- Buzdolabını diğer elektrikli eşyalardan uzak bir konuma koyunuz. Buzdolabı soğumaya çalıştıkça daha fazla elektrik harcadığı için konumun ayrıca soğuk olmasına özen gösteriniz. Bu sayede fazla elektrik harcamayacaktır. - Buzdolabı ile duvar arasında en az 10 cm mesafe bırakınız.
Buzdolabının doluluk oranı: Buzdolabının doluluk oranının mümkün olduğunca az olması, soğutma sisteminin enerji tüketimini azaltır. Buzdolabının kapısının her kapatıldığında kapatılması: Buzdolabının kapısının her kapatıldığında tam olarak kapatılması, soğutma sisteminin enerji tüketimini azaltır.
Buzdolaplarımızı radyatör, soba, güneş gören pencere, ocak, fırın ve bulaşık makinesi gibi ısı kaynaklarından uzak tutun. Enerji tüketimimiz % 10–15 oranında azalır. Soğutucu bölümünün ısısını +5 derecede, derin dondurucunun sıcaklığını ise -18 derecede tutmamız gereklidir, daha düşük ısı enerji israfına neden olur.
Yukarıda belirttiğimiz tüketim bedelleri dikkate alındığında normal bir buzdolabının aylık elektrik tüketim bedeli 45-90 TL arasında olacaktır. Tabi bu fiyat 2023 yılı için belirlenen ortalama fiyatlardır.
İlgili 26 soru bulundu
Bu nedenle net bir sayı vermek mümkün olmasa da F enerji sınıfındaki orta boy bir buzdolabı bir günde ortalama 608 watt enerji harcar. Kısacası enerji tüketimi konusunda tasarruf etmek istiyorsanız alacağınız buzdolabının enerji sınıfına mutlaka dikkat etmelisiniz.
A+++ Buzdolabı Modelleri
Her türlü gıda saklamasını rahatlıkla gerçekleştirebileceğiniz A+++ buzdolapları D enerji sınıfı en yüksek enerji sınıfına sahip son kalite üründür. A+++ buzdolabı alttan çift kapılı ürün de bu en çok tercih edilen modeller arasındadır.
Buzdolabının buzluk kısmının -18, normal kısmının +4 derece olabileceğini söylemiştik. İdeal buzdolabı derecesi kaç olmalı sorusunun asıl yanıtı budur. Eğer buzdolabı kısmında sıcaklık hissediyorsanız en soğuk ayar olan 1'e doğru çevirebilirsiniz. Yaz aylarında ise +2 derece ve -20 dereceye ayarlanması doğru olacaktır.
Buzdolabınızın soğutucu kısmının kapağını açtığınızda yan ya da arka tarafta bir termostat (sıcaklık kontrol aracı) düğmesini ve etrafında derece göstergelerini görürsünüz. Ortalama bir soğukluk tercih ediyorsanız düğmeyi 4 dereceye; en soğuk konumu tercih ediyorsanız 2 Santigrat dereceye ayarlayın.
E sınıfı, düşük enerji verimliliği sağlayan enerji sınıflarından biridir. İndeks değerleri 100 ve altı seviyedeki cihazlar, bu sınıfta yer alır. F enerji sınıfı etiketi, düşük verimliliğe sahip cihazların üzerinde görülür.
Kapak açık kaldığında içerisinde yer alan yiyecek ve içecekler havayla temas ettikleri için ısınmaya başlamaktadır. Bu durum yiyeceklerin ve içeceklerin bozulmasına neden olmakla birlikte sebze ve meyvelerin de daha çabuk çürümesine yol açmaktadır.
Eski gösterge çizelgesine göre bu sıralamada en verimli olan beyaz eşyalar A+++ enerji sınıfı ile başlıyordu. Devamında ise A++, A+, A, B, C ve D gruplarıyla devam ediyordu. Buna göre enerji verimliliği en yüksek olan beyaz eşyalar A+++ grubundayken, en düşük verimlilikte olanlar D sınıfındaydı.
Evde en fazla enerji tüketen kalemler aydınlatma, beyaz eşyalar (buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırınlar ve ocaklar), ısıtıcılar ve ütüdür. Evlerimize satın alacağımız/aldığımız ev aletlerinin (çamaşır ve bulaşık makinesi, musluklar, rezervuarlar) verimli su tüketmelerine dikkat etmeliyiz.
Ütü, elektrikli ısıtıcı ve saç kurutma makineleri elektrik faturasını en çok etkileyen ev aletleri arasında gösterilir. Kullanmadığınız elektronik cihazları prizden çekerek enerji tasarrufunu göz önünde bulundurarak çalıştırmanız önerilir.
· A++ enerji sınıfında ve 490 litre hacme sahip olan bir buzdolabı, günde ortalama 800 Watt, · A++ enerji sınıfına sahip ve 630 litre hacme sahip bir buzdolabı bir günde ortalama olarak 1000 Watt enerji harcar.
Buzdolabı ayarı + 4 derece ve - 18 derece arasında bulunması gerekmektedir. Kullanımdan kullanıma fark olmasının yanında artı 2 dereceye göre de ayarlama yapılabilmektedir. Yaz aylarında soğutma derecesinin arttırılması ihtiyacından dolayı +2 ve - 20 aralığında ayar yapılması önerilmektedir.
Klasik iç kısımda yer alan buzdolabı derece ayarlarında genelde 1, 2, 3, 4, 5 şeklinde derece ayarlamaları bulunmaktadır. Bu derecelerde 1 sıcak, 5 ise en soğuk derece ayarını ifade etmektedir. 3 derece ise ne sıcak ne de soğuk şeklinde ifade edilebilir.
2: Düşük derece: Yiyeceklerin uzun süre taze kalmasını sağlamak için ideal olan bir sıcaklık seviyesidir. 3: Orta derece: Genellikle önerilen sıcaklık seviyesidir. Yiyeceklerin tazeliğini korurken enerji tasarrufu sağlar. 4: Yüksek derece: Bu sıcaklık seviyesi, yiyeceklerin daha hızlı soğutulmasını sağlar.
Termostat ayar düğmesini 1'den 5'e doğru çevirdikçe soğutma derecesi artar. Kış aylarında enerji tasarufu sağlamak amacıyla buzdolabınızı daha düşük konumda çalıştırabilirsiniz. UYARI: Termostat düğmesini 1'den önceki konuma getirmeyin.
Her evin olmazsa olmaz parçası olan buzdolabını en ideal şekilde kullanmak gerekiyor. Bunun için de buzdolabının kullanım durumuna ve mevsimsel değişikliklerine bağlı olarak ayarlarının yapılması doğru oluyor. Buzdolabının ideal çalışma ayarı +4 derece ve -18 derece arasında olmalı.
Altus Buzdolabı Kış Ayarı
Altus buzdolabında kış ayarı için ideal derece aralığı +4 ile +8 derece arasında olabilir. Bu aralık, yiyeceklerin uygun şekilde soğutulmasını sağlarken aşırı soğutmayı önler.
E sınıfı buzdolapları, enerji verimliliği açısından ortalama bir seviyede kabul edilir. Bu sınıftaki buzdolaplarının enerji tüketimi, daha yüksek enerji sınıflarına göre genellikle daha fazladır ve uzun dönemde daha yüksek elektrik faturalarına yol açabilir.
Low Frost mu? Statik derin dondurucular zaman geçtikçe buzlanma yapabilirler. No Frost derin dondurucular buzlanmaya karşı savaşır ve buzlanmayı engeller. No Frost derin dondurucular statik derin donduruculara göre daha az enerji harcar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri