğumu takiben 60 günden sonra verilecek olan kaba yem seçiminde itinalı davranılmalıdır. 60. günden itibaren verilecek olan kaba yem için kaliteli kuru ot tercih edilmelidir. Bu dönemde özellikle arpa verilmemesine özen gösterilmelidir. Arpa, iskelet yapısının gelişmesine olumsuz etki yapacaktır.
TRAKYEM buzağı başlangıç yemi buzağıların doğumu takiben 2. haftadan itibaren 12. hafta sonuna kadar beslenmesinde kullanılır.
Buzağılara 6 aylık (veya 180 kg) olana kadar özsu bakımından zengin yemler az miktarlarda verilir. Düveler (6-12 aylık dönem): Bu dönemde yeşil ot ve silaj tüketebilirler.
Buzağılar, süt içirme dönemi sonunda sütten kesimde üç gün üst üste en az 500-700 gram başlangıç yemi tüketiyor olmalıdır. Eğer buzağı bu kadar yemi tüketemiyorsa, son verilen miktar üzerinden bir süre daha süt içirilmeye devam edilir. Buzağıların önüne yemle birlikte temiz ve taze su konulmalıdır.
Yeni doğan genç hayvan, vücudu için gerekli olan birçok maddeyi üretemeyecek durumdadır. Yeni doğmuĢ buzağıların doğar doğmaz yarım saat içinde 1-2 litre ağız sütü (kolostrum) almaları sağlanmalıdır. Ġlk 24 saat içinde vücut ağırlığının %8-10'u olan 4-6 litre ağız sütü içirilebilir.
TRAKYEM buzağı büyütme yemi buzağıların 3. aydan itibaren 6. ayın sonuna kadar beslenmesinde kullanılır. Enerji protein bakımından zengin, sindirilebilirliği yüksektir. Düve dönemi öncesi dişi buzağıların iyi bir vücut kondisyonuna ulaşmalarını sağlar.
BUZAĞI DOĞDUĞUNDA YAPILACAKLAR
Göbek kordonu tentürdiot ile temizlenmelidir.( alkol,ispirto,kolonya kullanılmamalıdır. ) Buzağı ya Doğumunu takip eden ilk 3 gün mutlaka kolostrum ( ağız sütü ) verilmelidir. Buzağının içeceği kolostrum ( ağız sütü ) miktarı; doğum ağırlığının % 10-12'si kadar olmalıdır.
Buzağılar genellikle 6 ila 8 aylıkken sütten kesilir.
Bu, ortalama olarak 9 ila 11 aylıkken meydana gelen doğal sütten kesme için araştırmaların önerdiğinden biraz erken bir zamandır.
İneklerde gebelik süresi yaklaşık olarak 280 ya da 285 gün şeklinde öne çıkmaktadır. Yani gebe kaldığı andan itibaren 9 ila 11 ay içerisinde inek bir yavru verir.
Büyütme yemi 6 aylık yaşa kadar günlük 1,8 - 2,3 kg'a kadar verilebilir. Aynı zamanda hayvanların önünde devamlı kaba yem olmalıdır. 1. Sıvı gıdaların iki öğün şeklinde verilmelidir. 2.Soğuk mevsimlerde hayvana verilecek süt miktarı 1.5 katına kadar, öğün sayısı ise 3'e çıkartılabilir.
Soya sütü tozu da, süt tozuna iyi bir alternatiftir. Soya sütü tozu, yaklaşık 90 kaloridir. 8 gram protein, 6 gram karbonhidrat içerir. Unlu mamullerde ve daha birçok tarifte kullanılır. 1'e 1 oranında kullanılmalıdır.
Süt tozu bir süt ürünü olduğu için sütün kullanıldığı yerlerde kullanılabilir. Özellikle standart sütlerden daha uzun ömürlü olduğu için taze süte çok az erişimin olduğu bölgelerde popüler bir temel gıda haline gelmiştir. Aynı zamanda temel vitamin ve besin maddelerini almanıza yardımcı olabilir.
Pirinç Sütü
Süt alternatifleri arasında en hipoalerjenik olandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri