Nasıl Yapılır? French press'te ya da filtre kahve makinenizde demlediğiniz filtre kahveyi buz kalıplarına doldurun ve dondurun. Canınız buzlu kahve içmek istediğinde bardağa önce donuk kahve küplerini, sonra da üzerine soğuk sütü ilave edip karıştırın ve afiyetle tüketin.
Damak tadınıza bağlı olarak dilerseniz süt ilave ederek, dilerseniz sütsüz bir şekilde demleyebileceğiniz buzlu filtre kahve; bunaltıcı yaz sıcaklarında serinlemenize yardımcı olmaktadır. Soğuk kahve; esasen filtre kahve kullanılarak yapılsa da Türk kahvesi kullanılarak da lezzetli kahveler demlemek mümkündür.
Cold Brew ekipmanı da alabilirsiniz, rahatlıkla French Press de kullanabilirsiniz. 100-150 gram iri çekilmiş kahvenin üzerine 1 litre soğuk su koyun ve 12-16 saat bekletin. Sonrasında kahve konsantresini bir filtreden geçirin. Hepsi bu! İster buzlu ister diğer içeceklerle birlikte karıştırın için.
Soğuk kahve, hepimizin bildiği filtre kahvenin yapılıp dolaba atılarak soğutulmasıyla elde edilir. Cold brew ise soğuk suyla uzun sürede demlenir ve ayrıca soğutulmasına gerek kalmaz. Lezzet olarak farkı ise soğuk kahvede demlenen filtre kahve sıcak olduğu için soğutulunca acılaşır, tuzlu ve asidik tatlar ortaya çıkar.
İlgili 43 soru bulundu
Tıpkı sıcak kahve gibi, soğuk demlenmiş kahve de dinlenme metabolizma hızınızı %11'e kadar artırdığı söylenilen kafein içerir. Özetle, soğuk demlenmiş kahvede bulunan kafein, dinlenirken yaktığınız kalori miktarını artırabilir ve bu durum kilo vermenizi ya da kilonuzu korumayı kolaylaştırabilir.
Soğuk demlenmiş kahve, kafein, fenolik bileşikler, magnezyum, trigonellin, kinidler ve lignanlar dahil olmak üzere kalp hastalığı riskinizi azaltabilecek bileşikler içerir. Bunlar insülin duyarlılığını arttırır, kan şekerini stabilize eder ve kan basıncını düşürür.
Soğuk demlenmiş kahve, kafein, fenolik bileşikler, magnezyum, trigonellin, kinidler ve lignanlar dahil olmak üzere kalp hastalığı riskinizi azaltabilecek bileşikler içerir. Bunlar insülin duyarlılığını artırır, kan şekerini stabilize eder ve kan basıncını düşürür.
Yaz sıcaklarında enerji ve zindelik veren kahveyi soğuk içmek artık çok popüler. French press'inizin içine, French press'e özel öğütülmüş kahvenizi dökün.
Süreci genel olarak ele alacak olursak soğuk kahve aromatik yoğunluğunun bir kısmını kaybeder ve arkasında çok fazla asit bırakır. Bu yüzden soğuk demlenmiş kahvenin tadı pürüzsüz, tatlı ve çikolatamsı olur.
Kahveyi tekrar ısıtmak doğru mu? Genel olarak, #kahve ek ısı ile daha acı hale geldiğinden kaçınmalısınız. Ancak, düşük ısıda ve yalnızca 60 °C'ye (140 °F) kadar sıcak kahve kullanırsanız, kahveyi yeniden sıcak ve oldukça içilebilir hale getirebilirsiniz .
Taze çekilmiş kahveyi bir sürahiye ya da kavanoza alın. Üzerine soğuk içme suyunu ekleyin ve tahta bir kaşıkla karıştırın. Ardından kabın ağzını kapatıp buzdolabında 15 saat kadar bekletin. Bekleme süresi dolduğunda karışımı süzgeç ya da kahve filtresi yardımıyla başka bir sürahiye ya da kavanoza aktarın.
Her 6 oz ( 180ml) sıcak su için 2 yemek kaşığı ince öğütülmüş kahve kullanın. Pour Over kabının yarısına kadar sıcak su doldurun ve sonrasında kahvenin bardağa damlamaya başlaması için 10 saniye bekleyin. Yavaşça sıcak suyun tamamını dökün ve kahvenin tamamının bardağa damıtılmasını bekleyin.
Cold Brew Tadı Neden Daha Lezzetli? Soğuk su, kahveden daha az yağlı yağlar ve asitler çıkarır, bu da tadın sıcak bir kahveden daha az asitli ve acı olduğu anlamına gelir.
En çok tercih edilen kahve çekirdekleri Arabica çekirdekleri olduğundan soğuk kahve yapımında da bu çekirdekler kullanılır. Filtre kahve ya da espresso yapımında kullandığınız çekilmiş kahveyi de soğuk kahve tarifi denerken kullanabilirsiniz.
Cold Brew (Soğuk Demleme Kahve) Faydaları
Aşırıya kaçmadan tüketildiği takdirde Cold Brew Kahve tüketimi; Metabolizmayı hızlandırır, yağ yakımına ciddi ölçüde yardımcı olur. Kalp hastalıkları ve hafıza bozuklukları ile ilgili hastalıkların riskini azalttığı görülmüştür.
Filtre Kahvenin Zararları Nelerdir? Günde bir fincan filtre kahve tüketmek, sağlık açısından yararlı olsa da, aşırı tüketimi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Fazla kahve tüketimi, kalp, mide, tansiyon, su kaybı, şeker hastalığı, hamilelik, migren, safra kesesi, karaciğer ve bağ ağrısı üzerinde olumsuz etkilere sahiptir.
Kahve oldukça düşük kalorili bir içecek olduğu için kilo aldırması mümkün değildir. Ek ilaveleri bulunmayan bir kahvenin kalorisi yok denecek kadar azdır.
En Sağlıklısı Sade Kahve
Granül kahveler, daha ziyade kalitesi düşük Robusta türü kahve çekirdeklerinden yapılırken, Türk kahvesi ve Espresso denilen Arabika cinsi ise oldukça kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
Vücut Kafeini Nikotin Gibi Algılıyor
Sigara ile kahve ya da çayın birlikte tüketilmesi ayrı ayrı tüketilmesine göre daha çabuk ve şiddetli bir bağımlılığa neden olur.
Günde 2-3 bardaktan daha fazla kahve tüketmek vücutta mevcut olan kortizol düzeyini artırabilir. Yüksek kortizol (stres hormonu) yaşlanma hızını artırır ve cildi yine hızlı bir şekilde yıprandırır. Ayrıca kahve diüretik yönde etki göstermektedir. Bu sebeple vücudun susuz kalmasına sebep olmaktadır.
Aromalı soğuk kahveleri tükettiğimizde ise anlık ferahlık hissine rağmen uzun vadede zararlı bir tercih olacak. Bu kahveler tamamen şeker deposu. Hiçbir besinsel faydası yok. Gün içinde hiç tüketmemek en iyisi ancak illa tüketmek isterseniz günlük bir fincanla sınırlandırmak faydalı olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri