Cevap: Diyet anal fissür hastalığında çok önemli. Kabızlık ve ishal durumu anal fissürün sebeblerindendir. Bu nedenle dışkının yumuşak ve şekilli olması çok önemli. Diyet de yeterli miktarda yeşillik ve yoğurt tüketilmesi çok önemlidir.
Makat Çatlağı Olan Kişinin Uzak Durması Gereken Besinler
Baharatlı ve acılı besinlerden uzak durulmalı (pul biber, karabiber, acı biber, acı turşu) Mayalı bira ve alkolden uzak durulmalı
Hafif makat çatlakları genellikle eczanelerde reçetesiz olarak satılan krem, jel veya merhem gibi ilaçlarla tedavi edilir. Bunun dışında, makat çatlağı tedavisinde kişinin evde kendi uygulayabileceği bazı yöntemlerin de etkili olduğu söylenebilir. Bu açıdan en çok tercih edilen yöntem, oturma banyosudur.
Çay/kahve tüketiminin azaltılması, bol su içilmesi ve dışkı yumuşatıcı ilaçların kullanımı önerilebilir. Ağrılı bölgeyi rahatlatan kremlerin sürülmesi ve ılık su ile duş alınması sayesinde makat bölgesinde özellikle tuvalet sonrası gelişen zonklayıcı ağrılarda azalma gözlenebilir.
Zeytinyağı: Zeytinyağını pamuk yardımı ile anüs bölgesine sürerek o bölgeyi rahatlatabilir ve dışkının daha kolay geçmesi sağlanabilir. Buna ek olarak, anti-inflamatuar özelliği ile iltihabi reaksiyonu önleyerek makat çatlağının neden olduğu ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Makat çatlağı (Anal Fissür) bitkisel tedavisi var mıdır? Makat çatlağında özellikle ameliyat sonrasında yaranın iyileşmesi için kantaron yağı kullanılabilmektedir. Kantaron yağının yara iyileşmesini hızlandırdığı bilinmektedir. Yara iyileşmesinin geciktiği durumlarda tavsiye edilmektedir.
Yaklaşık olarak nohut büyüklüğünde krem dışkılama sonrasında el yardımı ile makat içerisinde doğru ittirilerek kullanılır. Ürünün etkili olması için mutlaka makat içerisine doğru uygulanması gerekmektedir.
Anuflex pomad, anal fissür (makat çatlağı) tedavisinde kullanılan bir topikal ilaçtır. İçeriğindeki lidokain, hidrokortizon ve eser miktarda çinko oksit sayesinde ağrıyı azaltarak ve iltihabı önleyerek tedavi etmeye yardımcı olur. Anuflex pomadın kullanımı için öncelikle doktor tavsiyesi alınmalıdır.
Makat çatlağının iyileşme süresi kişiden kişiye değişebilse de, genellikle hafif vakalar 4 hafta içerisinde iyileşebilir. Ancak daha ciddi çatlaklar veya kronik durumlar daha uzun bir iyileşme süresi gerektirebilir.
Çatlakların çoğu normal dışkılama düzeni sağlanırsa; kabızlık veya ishal engellenirse, birkaç haftada kendiliğinden iyileşir. Sıvı tüketimi artırılmalı, bol lif içeren gıdalar daha çok tüketilmeli ve kepek tüketilmelidir. Her dışkılamadan sonra sıcak oturma banyosu yapılmalıdır.
Anal fissür akut gelişebileceği gibi uzun süre tedavisi gerçekleştirilmediği zaman kronikleşebilir. Kronik anal fissür, akut anal fissürden farklı olarak uzun sürer ve iltihap oluşur.
Makat çatlağı (anal fissür ) tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, ağrıyı hafifletmek ve iyileşmeyi hızlandırmak için uygulana bilinir. Bu ilaçlar arasında Anuflex, Anestol ve Rectoderm gibi seçenekler bulunmaktadır.
Makat çatlağına çoğunlukla neden olan sebeplerden biri de uzun süren kabızlıktır. Dışkı sert ve katılaşmış durumdaysa anal kanalda yırtılmalar oluşabilir. Kabızlık uzun süreli olmayıp ara ara olduğunda makat çatlağı kendiliğinden düzelebilmektedir.
Yürüyüş ve koşu gibi egzersizlerin çatlak için olumlu ya da olumsuz bir etkisi yoktur. Bu süreçte ağırlık kaldırma içeren sporlara ara verilmesi ya da dikkatli olunması önerilir.
Anal fissür sorunun temel çözümü gaitanın yumuşamasını sağlayan lifli ve sağlıklı gıdalarla beslenip bolca sıvı tüketmektir. Kepekli tahıl, bol yeşil yapraklı sebzeler ve yeterli miktarda meyve ile beslenip günde altı- sekiz bardak su içmek kabızlığı önler ve anal fissürlerin iyileşmesini sağlar.
Günlük su tüketimine dikkat edilmeli(yetişkinler için günde iki litre) Ekmek tüketimi tam tahıllı veya kepek ekmeği ile yapılmalı Kabızlık oluşumu hissedilirse kuru kayısı, kayısı suyu gibi gıdalar alınmalı İshal oluşumu hissedilirse ishal kesici özelliği bulunan gıdalar alınmalı(örneğin muz)
Makat çatlağı ameliyatsız botolinum toksini enjeksiyonu ve lazer ile tedavi edilmektedir. Cerrahi tedavi uygulanmadığı için iyileşme sağlanmaz gibi bir kanı söz konusu olmayıp bu yöntemlerle de başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Makat çatlağı yani anal fissür hastalığı akut ve kronik olmak üzere iki farklı şekilde görülür. Anal fissür probleminin ortaya çıktığı ilk 15-20 günlük süreç akut dönemdir. Bu süre içerisinde makat çatlağının oluşumuna yol açan sebepler giderilirse ve önlem alınırsa tedavi olmadan kendi kendine iyileşebilir.
Cevap: Anal fissür (makat çatlağı) çoğunlukla medikal tedavi ve yaşam tarzı, beslenme önerileri ile iyileşebilir. Ancak kronikleşen hastalıkta iyileşme genelde botox/cerrahi uygulama ile sağlanır. Cerrahi tedavi başarısı en yüksek olan tedavi seçeneğidir.
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
Bu sayede doğumdan sonra karnınız eski haline döndüğünde çizgi çizgi olan beyaz çatlak görünümüne neden olmamış olursunuz. Topuk ve makat çatlağı için de Bepanthol kullananlar azımsanmayacak kadar çoktur. Bepanthol çatlak kremi kullananlar bu bölgelerde de faydasını etkili bir şekilde görebilir.
Parasetamol gibi ağrı kesiciler ve lokal anestetik kremler ağrınızı azaltacaktır. Botilinium toksini etkisi en geç 72 saat sonra başlar ve 3 -6 ay kadar devam eder. Bu sürede makat çatlağınız iyileşmiş olur. Çatlağın tekrarlamaması için dışkınızı yumuşak tutacak beslenme düzenine devam etmelisiniz.
– Normal deri, anüsün içi ve yara bölgesini tahriş etmemelidir. Tüm bu özellikler açısından bakıldığında Kutalin Krem öne çıkmaktadır. Kutalin Krem yerine Bepanthen Plus (düz Bepanthen olmaz) Krem veya antibakteriyel Furacin veya Fucidin de olabilir ama içerik açısından Kutalin Krem tüm bunlardan daha zengindir.
TRAVAZOL, cildin hastalıklı bölgelerine günde 2 defa uygulanır. Ciltte iyileşme görüldüğünde TRAVAZOL kullanmayı bırakın. Genel olarak, tedavi süresi 2 haftayı aşmamalıdır.
Kullanım öncesinde anal bölge iyice temizlenmelidir. Yaklaşık bir bezelye büyüklüğünde kremi parmağınızla anüs çevresine ve anal halkaya, sfinkter direncine karşı parmak ucunuzu kullanarak sürünüz. Krem, rektum içerisine uygulanacaksa kutu içinde bulunan kanül tüpe vidalanarak anüs içine yerleştirilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri