Kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış hali olan çağla, ekşi ve mayhoş tadıyla bahar müjdecisi gibi bir meyve...
Çağla hem meyve olarak çiğ tüketilir, hem de mayhoş tadı ile tencere yemeklerine ve salatalara çok yakışır.
Çağla, yapı olarak kadifemsi, tüylü yeşil bir dış dokuya sahiptir. Tadı ekşidir. Meyve diyebileceğimiz gibi kuruyemiş de diyebileceğimiz çok sağlıklı bir atıştırmalıktır.
Çağla, bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek dozda C ve E vitamini ile selenyum içeren çağla meyvesi, hem kanserden korumakta hem de kanser tedavisi sırasında vücuda büyük bir destek sağlamaktadır. Yüksek magnezyum oranı ile kalp hastalıklarına karşı etkili bir koruyucudur.
Çağla yaz boyunca giderek büyür ve olgunlaşır, sertleşir. Olgunlaşmış çağlanın çekirdeğinin içi besin değeri yüksek bir kuruyemiş olan badem olarak tüketilir.
İlgili 17 soru bulundu
Yaban bademinde ise öldürücü derecede siyanür vardır. Acı olup da evcilleşme sonucunda niteliği değişen tohumlar arasında badem çarpıcı bir örnek oluşturur. Yaban bademlerinin çoğunda 'amigladin' denen son derecede acı kimyasal bir madde vardır. Bu madde çözünerek siyanür zehrine dönüşür.
Çağla, badem, kayısı gibi meyvelerin körpe ve yeşil haline verilen isimdir. Daha çok badem için kullanılan çağlanın tüketimi, Türkiye, İsrail, İran ve Arap ülkelerinde yaygındır. Çiğ olarak ve tuzla birlikte tüketilebilir. İsteğe göre salatalara ve yemeklere katılmak suretiyle de kullanılabilir.
Kayısı, Şeftali, Nektari, Badem gibi meyvelerin olmamış hallerine Çağla ismi verilmektedir. Çağla ürünlerinin kendine has ekşimsi güzel bir tadı vardır. C vitamini deposudur.
Acı badem de tatlı bademe göre siyanidirik asit glikozit amygdalin %10 oranında bulunmaktadır ki buda vücuda agu etkisi gösterebilir yani fazlası vücudu zehirleyebilir.
Hasat yapıldı!
Sahil kesimlerinde ticari amaçlı yetiştirilen badem çağlasının kilosu tezgahlarda 50 TL'den alıcı buluyor.
Sağlıklı bir şekilde kilo verdirmeye yardımcı olan çağla, tıpkı yeşil erik gibi tuz ile tüketilebilir. Meyvenin içindeki çekirdek ise yüksek vitamin ve mineraller ile dolu bir kuruyemiştir. Hem meyve kısmı, hem de çekirdeği rahatlıkla yenilebilir.
Çağla düşük kalorili yiyeceklerdendir ve sağlıklı beslenme listelerinde önerilmektedir. Çağla mevsimi geldiğinde bolca tüketerek lif ve vitamin ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Çağlaları boyuna ikiye kesip çekirdeklerini çıkarın. Üzerine su ekleyip yumuşayana kadar haşlayın ve suyunu süzün. Kuşbaşı et ve akşamdan ıslatılmış nohutu düdüklü tencerede 20 dakika pişirin. Çağlayı ekleyip tuzla tatlandırın. 5 dakika pişirin.
Çağla turşularının esas sırrı hiç beklemeden dalından kavanoza girmesi. Tabii ki yıkanıyor, ancak arada hiç beklemiyor.
önce boylamasına ısırılır ve çekirdeği ayrılır, içinde kurt var mı diye bakılır, sonra ayrılan iki parça yenir kalan sulu çekirdek tatlı niyetine üstüne yenir,işte çağla böyle yiyince güzeldir.
Çağla ve erik, sindirilebilir lif içeriği açısından zengin olduklarından glisemik indeksleri düşük meyvelerdir. Bu özellikleri ile kabızlık ve gaz problemleri yaşamanızı da engellerler.
İçerdiği yüksek magnezyum ile hem toplar ve atar damarları geliştirir hem de kanın oksijenlenme oranını artırarak metabolizmayı hızlandırır. Yüksek lif içeriği ile kan şekerini yükseltme düzeyi (glisemik indeks) de düşüktür.
Kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış hali olan çağla, ekşi ve mayhoş tadıyla bahar müjdecisi gibi bir meyve...
Yeşil badem diğer adıyla çağla 25 Şubat'tan sonra çıkmaya başlar.
Çağla, badem ve kayısı çekirdeğinin çiğ halidir. En erken yenebilen meyvelerdendir ve yılda sadece 15-20 günlük bir süre için tüketilebilir.
Kuzu etinin en taze ve lezzetli zamanında kuzu etli çağla tarifi, favorimiz. 7- Hamilelerin zayıf düşmesini engeller. Ayrıca emzirme döneminde sütü arttırır ve bebek gelişimine yardımcı olur. 8- Yüksek kalsiyum içeriği ile günlük alınması gereken kalsiyum miktarına katkıda bulunur.
Baharın müjdecisi çağla badem. Aslı, olmamış badem. Ömrü çok ama çok kısa ne yazık ki. Dirisi, kıtır kıtır yeneni en fazla 15-20 gün boy gösterir manav tezgâhlarında.
Çağla bademleri diziyoruz. Üzerini kaynar su ile doldurup ağzını kapatıyoruz ve kavanozu ters çeviriyoruz. Kavanoz soğuyunca gölgede 15 gün bekletiyoruz. Kavanozu açtıktan sonra buzdolabına kaldırıyoruz.
Ayrıca şeker hastaları için mayhoş olan tadıyla çağla yüksek lif oranından dolayı glisemik indeksi düşük meyveler grubunda bulunmaktadır. Kötü kolesterolü (LDL) düşürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri