Buzdolabında saklanmaması gereken sebzeler
Kök sebzeler yani patates, sarımsak, soğan, yer elması ve balkabağı buzdolabına konmaması gerekenler arasında yer alır. Bu sebze ve meyveler, içerisi hava alacak şekilde ve delikli kaplarda, direk güneş ışığına maruz bırakılmadan saklanmalıdır.
En büyük hata meyve ve sebzeleri market poşetleriyle saklamak En alt rafta ise meyve sebze kısmı olmalıdır. Ancak meyve sebzeler pazar ya da market poşetleriyle buzdolabında tutulmamalıdır. Yapılan en büyük hatalardan biri budur. Besinler mutlaka paketlerinden çıkarılmış olmalıdır.
Tazeliğini koruması için yeşillikler, kök sebzeler ve meyveler farklı yöntemlerle buzdolabında ya da raflarda saklanabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Salatalıklar soğuktan nefret ederler. 10 derecenin altındaki sıcaklıklarda hızla bozulmaya başlarlar. Eğer salatalıkları buzdolabına koymanız gerekiyorsa bu sürenin üç günü geçmemesine çalışın. Salatalık da etilen gazına hassas bir sebze; o nedenle muzlardan, kavunlardan ve domateslerden uzak kalmalarını sağlayın.
Çünkü ilk olarak kabuk kısmı ortam sıcaklığından etkilenir. Düşük sıcaklık nedeniyle kabuktaki hücrelerin zarlarının geçirgenliğinde ortaya çıkan değişim enzimlerin etkinliğinde artışa neden olur. Bunun sonucunda kabuğun yapısındaki fenol bileşikleri yükseltgenir ve muzun kabuk kısmı kahverengileşir.
Orta Raf: Buzdolabının orta rafında daha çok pişmiş yemeklerimizi muhafaza etmek için kullanmalıyız. Pişmiş yemeklerimizle birlikte yoğurt, sandviç, hazırlanmış salata ve kahvaltılıklar gibi taze ürünlerde bu rafta muhafaza edilebilir.
Sebze ve meyveleri delikli kapların içinde buzdolabında saklayabilirsiniz. Birçok meyve ve sebzenin buzdolabında saklanması gerekir. Ancak bazılarının oda ısısında kalması daha iyidir. Domates, patates, sarımsak, soğan buzdolabına konmaması gereken sebzelerdendir.
Kahvaltı ve öğünlerin vazgeçilmezi ekmek dışarıda kaldığında ve havayla doğrudan temas ettiğinde kuruyan bir yiyecektir. Bu yüzden mümkünse ekmeği ağzı kapalı bez bir torbada ya da özel olarak üretilmiş ekmek muhafaza kutularında saklamak gerekir. Plastik poşet ekmek saklamak için uygun değildir.
Bir de dolabı koyduğunuz yer çok sıcaksa ya da hava akımını engelliyorsa aşırı çalışıp buz yapar. Benzer sorunu yaşamıştım. Buzdolabının yerini değiştirerek çözdüm. Başka problem yoksa çözüm bu olacaktır.
Yeşillikleri kuruttuktan sonra kağıt havlu yardımıyla sarın. Daha sonra buzdolabı poşetinin içine sarılı bir şekilde yerleştirin. Poşeti kapatırken içinde hava kalmamasına özen gösterin. Dilerseniz, normal poşet kullanabilirsiniz.
Elma uygun koşullarda raf ömrü uzun olan bir meyvedir. Buzdolabında 2 hafta kadar rahatlıkla saklanabilir.
Bu sorunun yanıtı evettir. Bakliyat çeşitleri buzdolabında uzun sürelerce saklanabilmektedir. Bakliyatı açtıktan sonra cam kavanoz veya bez torbalara aktararak buzdolabında saklanabilmektedir. Bakliyatları cam kavanoza aktardıktan sonra ağzını sıkıca kapatarak hava almasını engellemek gerekmektedir.
Meyve ve sebzelerinizi her zaman tüketeceğiniz zaman yıkayın. Bu sayede buzdolabındaki nemin, ürünleri çürütmesini engellemiş olursunuz. Saklama kabı olarak delikli kapları tercih edebilirsiniz. Meyve ve sebzelerinizi bir arada tutmamaya özen gösterin.
Soğanı saklamak için en uygun ortam, serin ve karanlık yerlerdir. Soğanları çuvala koyarak serin, kuru ve güneş görmeyen bir alanda aylarca muhafaza edebilirsiniz. Ancak çuvalın içinde saklarken, betonla temas etmemesine özen gösterin. Serin bir yerde hafif kokulu soğanı, 1-2 aya kadar saklayabilirsiniz.
Bonfile, kuşbaşı, biftek gibi parçaları buzdolabında 3-5 gün, sakatat ve kıymaları ise 2 ay kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Kemikli etler ise önce küçük parçalara ayrılmalı, streç filme sarılmalı, ardından buzdolabı poşetine konulmalıdır. Kemikli etler hava almayacak şekilde buzluk kısmında saklanabilir.
Buzdolabı raflarına örtü serilmemelidir. Buzdolabı raflarına serilen örtü nem tutmasına neden olur. Bu da mikroorganizmaların gelişmesi için uygun ortamı sağlar.
Buzdolabının en soğuk bölümü en üst raftır. Bu rafa hızlı bozulan en riskli gıdaların konulması gerekiyor. En riskli sayılan gıdalar arasında et, balık tavuk, süt, yumurta ve peynir gibi hayvansal olarak bilinen yiyeceklerdir. Bu yüzden en soğuk bölüme et , tavuk, balık ve yumurta yerleştirmeniz gerekiyor.
Pratik bir şekilde serilen ve temizlenen buzdolabı raf örtüsü bu konuda birçok kişinin en önemli yardımcılarından biridir. Buzdolabı raf örtüsü modelleri hem de dolap içerisindeki kokulardan kurtulmanızı sağlar. Nostaljik dantel motifleri ile göz zevkinizi okşarken, diğer yandan da buzdolabınızı daha temiz tutar.
Elmaların serin, karanlık ve yeterince nem alan bir yerde saklanması çok önemlidir. Havalandırması olan bir kiler bu iş için çok uygundur: eğer elmalarınızı saklayacağınız mekanın nem oranı yeterli değilse bu sorunu odaya su dolu kaplar koyarak çözebilirsiniz.
Ancak yeşil ve sarı muzların arasındaki tek fark renkleri değil: Tat: Yeşil muz daha az tatlıdır. Hattâ hafif acımsı olabilir. Kıvam: Yeşil muzun kıvamı sarı muza göre daha katıdır.
Meyve ve sebzeleri buzdolabının ılık kısmında saklayın
Isı düştükçe, meyve ve sebzelerin aromalarını ve tazeliğini korumak güçleşir. Lezzetlerini biraz daha uzun süre korumalarını istiyorsanız eğer, meyve ve sebzelerinizi, buzdolabında ısının biraz daha yüksek olduğu kısımda depolayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri