Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb.
TDK İmla Kılavuzu'na göre 'çağ dışı' ayrı yazılmaktadır. Dil Derneği Yazım Kılavuzu ise 'çağdışı' şeklinde birleşik yazımı doğru kabul etmektedir. Bu ifade ('çağ dışında gerçeklemiş olaylar' gibi) yer bildiren bir isim olarak değil ('çağdışı bir insan' gibi) niteleyici bir sıfat olarak kullanılmaktadır.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda "Çağdışı" kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. Çağ dışı kelimesi sıfattır. TDK'da kelimenin doğru yazımı "Çağ dışı" şeklinde yazılır. 2. sıfat, askerlik 41 yaşından itibaren askerlik hizmetleri dışında bırakılan.
ÇAĞ DIŞI. birl. sıf. Davranış ve düşünceleri içinde bulunulan çağa uymayan, çağının gerisinde kalmış olan: “Çağ dışı zihniyet.”
Tarihî olay, çağ ve dönem adları büyük harfle başlar: Kurtuluş Savaşı, Millî Mücadele, Cilalı Taş Devri, İlk Çağ, Lale Devri, Cahiliye Dönemi, Buzul Dönemi, Millî Edebiyat Dönemi, Servetifünun Dönemi'nin, Tanzimat Dönemi'nde vb.
İlgili 39 soru bulundu
Yurt dışı TDK açıklaması ile ayrı yazılan bir sözcüktür. "Yurtdışı" şeklinde olan birleşik yazım yanlış olup "yurt dışı" şeklinde her iki sözcüğün de ayrı bir şekilde yazılan versiyonu kelimenin doğru yazımıdır.
Her Ne Kadar Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Her, ne ve kadar kelimelerinden oluşan her ne kadar ifadesi, bir tamlamadır. Bu nedenle kelimenin ayrı yazılması gerekir.
Çağ, başlangıcı ve sonu belli olan, tarihte ayrı bir özelliğe sahip zaman bölümüdür.
çağ - Nişanyan Sözlük. Moğolca çag “zaman” sözcüğünden alıntıdır.
çağ kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Antik Çağ kelimesinin nasıl yazıldığı da insanlar tarafından merak edilen konular arasında yer almaktadır. Genelde antik çağ ya da Antik çağ şeklinde yazıldığını görebilirsiniz. Fakat bu yazımların ikisi de yanlıştır. Doğrusu ise "Antik Çağ" şeklindedir.
Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Birçok kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "birçok" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise bir çok şeklindedir.
8. Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb.
Sözgelimi, dik + başlı bileşiği YK'de bitişik yazılırken (dikbaşlı) karşıt anlamlısı olan yumuşak + başlı bileşiği ayrı yazılmaktadır (yumuşak başlı). Her ikisi de anlam değişimine uğradığı hâlde yumuşak + karın bileşiği YK'de ayrı yazılmıştır (yumuşak karın).
ÇOK kimsenin farkında olmadığı, bilinçli yapılan bir hata var. Bu hata, Maliye Bakanlığı'nın ilçe teşkilatı olan "Mal Müdürlükleri" ile ilgili... Dikkat edin, tüm resmi yazışmalarda, bitişik olarak "Malmüdürlüğü" şeklinde yazılıyor.
Cağ adı verilen şişler kullanılarak servis yapıldığından bu adı almıştır. Servisi, yine yöreye özgü lavaş ekmeği ile beraber yapılır. Birçok yerde, yanlış olarak 'çağ kebabı' şeklinde telaffuz edilmektedir.
ÇAĞ KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Çağ kelimesinin eş anlamlısı devir, devran ve dönem kelimeleridir.
Türk Dil Kurumu tarihi dönem ve çağ adlarının büyük harfle başladığını belirtmiştir.
elazığ ağzında çocuk yerine kullanılan kelime. özellikle yaşlı amcalar kullandığında kulağa oldukça sevecen gelir. kelimenin kullanımı o kadar yaygındır ki çoluk çocuk ikilemesi elazığ ağzında 'çağa çoluk'a dönüşmüştür.
Arapça kökenli bir sözcük olan müessese ''esas'' kökünden türetilmiştir. Esas kelimesi kök, yapı ve temel anlamına gelirken, müessese de temeli atılmış ve inşa edilmiş olan kurum demektir. Kelimenin çoğulu ''müessesesat'' şeklinde yazılır.
HÜNKAR KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
- Hünkâr dairesi. Hünkâr yaveri.
TDK'ye göre raslamak değil "rastlamak" yazmak gerekir. Üç sessiz harfin (R, S, T) yan yana gelmesi telaffuzu zorlaştırsa da bu kelime rast'tan türemiştir. Yaygın kullanım halen 'rastlamak' şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri