Buzlu badem, badem ile buz ikilisinden oluşan ve çoğunlukla yaz aylarında tüketilen bir atıştırmalıktır. Kabuklarının kolay soyulması için çiğ bademler sıcak suya konur, kabukları soyulduktan sonra buzlu bir kaba aktarılır ve buzlu badem elde edilir.
Yaz sıcağında içimizi serinleten buzlu bademi neredeyse hepimiz biliriz. Özellikle meze olarak da çok tüketilen buzlu bademin sırrı ise yapıldığı bademin türüdür. Bu yüzden dünyaca ünlü bademlerin yetiştiği Datça'dan gelen buzlu badem ise diğerlerinden daha farklı bir yere sahiptir.
Taze (Yaş/Buzlu) Badem
Özellikle yaz akşamlarının en otantik yiyeceklerinden olan buzlu badem, servisi ile kendinden söz ettiren bir fenomendir. Her ne kadar seyyar buzlu bademcileri büyükşehirlerde bütün sene görsek de, aslında gerçek taze badem mevsimi 15 Haziran-15 Temmuz arasıdır.
Anastasya Hanım iki kızını okutmak için bütün yükü omuzlarına alır. Ancak hastalanınca 1957 yılından itibaren Sema ve Sevim İşgüder kardeşler kendilerini badem ezmesi üretirken bulurlar.
İlgili 23 soru bulundu
Datça'nın bademle meşhur olduğu konusunda Türkiye'de ve dünyada bir tereddüt yok. Datça'da 3 çeşit badem yetiştiriliyor. Bunlardan en önemlisi, 'en iyi badem' olarak nitelendirdiğimiz nurlu badem.
Amerikan cevizi sürekli var. Sonra Şili ve Ukrayna'dan ürün geliyor. 12 ay boyunca ceviz var ama yüzde 70-80'i ithal. Badem Amerika'dan geliyor, Türkiye'de çok az var, az olduğu için fiyatı pahalı. Şu anda Datça bademi var kilosu 50 lira, ithal yüksekti fakat şimdi 35-36 liraya kadar geriledi” dedi.
Raf ömrüne gelince, doğru şekilde saklandığında genellikle yaklaşık 1 yıl süreyle taze kalabilir. Ancak, bu süre bademin kalitesine ve saklama koşullarına bağlı olarak değişebilir. Tazeliğini kontrol etmek için zaman zaman kokusunu ve tadını kontrol edebilirsiniz.
Bademi iki yıl gibi uzun bir süre depoda saklayabilirsiniz. Yani diğer meyve ağaçlarına göre riski azdır. İklim şartlarına da dayanıklıdır badem.
Bezelye, börülce, mercimek ve nohut gibi proteince zengin bir besin olan baklanın en yaygın kullanımı, iç kabukları çıkarıldıktan sonra kurutulmuş tanelerin haşlanıp, ezilmesiyle oluşturulan, fava adıyla tanınan, zeytinyağı ve dereotu eklenerek yenen ezme şeklidir. Fava, lokantalarda meze olarak servis edilir.
Buzlu badem, badem ile buz ikilisinden oluşan ve çoğunlukla yaz aylarında tüketilen bir atıştırmalıktır. Kabuklarının kolay soyulması için çiğ bademler sıcak suya konur, kabukları soyulduktan sonra buzlu bir kaba aktarılır ve buzlu badem elde edilir.
Seyyar satıcıların camekanlı, ufak el arabalarında çoğunlukla şehrin en işlek yürüyüş yolunda ya da içkili lokantaların bulunduğu bölgelerde sattıkları buzlu badem, kağıttan külah, ufak şaşula ölçüsüyle ya da son yıllarda olduğu gibi gramla tartılarak satılır. Aslında pahalı bir mezedir de diyebiliriz.
Türkiye'de badem en fazla Ege bölgesinde yetiştirilmektedir. Hem oldukça fazla yağış alması ile hem de ılıman bir havaya sahip olması nedeniyle Ege bölgesi ilk sırada yer almaktadır. Ancak Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz bölgesinde de Badem yetiştirmek mümkündür.
Magnezyum, çinko, kalsiyum, omega 3 ve E vitamini ve mineral açısından zengin olan bademi suda bekletirseniz içeriğindeki enzimleri açığa çıkarır. Islanan suda beklemiş bademi vücudumuz hızlı bir şekilde hazmeder ve sindirir. Her gün yediğiniz 4 adet suda beklemiş badem; Enerji verir.
Aslında, bademler ıslatılmadan önce doğrandığında, fitik asit seviyeleri de düşmesine rağmen bu minerallerin konsantrasyonları azaldı. Bu nedenle, ıslatma yağ emilimine yardımcı olabilir, ancak tersine mineral kullanılabilirliğini azaltabilir. Islatma ayrıca bademlerin dokusunu ve tadını da etkiler.
Badem: Bademin raf ömrü 2 ile 4 haftalık bir süreci kapsıyor. Fakat sürekli olarak buzdolabında sakladığınız bademleri 1 yıla kadar tüketebilirsiniz. Bademin bozulduğu nasıl anlaşılır merak edenler için ise bademin yüzeyinde kararma olup olmadığına göz atılmalıdır.
1 kilo Toptan Badem ne kadar? 2023 yılı güncel Toptan Badem fiyatları 875,00 TL ile 899,00 TL aralığındadır.
Ortalama sağlıklı ve olgun bir badem ağacı 23 ile 30 kg kadar fındık üretebilir. Profesyonel badem yetiştiricileri tarafından yönetilen olgun bir ticari badem bahçesinin iyi bir verimi, hektar başına yaklaşık 2040 kg kabuklu fındık elde etmektir. (1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kg).
Çağla, kayısı ve badem gibi meyvelerin yeşil ve körpe haline verilen ad.
* Bol ve kararlı ürün vermelidir.Meyveler aynı zamanda olgunlaşmalıdır. * Kolay hasat edilebilmeli ancak rüzgar etkisiyle kolayca dökülmemelidir. * Yeşil kabuğun kavlaması kolay olmalıdır.İkiz badem oranı düşük olmalıdır. *İç randımanı yüksek iç badem kalitesi yüksek olmalıdır.
İthal ve Yerli Badem İçi Arasındaki Farklar Nelerdir? Yerli tip bademler oldukça kuvvetli büyümektedir. Erkenci çeşitleri olup şubat ayının ilk yarısında çiçek açma eğilimi göstermektedir. Akbadem, Gülcan, Hacı Alibey gibi farklı versiyonları bulunmakta olup çağla badem olarak da tüketilebilmektedir.
Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yaygın olarak yetiştirilen badem en çok Muğla, ardından İçel, Antalya, Elazığ, Denizli ve Karaman illerinde yetiştirilmektedir.
FAO verilerine göre dünya badem üretim alanlarının %60'dan fazlası Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde bulunmaktadır. 2019 yılında dünyada en fazla badem üretim alanına sahip ülke %32'lik payla İspanya (687.230 ha)'dır.
Tekil doymamış yağ asitleri, kötü kolesterolü düşürme etkisi, tok tutması gibi pek çok yararını görebileceğiniz bademi günde 25 adet, çiğ olarak tüketmeniz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri