Derin dondurucudan çıkarılarak buzları çözdürülen etler hemen tüketilmelidir. Asla tekrar dondurulmamalıdır. Çözdürüldükten sonra tekrar dondurulan etlerde bakteri sayısı artmakta, bu şekilde tüketilen etler ise besin zehirlenmesine yol açabilmektedir.
Çok basit yöntemlerle donmuş etlerinizi çözebilirsiniz. Bunlardan birincisi donmuş etinizi buzdolabında çözülmeye bırakabilirsiniz. Etin buzdolabı sıcaklığında çözülmesi 24 saati bulacaktır. Çözüldekten sonra 2-3 gün daha buzdolabı sıcaklığında bozulmadan etinizi saklayabilirsiniz.
Buzdolabından çıkan et maksimum 12 saatte çözülür. Çözülmenin ardından en fazla bir gün buzdolabında muhafaza edilir. Çok fazla bekletmeden tüketmek gerekir.
➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir. ➽ Dondurulan et çözdürüldükten sonra kesinlikle yeniden dondurulmamalıdır.
Dondurulmuş ürünlerin buzdolabında 4 derece sıcaklıktaki bölümde de çözülebileceğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Şık, ocakta kısık ateşte daha hızlı çözülme gerçekleştiği için etin besin değerini kaybetmediğini kaydetti.
İlgili 34 soru bulundu
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Buzdolabında Çözdürün
Bu yöntem, işi acele olanlar için uygun değildir fakat vakti olanlar genelde bunu tercih etmektedir. Etin buzdolabında çözülme süresi yaklaşık 8-24 saattir. Çözünme hızı ne kadar et olduğuna da bağlıdır. Hangi gün pişirecekseniz o günün akşamında çıkarmanız önerilir.
Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir. Et suyu içeren yemekler ise 1-2 gün içinde tüketilmelidir.
Sıcak bir ortamda et hızla bozulur ve bakteri üretir. Dondurulmuş gıdalarda da bu durum aslında aynı. Bir kere dondurucudan çıkardığımızda o gün içerisinde tüketmemiz gerekiyor. Tekrar et ürünlerini çözüldükten sonra dondurursak bakteri olur ve çürür.
Buzlukta et ne kadar süre dayanır merak edenleriniz varsa akıllarındaki soru işaretlerini de giderelim. Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Etin kolay pişmesi doğranma şekliyle de alakalıdır. Küçük küçük parçalar halinde doğranmış etler daha çabuk pişer. Donmuş et pişirme için etinizi buzluktan çıkarttıktan sonra çözülmesini bekleyin. Çözülen eti ister normal tencerede, isterseniz de düdüklü tencerede kısık ateşte olmak üzere pişirebilirsiniz.
Kıymayı oda sıcaklığında olabildiğince bekletmemeli, 2 saati asla aşmamalısınız. Kıymayı yakın bir zamanda kullanmayı düşünüyorsanız aldığınız andan itibaren buzdolabına kaldırabilirsiniz ancak buzdolabında en fazla 2 gün bekletebileceğinizi unutmamalısınız.
Kıyma, eğer paketin üzerindeki son kullanım tarihi geçmediyse ve sürekli buzdolabında saklandıysa satın alındıktan sonraki 2 gün taze ve güvenli kalır. Çöpe gitmemesi için kıymayı aldıktan sonra kısa bir süre zarfında kullan.
Pişirmeden önce çözülmesi için donmuş bir et paketi bıraktığınızda, muhtemelen sıvının dibinde toplandığını görmüşsünüzdür. Dondurucuya geri koyduğunuzda, o nemi bir kez daha kaybeder, bu nedenle ikinci kez dondurulmuş tavuk etiniz kesinlikle istediğiniz kadar sulu olmayacaktır.
Kurban Eti Ne Zaman Dolaba Konur? Kurban eti en az 4-5 saat – en uygun 1 gün güneş almayan açık havada bozulmadan bekleyebilir, sonra da buzdolabına kaldırmak uygun görülür. Bu yüzden de kurban eti hemen dolaba konur mu demek yerine eti dinlendirip koymak gerek.
Buzluktan çıkan kırmızı et yıkanır mı? Hayır. Etin yüzeyinde bir şeyler varsa et cımbızı ile alabilir, kesebilirsiniz. Kanlı bir etse soğuk suda bekletebilirsiniz.
Buzluktan çıkan et kaç saat dışarıda kalabilir? Et, oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat tutulmalıdır. Daha fazla bekleyen ette şişme ve morarma meydana gelerek kısa sürede bozulabilir. Etten yapılan kıyma ise oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat içinde bozulur.
Kırmızı et ortalama 4°C'lik bir buzdolabında 5 güne kadar muhafaza edilebilir. Ancak uzmanlar etin bozulmaması, tazeliğini koruyabilmesi için tek pişirimlik porsiyonlara bölüştürüldükten sonra poşetlenip derin dondurucuya atılması gerektiğini belirtiyor.
Ancak soğukta muhafaza edilen etlerde, bulunan bazı mikroorganizmaların üremeleri devam ettiğinden, belirli süre sonrası bozulma kaçınılmazdır. Eti marketten gelir gelmez hemen (kısa bir süre içinde) tüketilmeyecekse buzluğa koyulması gerekir. Buzluktan başka bir ortamda bekletilen etler kısa süre sonra bozulabilir.
Kuşbaşı ve bifteği buzdolabında 3-5 gün, dondurucuda 6-12 ay saklayabilirsiniz. Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Doğru yöntem: İlk olarak etimizi buzluktan çıkarıyoruz. Boş bir metal tencereye ne soğuk ne sıcak, ılık su dolduruyoruz. Eti pişirme tepsisinin üzerine alıyoruz, üstüne de içi su dolu tencereyi koyuyoruz ve. etin kalınlığına göre dakikalar içinde çözüldüğüne tanıklık ediyoruz, bu yöntem doğru.
Et ürünlerinizi kullanacağınız kadar porsiyonlara ayırıp buzdolabı poşetine koyarak, streç filme veya yağlı kağıda sararak, ya da kapağı kapalı olarak cam, çelik ya da plastik kaplarda saklamalısınız. Hemen kullanacağınız etleri buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
ETİ SICAK SUDA BEKLETMEYİN
Eti sıcak suda bekletme doğru değil, etin dış kısmının pişmesine ve içten bakterilenmesine neden oluruz. Donmuş haldeyken pişirmeye çalışmak delilik, bu yöntemlerin hepsi yanlış.
Et kavurma yaparken etin sert olmasının en başlıca nedenlerinden biri eti sürekli bir biçimde karıştırarak pişirmek ve çok pişirmek geliyor. İlk aşamada ısıttığınız tava ya da tencereye etlerinizi aktarın. Ardından mühürleyin. Bu şekilde sularını içlerine hapsedecek ve yumuşacık kalacaklardır.
Eğer sıcak etler dondurucuya alınırsa; besin değeri ve yapısı bozulacağı için etten tat alınmaz. Haşlanan etler bir süre dinlendirilir. Porsiyonluk poşetlere eklenir ve dondurucuda saklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri