Çağla, kayısı ve badem gibi meyvelerin yeşil ve körpe haline verilen ad. Daha çok badem için kullanılan çağlanın tüketimi Türkiye, İran, İsrail ve Arap ülkelerinde yaygındır, ancak diğer ülkelerde yer alan etnik marketlerde de bulunabilir.
Kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış hali olan çağla, ekşi ve mayhoş tadıyla bahar müjdecisi gibi bir meyve.. Yıl boyunca bahar mevsiminde ve sadece 20 gün görülebilen ancak faydaları saymakla da bitmeyen çağla meyvesi hakkında Hisar Intercontinental Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanları bilgi verdi.
Kahverengi topraklarda yetişen çağla meyvesi, bu topraklardaki tüm vitamin ve mineralleri içermektedir. Bazı yörelerde yeşil badem olarak geçmektedir.
Ortalama 20 günlük bir temin süresi olan çağla, hem sağlıklı hem de besleyici meyveler listesinde yerini almaktadır. Çağla sadece bir meyve olarak tüketilmez aynı zamanda salatası yapılan bir meyvedir.
Kayısı, Şeftali, Nektari, Badem gibi meyvelerin olmamış hallerine Çağla ismi verilmektedir. Çağla ürünlerinin kendine has ekşimsi güzel bir tadı vardır. C vitamini deposudur.
İlgili 40 soru bulundu
Yüksek tansiyona neden olan kan basıncını düşürür. Tansiyon, bazı diğer hastalıkların da tetiklenmesine sebep olur. Özellikle kalp ve böbrek rahatsızlıklarının ortaya çıkmasında etkilidir. Düzenli olarak çağla tüketilmesi, bu sorunların meydana gelmesini engellemeye yardımcı olur.
Çoğu kişi keyifle tüketse de çağlanın aslında ne olduğunu bilmez. Badem, erik ve kayısı çekirdeği sert meyveler veren ağaçlardır. Çağla ise bu ağaçların olgunlaşmamış ama yenilebilecek durumdaki ham meyveleri, yani çekirdekleri sertleşmeden önceki halleridir.
Badem (Prunus dulcis), gülgiller (Rosaceae) familyasının Prunoideae alt familyasından meyvesi yenebilen küçük bir ağaç türüdür. Badem bu ağacın meyvesidir. Şeftali ile birlikte Prunus'un alt cinsi Amygdalusun içinde yer alır.
Kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış hali olan çağla, ekşi ve mayhoş tadıyla bahar müjdecisi gibi bir meyve...
Badem, meyvesi yenilebilen küçük bir ağaç türü olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda kuruyemiş olarak da satılmaktadır. Bademin bilinen oldukça fazla faydası bulunmaktadır. Türkiye'de de yetiştirilen bir meyve olan badem aynı zamanda çok faydalıdır.
Çağla, kayısı ve badem gibi meyvelerin yeşil ve körpe haline verilen ad. Daha çok badem için kullanılan çağlanın tüketimi Türkiye, İran, İsrail ve Arap ülkelerinde yaygındır, ancak diğer ülkelerde yer alan etnik marketlerde de bulunabilir.
Çağla, günde 5-10 adet tüketilmelidir. Diyetlerde ara öğün olarak tüketilebilir.
Ekşi tadıyla sade tüketilmesi keyifli olan çağlaları tuza batırarak da yiyebilir, doğrayarak salatalarınıza, cacığınıza ekleyebilirsiniz. Turşusunu kurabileceğiniz gibi, farklı yemek tariflerinde de yer verebilirsiniz. Badem çağlası ile farklı bir tarif olarak çağla mezesi tarifimizi deneyebilirsiniz.
ÇAĞLANIN 100 GRAMI 42 KALORİ
100 gram çağla 42 kkal, 87 gram su, 3 gram protein, 5 gram posa, 40 mg kalsiyum, 249 mg potasyum, 0.05 mg riboflavin ve karnitin içerir, ayrıca antioksidan vitaminlerden biri olan E vitamininden çağla zengin bir meyvedir.
Çağla turşularının esas sırrı hiç beklemeden dalından kavanoza girmesi. Tabii ki yıkanıyor, ancak arada hiç beklemiyor.
"Datça'dan bu mevsimde çağla badem olarak hasadı yapılıp satışa sunulan ürün miktarı 800 ton civarında. Temmuz ve ağustos aylarında ise kuru badem üretimi yapılıyor. Bin 500 ton civarında da kuru badem üretimi yapılıyor. Türkiye'nin en kaliteli ve lezzetli bademi Datça'da yetişiyor.
Badem, Rosaceae familyasının Prunoideae alt familyasına ait bir meyve türü olarak bilinir. Kabuklu meyveler arasında yer alan badem deri gibi kaplı olarak bilinmektedir. Bademin içindeki çekirdek meyve olarak tüketilen kısımdır. Ilıman bölgelerde yetişen badem ülkemizde çerez olarak tüketilmektedir.
Aç Karnına Badem Yemenin Faydaları
Güne daha zinde ve enerjik başlamak için çiğ badem yenmesi önerilir. Sabah aç karnına çiğ badem yemek hem daha az yemek yeme istediği ortaya çıkararak zayıflamanıza hem de gün içinde enerjinizin daha yüksek olmasını sağlayacaktır.
yamulmuyorsam bu kategoriye giren iki tür çağla var. biri "çağla badem" olarak bilinen bademin yeşil hali, diğeri "kayısı çağlası" olarak bilinen kayısının olmadan önceki yeşil hali. kayısı çağlası büyük şehirlerde biraz zor bulunur ama bulunursa affedilmemelidir. bademe göre farklı bir lezzet, daha güzel bir ...
İçerdiği yüksek magnezyum ile hem toplar ve atar damarları geliştirir hem de kanın oksijenlenme oranını artırarak metabolizmayı hızlandırır. Yüksek lif içeriği ile kan şekerini yükseltme düzeyi (glisemik indeks) de düşüktür.
Eğer vücudunuz çok miktarda life alışkın değilse mideniz de rahatsızlanabilir. Kuruyemişlerin sindirimi zordur ve bu nedenle mideye fazla baskı yapabilirler. Eğer zayıf bir sindirim sisteminiz varsa veya sindirim sistemi hastalıklarına yatkınsanız, badem tüketiminizi sınırlandırmalısınız.
Kanın pıhtı oluşturması ve bunun sonucunda damar tıkanıklığının önüne geçmek için kullanılan kan sulandırıcı maddeler, bazı sebze ve meyvelerin içeriğinde de bulunuyor. İşte o besinler... Badem- E vitamini kanın pıhtılaşmasını birkaç farklı şekilde azaltır. Bu etkiler, bir kişinin aldığı E vitamini miktarına bağlıdır.
Ekşi bir tadı olan çağla meyvesi genellikle tuz ile beraber olarak tüketilir.
Yeşil iken çağla.kuruyunca badem.payam Aydın yöresine ait değil .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri