O yokluk ve açlık günlerinde Nuh'un gemisinde, bu onuncu günde gemide kaynatılan gıda da “aşure'dir. Muharrem'in onuncu gününde aşure yapılması bu nedenledir. Ancak Caferilerin Muharrem ayında yas tuttukları için “aşure” değil “helva” dağıttığı biliniyor.
Caferi mezhebine mensup vatandaşlar, her yıl muharrem ayının ilk gününden başlayıp 40 gün boyunca Kerbela'da Yezid tarafından katledilen Hazreti Hüseyin ile 72 yarenin yasını tutuyor. Kars'ta yaşayan Caferiler, camilerde bir araya gelerek "Sinezen" adı verilen ilahileri seslendirip sinelerine vuruyor.
Ülkemizde Alevi mezhebine tabi olan insanlarımız ise Muharrem orucunun sonunda Aşure çorbası yaparak bu kutsal zaman dilimini tamamlarlar fakat sünnilerde ki gibi komşulara dağıtılması gibi bir alışkanlık yoktur.
Ermenilerde, “anuş-abur”, Rumlarda, “koliva” olarak adlandırılmaktadır. Çoğunlukla Nuh Tufanına dayandırılan aşure ritüeli Alevi kültüründe, Kerbela Savaşı'nda Hüseyin'in öldürüldüğü gün ile bağlantılandırılır.
Araplar İslam öncesi dönemde (cahiliye döneminde) dahi, kabile yaşantısının bencilliklerinden kaçınarak, Arabi ilk ay olan "muharrem" ayında birbirlerine savaş açmak gibi "yasaklanan" fiillerden kaçınır ve uzaklaşırlarmış. Aşura Günü ise Muharrem ayının onuncu günüdür.
İlgili 24 soru bulundu
Hüseyin'in şehit edildiği anı hatırlayarak ağıtlar yaktı, çektiği acıyı çekmek için kendilerini zincire vurdu. Kendilerine yumruk attılar, zincir ve kılıç vurdular. Aşure gününde milyonlarca Şii, başta Irak'ın Kerbela kenti olmak üzere birçok yerde Hz. Hüseyin'in şehit edilmesini andı.
İslami inanca göre Muharrem ayının onuncu günü, Nuh peygamber Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında, elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. Temel olarak su, buğday, nohut, toz şeker, fasulye, pirinç kullanılarak yapılır.
Ne var ki, anlam itibarıyla 'onuncu' demek olan aşure, adını sadece Hz. Nuh'un gemisinin tufandan Muharrem ayının 10'unda kurtulmuş olmasından almaz. Hadis kitaplarına göre aşure gününe bu ismin verilmesinin hikmeti, Allah'ın aynı gün 10 peygamberine 10 değişik ikram ve ihsanda bulunmasıdır.
SÜNNİLER NEDEN 'AŞURE TATLISI' YAPAR? Ülkemizdeki Sünni kesim, Muharremin 10. günü yani Hz. Hüseyin'in ailesinin ve yarenlerinin Kerbela'da katledildiği gün aşure tatlısı pişirir ve eşe dosta dağıtır. Elbette bunu Kerbela katliamı nedeniyle bir kutlama olarak yapmazlar.
Arapçada on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türeyen Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı Muharremin onuncu gününe denk geliyor. Aşure, paylaşmanın ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesi olarak kabul ediliyor.
Aşure gününün orucu, kendisinden önceki bir yılın günahlarına kefaret olacağına dair rivayetler de vardır. Aşure ile ilgili bir ayet yoktur. Ancak Tevbe Suresi'nin 36. ayetinde, ayrıcalıklı olarak söz konusu edilen haram/muhterem dört aylardan biri de Muharrem ayıdır.
İslam âleminde 1 Muharrem hicri takvimin başlangıcı olarak kutlanıyor. Muharrem ayının 10. Günü ise 'aşure' günü olarak benimsenmiştir. Aşure Günü'nün önemine binaen müslümanlar hem ibadet hem de hayır yapmak için birlik ve beraberliğim simgesi olarak aşure yapar.
Aşurenin olmazsa olmazı elbette buğdaydır. Buğdayın haşlanırken suya verdiği kıvam, renk ve lezzet aşureyi aşure yapar.
Caferilik ile Alevilik aynı mı? : Caferilik çoğunlukla Alevilikle karıştırılır. Ancak ikisi birbirinden hayli farklıdır. Caferilik ibadet şekli itibariyle daha çok sünniliğe yakındır. Aleviler cem evine giderken Caferiler camileri tercih eder.
Caferilik, Hz. İmam Cafer Sadık (a.s)'ın mezhebine mensup olmak demek olup, Hz. Resulullah (s.a.a)'dan sonra İslam camiasının önderliğinin ilki Hz. Ali olan on iki imama ait olduğuna inanan Ehl-i Beyt mektebinin ortak ismidir.
ŞİİLER VE CAFERİLER
10 gün muharrem orucu tutarlar, Farz değil. 10. Gün aşure ile oruç açılır.
Alevi inanışa göre bu orucu tutarken; 12 gün boyunca düğün, nişan, sünnet ve benzer törenler/etkinlikler yapılmaz. Muharrem orucu döneminde kurban kesilmez, et yenilmez. Kerbela Şehitlerinin çektikleri susuzluğu hissetmek için; su içilmesi uygun görülmez. Su saf halde içilmemektedir.
Ocaklarda kaynatılan aşurenin yapımında buğday haricinde nohut, fasulye, kuru kayısı, kuru üzüm, pirinç, gül suyu, fındık, badem, ceviz, nar kullanılıyor.
Aşure Günü veya Aşura Günü, (Arapça: عاشوراء, ʿĀshūrāʾ; Farsça: عاشورا), Hicrî takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. İslam inancında bu günde birçok önemli olay meydana geldiğine inanılır ve bu güne kıymet atfedilir.
Nuh'un gemisi. Takvimler o sırada Muharrem ayının 10. gününü göstermektedir. Gemide bulunan her malzeme kocaman bir kazanda kaynatılır ve bugün afiyetle yediğimiz ilk aşure böylece yapılmış olur. Aşure tarihi ve hikayesi nedeniyle bin yıllardır yapılan ve şifalı olduğuna inanılan kutsal bir yiyecek.
Muharrem ayının 10. gününde aşure, yaygın olarak Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilişini anmak için yapılmaktadır.
Arapçada "on" anlamına gelen "aşara" kelimesinden türeyen Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı muharremin onuncu gününe denk geliyor. Hadis kaynaklarına göre, Hazreti Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması ve Hazreti Musa'nın Kızıldeniz'den geçerek İsrailoğulları'nı Firavun'dan kurtarması hadiseleri de bugünde gerçekleşti.
şöyle bir inanç varmış: aşureyi dağıtan, aşure tabağının boşaltıldıktan sonra yıkanmasını istemezmiş, çünkü sevabının yıkama suyuyla akıp gideceğine inanırmış. bu sebepten de yıkatmayan varmış tabağı.
İslâm bilginleri aşûre orucunun vacip değil, sünnet olduğunda görüş birliği etmişlerdir. Yalnız İslâm`ın başlangıcındaki hükmü konusunda, Ebû Hanîfe vacip derken, İmam Şâfiî müekked bir sünnet olduğunu söylemiştir. Ramazan orucu farz kılındıktan sonra, bu oruç müstehap olmuştur.
AŞURE GÜNÜ'NÜN FAZİLETİ
Nuh "aleyhisselam" gemide aşure tatlısı pişirdiği için müslümanların Muharremin onuncu günü aşure pişirmesi ibadet olmaz. Muhammed "aleyhisselam" ve Eshab-ı kiram "radıyallahü anhüm ecma'in" böyle yapmadı. Bugün aşure pişirmeyi ibadet sanmak, bidattir, günahtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri