Yüksek katlı ve dayanım istenen projelerde, Agresif çevre koşullarına maruz yapılarda, Köprü, viyadük, tünel vb. sanat yapılarında, Nükleer radyasyon ortamında bulunan yapılarda, Prefabrik yapı elemanları üretiminde, Suyun aşındırıcı etkisi altında bulunan liman, baraj vb. yapılarda kullanılır.
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği binalarda en az C25 dayanım sınıfı betonun kullanılmasını öngörmektedir.
C35: Çimento-kum oranı yarı yarıya düşen bu sınıf betonlar, genellikle binanın dış duvarlarlarında ve yapısal kazıklarda kullanılır.
Betonun bu dayanımı gösterebilmesi için yeterli sağlamlıkta olması, betonun kimyasal etkilere karşı dayanımının yüksek ve sürdürülebilir olması gerekmektedir.” “Ülkemizdeki Minimum Beton Sınıfı En Az C30 Olmalı.” Ülkemizdeki minimum beton sınıfının en az C30 olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr.
İlgili 32 soru bulundu
TOKİ'nin yaptığı binalar dahil ülkemizde tüm binalarda C30 sınıfı beton kullanılmalıdır. Ülkemizdeki deprem gerçeği ve binalarımızın depreme dayanıklı olması gerektiği herkesin malumudur.
Demirlerin, donatıların, perde ve kolonların dağılımlarının yanı sıra beton sınıfları da önemlidir. ** 1-2 katlı basit yapılarda C20, 3-5 katlı yapılarda C25-C30, 6-15 katlı yapılarda C30-C35, daha yüksek yapılarda C35-C60 ve üstü beton sınıfı kullanılmalıdır.
· Şantiyede yüksek mukavemetli betonlarda. · Kimyasallara maruz yapılarda, beton ve çelik donatının korunması gereken durumlarda. · Beton döşemeler ile temel duvarların birleşimlerinde. · Köprü döşemelerinin onarımında.
Siz ne düşünüyorsunuz? Acı bir tecrübe olarak 99 depremini beton dayanıklılık alt limitinin yükseltilmesi için milat sayabiliriz. 99 depremi öncesinde ağırlıklı kullanılan betonlar c14, c16, c18 iken 2000 yılından sonra deprem yönetmeliğinde de minimum şart olan c20 sınıfı beton dökülmeye başlandı.
Genel olarak 50 ila 100 yıl arasında kullanılanılabilen C50 beton ömrünü etkileyen bu faktörlerin etkilerini kısaca açıklayalım: Çevresel faktörler: Su, tuz ve diğer çevresel faktörlere maruz kalan betonun ömrü kısalır.
Santralimizde özel isteğe bağlı olarak C40-C50 'A kadar Yüksek Dayanımlı Beton üretimi yapılabilmektedir. Üretiminde; seçilmiş agregalar, yüksek dayanımlı çimento, yeni nesil polikarboksil esaslı kimyasal katkılar kullanılan, 50 MPa ve üzeri basınç dayanımına sahip betonlardır.
Özellikle 90'lı yıllardan önce inşa edilen yapılarda elle veya basit betonyerlerle karıştırılıp dökülen kalitesiz ve dayanım sınıfı düşük olan betonların kullanıldığını ve yıkılan binaların beton kalitesinin C6, C10 gibi çok düşük dayanımlı betonlar olduğunu tespit ettik.
Beton C20/25 (B25), örneğin müstakil konutlarda yaygın olarak uygulanır.
Beton kalitesi, karot alımı ve laboratuarda tek eksenli basınç dayanımı ile belirlenebilir. Bu durumda karot alınan kolon ya da kiriş tahribata uğrar. Tahribatsız deney yöntemi olan Jeofizik yöntemlerden Ultrasonik P ve S ölçerler ile beton kalitesi ortaya konulabilir.
Mukavemet şartı aranan, yüksek yapılarda ve oturum alanı geniş yapılarda kullanılan beton sınıfıdır. C35/45 çin fck mukavemet 28 günlük küp basınç değeri 450 kgf/cm2'dir.
Deprem bölgeleri için; Deprem Haritası ve Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmelikte BS 20 sınıfı beton tanımlanmıştır. Dayanım ve dayanıklılık açısından betona yaklaşıldığında özellikle 1. ve 2. derece deprem bölgeleri için bu değerin BS 25 beton sınıfı olarak değiştirilmesinde fayda vardır.
Başta TOKİ'nin yaptıkları olmak üzere Türkiye'deki bütün binalarda en az C30 sınıfı beton kullanılması gerektiğini ifade eden Ün, dünyada kamunun kullandığı binalarının servis ömrünün 50 yıl kabul edildiğini, bunun olabilmesi için TS EN 206-1 standardı olan C30 kullanılması gerektiğini belirtti.
Ancak pas payı 50 mm'ye çıkarsa 0.65 S/Ç oranlı ve 260 dozlu bir C25 betonu da (daha düşük kalite) 100 yıl ömre yeterli olmaktadır.
Yüksek dayanıruh beton,iyi kahteli çiınento ve agrega ile süperakışkanlaştırıcı katkı ve silis durnam gerektiren, su/çimento oranı 0,20' lere kadar düşürülerek basınç dayanımı 100 N/ımn2 ınertebelerine çıkanldığı halde yüksek işlenebilirliğini (20 cm çökme) ve pompalanabilirliğini koıuyan özel bir beton türüdür.
Yüksek dayanımlı beton ACI 363R-10'da “55 MPa ve üzerindeki basınç dayanımına” sahip beton olarak tanımlanmaktadır.
Döşeme betonu dökülünce üst yüzeyindeki su buharlaşmaya başlar, betonu terk ederek havaya karışır, bu suyun yerine betonun bünyesindeki su yukarı, üst yüze doğru gelir (kusulan su). Buharlaşma hızı, su kusma hızından yüksekse betonun yüzeyi kurumaya, dolayısıyla büzülmeye ve çatlamaya başlar.
Tünel kalıp, duvar ve döşemelerinin, kesin boyutlu ve düzgün yüzeyli çelik kalıplarla bir kerede, tek parça olarak (monolitik) dökülebildiği sistemdir [4]. Bu özelliklerinden dolayı depreme karşı rahatlıkla önerilen ve hızlı üretim imkanı sağlayan bir sistem olduğu söylenebilir [5].
2018 – Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği yayımlandı. (Tüm yapılarda en az C25 beton sınıfının kullanılması zorunlu.) 2019 – EBİS yürürlüğe girdi. 2019 – 30702 sayılı Resmi Gazetede “Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik” yayımlandı.
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Türkiye genelinde idare tarafından yaptırılan yapılarda, en düşük C 20 sınıf beton kullanılması zorunluluğunun bulunduğunu bildirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri