Dökme demirler saf nikel, monel diye adlanndırılan nikel-bakır alaşımları, nikel-demir alaşımları, nikel-krom-demir alaşımları, dökme demir, çelik veya paslanmaz çelik elektrodlarla kaynak yapılabilir.
Dökme demirin soğuk kaynağında yani herhangi bir ön tavlamaya tabi tutmadan yapılan elektrik kaynağında bugün en çok kullanılan elektrodlar nikel ve nikel-demir esaslı elektrodlardır. Çelik ve bakır alaşımlı elektrodlar da soğuk kaynak usulünde kullanılabilir.
Dökme demirdeki yüksek karbon içeriği onu sert ve kırılgan yapar. Sonuç olarak, mükemmel aşınma direnci sağlar. Dökme demir, mükemmel döküm özellikleri ve akışkanlık sağlar. Sonuç olarak, çeşitli metal şekillerde kalıplanması kolaydır.
Döküm metal parçaların birleştirilmesi için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem, özellikle büyük ve karmaşık parçaların birleştirilmesinde tercih edilmektedir. Döküm kaynak işlemi, parçaların bir araya getirilerek eritilmesini ve ardından birleştirilmesini içerir. Bu şekilde, güçlü ve dayanıklı bağlantılar oluşturulur.
Ham dökme demir
Yüksek ısıya dayanıklı olması nedeniyle kızartma, sote yapmak için çok uygundur. Ayrıca ısıyı uzun süre muhafaza etmesi ve eşit bir şekilde tüm yüzeye dağıtması nedeniyle yavaş ve uzun süreli pişirme gerektiren yemekler (baklagiller, etli yemekler vb.) için idealdir.
İlgili 16 soru bulundu
Hem demirin hem de çeliğin gücü de tartışmalıdır, çünkü bazıları çeliğin dökme demirden daha güçlü olduğunu ve diğerleri de demir ve çeliğin aynı şey olduğunu düşünüyor, ancak gerçek şu ki dökme demir daha sıkı bir dayanıma sahip ve çelik ise daha gerilebilir .
Bildiğiniz gibi çelikler de demirin karbonla alaşımlanması sonucunda elde ediliyor, fakat dökme demirden farklı olarak çelikler çok daha düşük miktarda karbon içeriyorlar (%2.11'den daha az). Dökme demirlerin çeliğe göre bir olumsuz yanı da tokluğu ve sünekliğinin çeliklere göre düşük olmasıdır.
Dökme demirler saf nikel, monel diye adlanndırılan nikel-bakır alaşımları, nikel-demir alaşımları, nikel-krom-demir alaşımları, dökme demir, çelik veya paslanmaz çelik elektrodlarla kaynak yapılabilir.
Bileşimlerinde yüksek karbon bulunması nedeniyle pik döküm demir kaynağı oldukça zor bir işlemdir. Dökme demirlerin kaynak kabiliyeti düşük seviyededir. Kaynak işlemi sırasında kaynak metaline komşu bölgeler yüksek sıcaklıklara ısındıktan sonra hızlı bir şekilde soğurlar.
Döküm elektrotları, genellikle çubuk veya tel şeklinde üretilir ve elektrotlar, kaynak işlemi sırasında elektrot yüzeyinde eriyen ve kaynak malzemesine bağlanan kaplamalarla kaplanmıştır. Bu kaplamalar, kaynak işleminde oksidasyonu önlemeye yardımcı olur ve kaynak sırasında eriyen metali korur.
Oldukça kırılgan bir yapıya sahip olan beyaz dökme demirler, kırıldıkları zaman parlak, beyaz bir renk sergiledikleri için beyaz dökme demir adıyla anılıyorlar.
Diğer tüm kaplama yöntemleriyle karşılaştırıldığında pişirme sırasında kullanılan %100 sağlıklı tek kaplamadır. Kullanılan malzeme sayesinde emaye kaplama demir döküm tavalar leke tutmaz, çizilmez ve yıpranmaz. Antibakteriyeldir.
Çelikteki karbon miktarı arttıkça sertlik artar; ancak artan sertliğe bağlığa olarak kırılganlık, esneklik ve süneklik azalabilmektedir. Demir, çeliğe kıyasla daha esnektir. Sahip olduğu bu esneklik demirin kırılmasını daha güç hâle getirmektedir. Çeliğin ise esnekliği az, kırılma özelliği fazladır.
Kaynak iki uç arasındaki boşlukta ark atlaması sonucu oluşan bir ergimedir. Elektrodu değdirip bekleseniz arada boşluk kalmaz yapışır. Elektrodu gitti tarafa doğru biraz eğik tutup işe başlarsanız yapışma az olur.
Hatalar, umumiyetle esas veya kaynak ilave metalinin (elektrod ve kaynak teli) yanlış seçilmesi neticesinde zuhur eder. Ayrıca kaynak ağzının iyi hazırlanmaması, münasip bir kaynak usulünün seçilmemesi ve kaynakçının acemiliği de hataların meydana çıkmasına sebep olur.
Pik demirin, dökümhanelerde; indüksiyon ocakları ya da kupol ocaklarında karbon miktarı %4`ün altına düşürülerek ve istenmeyen empürüteleri giderilerek dökme demir elde edilir. Dökme demirin de farklı çeşitleri bulunmaktadır.
Doğal döküm tavalar, zamanla kullanıldıkça üzerinde doğal bir anti-adhezif (yapışmaz) tabaka oluşturur. Emaye kaplı döküm tavalar ise, cam benzeri bir malzeme olan emaye ile kaplanarak yemeklerin yapışmasını önler ve kolay temizlik sağlar.
Bakır, pirinç, bronz, çelik ve paslanmaz çelik gibi metallerin ikisini veya daha fazlasını birleştirmek amacıyla eriyen pirinç elektrot kullanarak oksi-asetilen gazı altında yapılan birleştirme şeklidir.
Demirin eritilmesi ve tava hâline getirilmesi ile elde edilen bu ürünlerde herhangi bir zararlı bileşen bulunmaz. Söz konusu tava, ısıyı yüzeyine eşit olarak yaydığı için pişmesi zor yemeklerde dahi işlerinizi kolaylaştırır. Bunu yaparken sağlığınızı da koruduğu için mutfağınızın âdeta vazgeçilmez parçası olur.
Evet kaynak tutar. İşçiliği iyi biri yaparsa çok iyi olur. Motorların kırılan alüminyum soğutma kanallarını bile tamir edebiliyorlar.
Paslanmaz çelikler ve ısıya dayanıklı çelikler bazı sınırlamalar hariç, alaşımsız ve düşük alaşımlı çeliklerde kullanılan ergitme ve basınç kaynak yöntemleri ile kaynak yapılabilir.
Dökme demir, %2.11 ile %6.67 arası karbon içeren demir-karbon alaşımlarına verilen genel bir adlandırmadır. Çelikler de demirin karbonla alaşımlanması sonucunda elde ediliyor, fakat dökme demirden farklı olarak çelikler çok daha düşük miktarda karbon içerir (%2.11'den daha az).
Çeliklerin karbon oranları %2 nin altındadır. Dökme demirlerde bu oran fazladır. Bunları ergitmeye kalkarsanız dökme demirin daha düşük bir sıcaklıkta ergidiğini göreceksiniz. Asıl fark da burada ortaya çıkıyor, bu sebeple üretim maliyetleri düşüktür.
Döküm çelikler iki geniş kategoriye ayrılabilir – karbon çelik döküm ve alaşımlı çelik döküm. Dövme çelikler gibi, karbon çelikler de karbon içeriklerine göre sınıflandırılabilir.
Döküm işlemi özellikle karmaşık geometrili şekilli ürünlerin üretiminde büyük avantajlar sağlamaktadır. Ayrıca istenilen malzeme kalitesinin, bileşiminin elde edilmesi, özel malzeme geliştirerek ürün üretme gibi bir çok avantaj sağlamaktadır. Büyük oranda kullanılan parçalar döküm tekniği ile üretilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri