Eğer marine etmek istediğiniz et kanlı bir etse, mesela yeni kesilmiş bir kurban etiyse, akan suda yıkamayın, soğuk suda bekletin. Soğuk su, etin dokusunu korur, pişme kalitesini olumlu etkiler. Buzluktan çıkan kırmızı et yıkanır mı? Hayır.
Örneğin; etin varsa tüm kanını süzdürerek yıkamaya başlamak. Tüm kanını süzdürdükten sonra soğuk suyla yıkamaya özen gösterin. Sıcak suyla yıkamak etinizin hafifçe pişmesine, doku ve kıvam kaybetmesine dahi neden olabilir.
Etin yıkanması ve uzun süre ıslak kalması, bakterilerin çoğalmasına ve etin kısa süre içinde bozulmasına neden olabilir. Eti yıkamak isteyenler, yıkama işleminden sonra beklemeden hemen pişirmeye dikkat etmelidir. Etin yıkandıktan sonra poşetlenerek dondurucuya alınması da sakıncalıdır.
Eti derin dondurucuya koymadan önce yıkamamanız önemli. Et yıkandıktan sonra hızla bakteri üreyebilir. Bu sebeple eti yıkadıktan sonra hemen pişirmeniz gerekiyor.
Etin Yıkanması: Etin pişirilmeden önce yıkanması gerekli değildir. Yüzeyde bulunması muhtemel her tür bakteri pişirilme esnasında yok olur. Ayırma: Çiğ eti ve etten sızan suları yenmeye hazır, pişmiş gıdalardan uzak tutun. Buzdolabınızda sakladığınız çiğ eti, diğer gıdalardan ayrı tutun.
İlgili 34 soru bulundu
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
Donmuş etler tencere ya da düdüklü tencere içine alınır. Eğer aroma vermek isterseniz, tencere içine havuç dilimleri ve baharat ekleyebilirsiniz. Etin büyüklüğüne göre üzerini geçecek kadar sıcak su ilave ediniz ve düdüklü tencerede ise 30 dakika kadar; normal tencerede ise 70 dakika kadar kaynatınız.
ETLERİ YIKAMADAN BUZDOLABINA KOYUN
Etlerin kesimden hemen sonra yıkanmadan buzdolaplarında saklanması gerekiyor. Burada dikkat edilmesi gereken ailenin porsiyonuna göre paketleme yapmak. Buzluğa attığınız bir et parçası -20 veya -18 derecede 6 aya kadar muhafaza edilebilir.
Buzdolabından çıkan et maksimum 12 saatte çözülür. Çözülmenin ardından en fazla bir gün buzdolabında muhafaza edilir. Çok fazla bekletmeden tüketmek gerekir. Eğer acil yemek yapmanız gerekiyorsa, en kolay yöntem olan geniş bir kabın içerisine suyu doldurun, poşetli ya da ağzı kilitli etinizi suda bekletin.
Eti çiğken ya da pişirdikten sonra dondurabilirsiniz. Ancak bir kere dondurup çözdürdüğünüz eti bir daha sakın dondurmayın. Hemen tüketemeyecek gibiyseniz pişirdikten sonra dondurmak bir seçenek olabilir. Zira dondur-çözdür-dondur şeklinde bir süreç etlerinizde bakteri üremesine neden olur.
Çünkü yıkama olduğu takdirde ıslaklıktan dolayı mikrop üremesi oluşur ve et kısa süre içerisinde bozulabilir. İlgili alan yıkanacaksa da bozulmaya ihtimal vermeden yıkanan etin tüketilmesinde fayda var. Öte yandan et steril bir ortamda kesilirse yıkanmadan tüketilebilir.
Eti özellikle de sıcak su ile yıkamak kavurmanın hem lezzetini azaltır, hem de etin pişerken sertleşmesine neden olur. Halk arasında etin en güzel kısmının antrikot olduğu düşünülür ancak biftek yapmayacaksanız kullanmanız gereken et antrikot olmamalı.
Eti işlemek için doğru zaman bu zamandır. Yani kesimden yaklaşık 3-4 saat sonrasıdır. Eti işlerken kirli yüzeylere karşılaşılırsa bu kısımları yıkanmak yerine kesilmeli. Yıkama hem kirlilik içindeki bakterileri her yere yayar, hem de eti ıslattığı için bakterilerin rahat çoğalması için zemin oluşturur” dedi.
Yanıtı hayır. Yani tavuk eti pişirmeden yıkanmaz.
Tavuk pişirmeden yıkanır mı diye düşünenlere tavuk etinin yıkanmadan tencere ya da tavaya alınmasını önermektedir. Tavuk göğüs eti, tavuk but ya da kanat, tavuk sarma gibi çeşitli etlerin sudan geçmeden soslanması ve pişirilmesi sağlığınız için daha uygun görülür.
Bir diğer püf nokta da sirke kullanmaktır. Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir.
Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Vaktiniz azsa ve etleri daha hızlı şekilde çözmeniz gerekiyorsa, donuk etlerinizi soğuk su dolu bir kaseye koyun. Yarım saatte bir suyu süzün, tekrar su doldurun ve etler çözülünceye kadar her yarım saatte bir bunu tekrarlayın. Etlerinizi bu yöntemle çözerseniz hemen pişirmeye başlamanız gerekmektedir.
ETİ SICAK SUDA BEKLETMEYİN
Eti sıcak suda bekletme doğru değil, etin dış kısmının pişmesine ve içten bakterilenmesine neden oluruz. Donmuş haldeyken pişirmeye çalışmak delilik, bu yöntemlerin hepsi yanlış.
Açıklamada, buzları çözülen etlerin yeniden dondurulması halinde bakteri üreteceğini aktaran Cerit, şunları kaydetti: "Dondurduktan sonra kullanılacak etler oda sıcaklığında değil buzdolabının alt kısmında bekletilerek çözdürülmelidir. Derin dondurucudan çıkarılarak buzları çözdürülen etler hemen tüketilmelidir.
Etin çözdürüldükten sonra yeniden dondurulmasının etkileri
Etin yeniden dondurulması güvenli bir şekilde yapılabilir fakat bu durum etin kalitesini etkileyebilir. Renk ve koku değişikliklerine, nem kaybına, yağ ve proteinin oksidasyonunun artmasına neden olabilir.
Tekrar et ürünlerini çözüldükten sonra dondurursak bakteri olur ve çürür. Bu durum birçok sağlık sorunlarına yol açabilir. Dondurulmuş ürünler ile taze günlük çıkan et ürünlerinin tadı farklı olur. Dondurulmuş ürünler çözülürken ürünün üzerindeki buz çözüldükçe ete karışır buda etin tadını bozar” diye konuştu.
Dondurulmuş etleri çözdürmeden doğrudan fırında veya ızgarada pişirebilirsiniz. Pişme süresi %50 civarında artmalıdır.
Etinizi haşlarken içerisine tuz ilave etmeyin. Tuz etinizin sertleşmesine neden olur. Etinizi servis etmeden önce tuzunu ilave edin.
Dondurulmuş bir şekilde etimizi düdüklüye alıyoruz. Üzerine halka halka soğanımızı doğrayıp döşüyoruz ve etlere 1 çay kaşığı kadar karabiber ekleyip hiç su koymayarak düdüklü buhar çıkışı verene kadar orta ateşte pişiriyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri