Buzlu su içmek; vücut sisteminizi, vücut ısınızın düşmesini engellemek için metabolizmanızı hızlandırmaya zorlar. Örneğin, 340 ml'lik bir bardakla günde 8 bardak buzlu su içiyorsanız fazladan 200 kalori yakıyorsunuz demektir. Bu da kilo vermenizi hızlandırır.
SOĞUK SU İÇMENİN FAYDALARI
Soğuk su, sıcak suya göre midede daha az kalıyor ve vücut tarafından daha hızlı emiliyor. Soğuk su, sıcak suya göre metabolizmayı daha fazla hızlandırıyor bu sebeple özellikle kilo vermeye yardımcı oluyor.
Su konusunda bana sorulan iki sorudan birisi, “Sıcak su yağları eritir mi?”; diğeri ise “Soğuk su içince vücut daha fazla mı kalori yakar?” İki sorunun cevabı da bireylerin duymak istediği ve işlerini kolaylaştıracak nitelikte değil. Yani sıcak su yağları eritmiyor, soğuk su da kalori yakımını artırmıyor.
2006 yılında 'The Journal of Clinical Endocrinolojy and Metabolism'de yayımlanan bir çalışmaya göre su sıcaklığının kalori yıkımında etkili olmadığı bildirilmiş. Yani soğuk su içenlerle ile sıcak su içenlerin harcadığı kalori arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Soğuk su içtiğimizde vücudumuz ekstra kalori harcar.
Soğuk su içmek, vücuttaki mukus miktarının artmasına neden olabilir. Bu durum bağışıklık sistemi için adeta bir tehlikedir ve zamanla daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Soğuk su tüketimi kalp atış hızını düşürür. Bu durum da ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Buz gibi soğuk su içmek veya buzlu su içmek, kan damarlarınızın daralmasına neden olduğu için yiyecekleri sindirme sürecini engeller. Bu, sindirim sürecini yavaşlatır ve yiyeceklerin uygun şekilde sindirilememesine neden olur. Bu durumda besinler vücut tarafından sağlıklı olarak emilmez.
Ödem özellikle kadınlarda sık görülen bir sağlık sorunu. Birçok farklı nedenle ortaya çıkabiliyor. Fakat su, ödem yapmaz.
Çok fazla uyumak vücudun çalışma hızını azalttığı için hızlı kilo artışına neden olmaktadır. Aynı zamanda hareketsizlik de önemlidir.
Yaygın düşüncenin aksine aç kalmak kilo vermek için pek de doğru bir yol değil. Çünkü yemek yeme rutinimizi değiştirmek ve vücudumuza ihtiyacından daha az yiyecek almak düşünülenin aksine kilo vermemize yardımcı olmaz hatta bu süreci yavaşlatır.
Kilonuzu kontrol edebilmek için 1 kilo kaç kaloriye eşit sorusunun cevabını bilmelisiniz. 1 kilo ortalama 7400 kaloriye eşittir. Günlük maksimum kalori alım miktarınızı en başta metabolizma hızınız belirler ve bu miktar metabolizma hızınızla paralel olmalıdır.
Peki, sıcak su içmek zayıflatır mı? Yapılan bilimsel çalışmalar kilo vermede bir etkisi olmadığını sıcak su ve soğuk suyun yarattığı tek farkın midede kalma süresi olduğunu göstermiştir. Sıcak su vücudu 80, soğuk su ise 20 dk sonra terkeder.
Ancak uzmanlar tarafından, sadece su tüketerek kilo verme işleminin mümkün olmadığı belirtilir. Limonlu su içmek zayıflatır mı ve sıcak su içmek zayıflatır mı soruları da sık sık gündeme gelmektedir. Her sabah ılık limonlu su içmeniz sindirim ve boşaltım sistemini destekleyeceği için kilo vermenize de yardımcı olur.
Yemek yemeden önce su içmelisiniz
Aslında birçok uzmanın önerdiği ve yine zayıflamak isteyenlerin sıklıkla başvurduğu "yemeklerden önce su içme" durumu oldukça sağlıklı bulunuyor. Çünkü su, tokluk hissi oluşturuyor ve bu sayede su içtikten en az yarım saat sonra yiyeceğiniz yemeği aç olsanız dahi az yiyorsunuz.
Limonlu su metabolizmayı harekete geçiren en sağlıklı içecek seçeneğidir. Diyet döneminde kilo vermek isteyenlerin şişelerinden eksik olmaz. Sağlıklı beslenildiği sürece ve spor ile desteklendiği sürece limonlu, su göbek ve basenlerde oluşan yağların yakımını daha da hızlandırır.
Peki, düşünmekle kilo verilir mi? Albany Üniversitesi Psikoloji ve Davranışsal Nörobilim Yardımcı Doçent Ewan McNay'e göre cevap koca bir “Evet”. McNay, beynin, sadece şeker glikozu ile çalıştığını, yoğun tempolarda daha fazla glikoza ihtiyaç duyduğunu ve çok fazla enerji harcayarak kalori yaktığını söylüyor.
İştahı kapatmada en iddialı olan yiyeceklerden biri de yine diyetlerin başrolünde bulunanlarından salata. Özellikle yeşilliklerle dolu salatalar, içindeki bu yeşilliklerde bulunan besin lifleri sayesinde midenizi uzun süre aç kalmaktan koruyor, tokluk hissi oluşturarak iştahınızı kapıyor.
Bu dengenin bozulması bazı durumlarda çok kolay olabiliyor. Kilo almamıza neden olan ve yaşam tarzı değişikliği ile engellenebilecek nedenlerin başında; düzensiz ve dengesiz beslenme, porsiyon kontrolünün olmaması, yiyecek tercihlerindeki hatalar, fiziksel aktivite sıklığının az ve yetersiz olması geliyor.
Kahvaltıda haşlanmış yumurta kilo aldırır mı sorusuna yumurtanın kalori değerleriyle yanıt verelim. 1 adet haşlanmış yumurta ortalama 155 kaloridir. Bu değer ise kahvaltıdaki diğer ürünleri düşündüğünüzde yeterli olacaktır. Ölçülü miktarda tüketilen haşlanmış yumurta kilo alımına neden olmaz.
Geç saatlerde kalkmanız metabolizmanızın ciddi anlamda yavaşlamasına ve kilo verme hızınızın azalmasına neden olacaktır. Uyandıktan sonra kahvaltı yapıp tekrar uyumanızda tok mideye uyuduğunuz için daha çok kilo almanıza neden olacaktır.
Amerikan Diyet Akademisi'nin (eatright.org'un) önerisi; aylık hedef olarak mevcut kilonun %5'ini belirlenmesidir. Örneğin 80 kilo bir birey 1 ayda 4 kilo, haftada 1 kilo vermesi sağlıklı olarak kabul edilirken, 50 kilo olan bir bireyin ayda 2,5 kilo haftada ortalama 500 gr vermesi sağlıklı olarak kabul edilir.
Su Tüketimi ile İlgili Öneriler
Çok su içmek yararlı değil. Çünkü günde 4-5 litre su içilirse böbreğin idrarı konsantre etme yeteneği zorlanıyor. Bu da vücutta sodyum oranını azaltıyor. Vücuttaki kas kitlesi ve yapısına göre su tüketiminin ayarlanması gerekiyor.
“Kilo ile ödem karıştırılır mı?” sorusunu Diyetisyen Gürhan şöyle yanıtlıyor: “Aşırı kiloluysanız, beden kitle indeksiniz 30'u geçtiyse zaten ödemsiz bir anınız olmuyor. Örneğin 20-30 kilo fazlası olan bir kişinin 4-5 kilo ödemi oluyor ve bunun atılması zaman alıyor.
Su içerisinde hiçbir kalori bulunmamaktadır. Bu nedenle çok su tüketimi kişilere avantaj sağlamaktadır. Çok su içmek kilo aldırmanın yanı sıra kilo verdirmektedir. Vücuttaki yağların atılmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri