Antioksidan yönünden de çok zengin olduğu bilinen çağla badem, keşke yılın belli günlerinde çıkıp kendini yok sattırmasa. Çağla bademin hemen çürüyebilen yapısı, onu belki de buzlukta saklama ihtiyacı doğurmuştur ancak ne zaman denediysem, buzlukta saklanmış çağla bademde tazenin lezzetini bulamadım.
Tüm bu yararlarına rağmen çabuk bozulabilen bir yemiş olduğu için hızlıca tüketilmesi gerekiyor. Tüketilmediği durumlarda buzlukta veya karanlık ortamlarda saklanması önem taşıyor.
Baharın müjdecisi çağla badem. Aslı, olmamış badem. Ömrü çok ama çok kısa ne yazık ki. Dirisi, kıtır kıtır yeneni en fazla 15-20 gün boy gösterir manav tezgâhlarında.
Çağla turşularının esas sırrı hiç beklemeden dalından kavanoza girmesi. Tabii ki yıkanıyor, ancak arada hiç beklemiyor.
Meyveler: Ahududu meyvesi, çilek, yaban mersini, böğürtlen, kuş üzümü, kızılcık gibi meyveler buzlukta muhafaza edilebilir. Bu meyveler ile birlikte; muz, mango, ananas, şeftali, yeşil erik, kırmızı erik ve kiraz gibi sert çekirdekleri olan meyveler de derin dondurucuda muhafaza edilebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Havasını aldığınız buzdolabı poşetinin ağzını güzelce bağlayın ve buzluğa koyun. Bu şekilde meyveleri 8-12 ay kadar tazeliğini koruyarak buzlukta saklayabilirsiniz. Kullanacağınız zaman buzluktan çıkartıp, reçel, marmelat ya da soslarında kullanabilirsiniz.
Ekşi tadıyla sade tüketilmesi keyifli olan çağlaları tuza batırarak da yiyebilir, doğrayarak salatalarınıza, cacığınıza ekleyebilirsiniz. Turşusunu kurabileceğiniz gibi, farklı yemek tariflerinde de yer verebilirsiniz. Badem çağlası ile farklı bir tarif olarak çağla mezesi tarifimizi deneyebilirsiniz.
Sağlıklı bir şekilde kilo verdirmeye yardımcı olan çağla, tıpkı yeşil erik gibi tuz ile tüketilebilir. Meyvenin içindeki çekirdek ise yüksek vitamin ve mineraller ile dolu bir kuruyemiştir. Hem meyve kısmı, hem de çekirdeği rahatlıkla yenilebilir.
Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi ile çağla, yüksek lif oranına sahiptir. Bu yüksek lif oranı ile bağırsaklardaki yararlı bakterileri artırmakta ve probiyotik etki sağlamaktadır.
Badem dondurucuda saklanır mi? Eviniz sıcak ve nemliyse, kuruyemişleri buzdolabında veya derin dondurucuda da saklayabilirsiniz. Cam kavanozla buzluğa konulan kuruyemişleri, oda sıcaklığında bekleterek çözdürebilirsiniz.
Çağla yaz boyunca giderek büyür ve olgunlaşır, sertleşir. Olgunlaşmış çağlanın çekirdeğinin içi besin değeri yüksek bir kuruyemiş olan badem olarak tüketilir.
Derin dondurucuda ambalaj malzemesi olarak plastik kaplar, buzdolabı poşetleri ve plastik torbalar kullanılır. Sebzeler temizlenip doğrandıktan sonra ihtiyaç ölçüsünde ambalajlanarak derin dondurulabilir.
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
Uzun süre saklamak istediğiniz her yemeğinizi derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz; çorbalar, sebze yemekleri, pilavlar, makarnalar, hamur işleri, etler, etli yemekler, baklagiller… Aklınıza gelebilecek her yemeği derin dondurucuda uzun süre saklayabilirsiniz.
Çağlayı yıkayıp temizledikten sonra kaynar suda iki taşım kaynatın. Sirkeli su ile ovarak yıkadığınız çağlaları süzüp durulayın. Çağlaları büyük bir cam kavanoza yerleştirin arasına sarımsakları üzerine ise su ve kaya tuzu ile kaynattığınız sirkeyi dökerek 1 hafta kuru ve serin yerde muhafaza edin.
Doğadaki mantarlar önemli protein kaynağıdır ancak köygöçüren gibi bazı türleri vardır ki insanın ölümüne neden olur. Yaban bademinde ise öldürücü derecede siyanür vardır. Acı olup da evcilleşme sonucunda niteliği değişen tohumlar arasında badem çarpıcı bir örnek oluşturur.
Öncelikle kuşbaşı etimizi kendi suyunu verip çekene kadar kavuruyoruz, sonrasında doğranmış kuru soğanımızı ve 1, 2 kaşık zeytinyağı ilave edip kavuruyoruz. İyice kavurduğumuz etimize salçamızı ve tuzumuzu ilave edip suyumuzu da ekleyip düdüklümüzde 20- 25 dk kadar pişiriyoruz.
Lif oranı yüksek olan çağla, metabolizmanın hızlanmasında aktif rol alır ve yağ yakımını gerçekleştirir.
C vitamini kaynağıdır. Tansiyonu dengeler. Çağla, kötü kolesterolü düşürür. Ve tüketen kişiyi yüksek kolesterolden korur.
Kalp ve damar sağlığının korunmasında faydalı olan çağla, kalp krizi riskini de azaltabilir. Bağırsaklarda probiyotik bir etki yaratarak iyi bakterilerin oluşumunu destekler ve böylelikle sindirim sisteminin doğru çalışmasında etkin rol oynar.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Çekirdekleri çıkartılır, ince ince dilimlenir. Buzluğa girebilecek bir tepsiye yağlı kağıt veya streç serin ve dilimlediğiniz meyveleri tek kat olarak tepsiye dizin. Öylece dondurun, sonra donmuş meyveleri poşetlere aktarın, tekrar buzluğa koyun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri