Samsun'un ünü sınırlarını aşan meşhur lezzeti Çakallı menemeni, 7'den 70'e herkese hitap ediyor. Ustası ünlü lezzetin püf noktalarını verdi. Samsun'un en ünlü lezzetlerinden biri olan Çakallı menemeni rengiyle, kokusuyla ve tadıyla yoğun bir talep görüyor.
Meşhur Çakallı Menemeni (Samsun Yöresinden)
Klasik menemen mi güzeldir yoksa kavurmalısından tavuklusuna kadar birçok farklı çeşidi de denemek mi lazım?
Çakallı Melemeni yemeğinin diğer bölgelerden ayıran özellikler; tereyağı, kaşar peyniri ve bir porsiyonluk yemekte kullanılan iki yumurtanın sadece sarısını kullanmaktır. İçerisinde müşterinin isteğine göre malzemenin bolca ve tamamen doğal ürünlerin sunulmasıdır.
Çakallı Menemen'in en farklılaştırıcı özelliği normalde heterojen bir biçimde görülen yumurta, domates, biber, kaşar malzemelerinin bu versiyonda oldukça homojen bir görüntüye sahip olmasından kaynaklanır. Bu da insana menemenin hazırlandığı tavaya sadece ekmekle dalma hissiyatı verir.
Çakallı, Samsun'un Kavak ilçesine bağlı bir mahalle ve menemeniyle meşhur. Yolunuz buraya düşerse 68 yıllık Muhtarın Yeri'ne mutlaka uğrayın. Menemen soğansız yapılıyor; 18 TL. Kavak; (0362) 751 62 60.
İlgili 19 soru bulundu
Çakallı Menemeni Fiyatı
Tek kişilik sunumun fiyatı ortalama 20 ila 30 TL arasında olacaktır. Diğer yandan dışarıda yemek isteyenler için de tek porsiyon fiyat araştırmasını yaptık. İşte güncel liste…
Çakallı menemeni ustaları, "Menemen öğleden önce de sonra da soğansız yapılır" dedi.
Menemen, yumurta, biber, domates ve isteğe bağlı olarak soğan kullanılarak yapılan bir Türk yemeğidir. İlk kez mübadele ile İzmir'in Menemen ilçesine gelen Girit Türkleri tarafından yapılmıştır ve adını ilçeden almaktadır.
Samsun'un özel lezzetlerinden 'Çakallı menemeni' yapan ustalar, ünlü şef Somer Sivrioğlu'nun menemenin sabah soğansız, öğleden sonra soğanlı yapıldığını söylemesi üzerine, bu tartışmalara son noktayı koymak istedi. Çakallı menemeni ustaları, "menemen öğleden önce de sonra da soğansız yapılır" dedi.
Tereyağını sahana alın, üzerine biberleri ekleyin ve orta ateşte yaklaşık 2 dakika kadar kavurun. Doğradığınız domatesleri yeşil biberin üzerine ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırıp domatesler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 7-8 dakika pişirin, salçayı ekleyerek kavurun ve kekiği ilave edin.
Çakallı Menemeni (Samsun Çakallı Yöresine Ait)
Çakallı İsmini Samsun'un Çakallı köyünden alan, ekmeği banmaya sonrasında da parmaklarınızı yalamaya doyamayacağınız bu lezzetin malzemesi az, yapılışı kolay ama bir kaç küçük püf noktasıyla lezzeti adeta sınıf atlıyor.
Soğan, domates ve biberler ayrı ayrı ve çok küçük olacak şekilde doğranmalı. Tüm malzemeler karıştığında birbiri içerisinde karışması ve kaybolması önemli bir nokta. Böylece pişirme sırasında tüm sebzeler eşit şekilde pişerken lezzetleri de homojen bir şekilde dağılabilir.
Menemenci Kelin Yeri – Samsun
Samsun'da Çakallı Menemen denilince, Kelin Yeri akıllara ilk gelen yerlerden birisi.
Ezilen domatesler suyunu çektiğinde yumurta sarısı, tuz, karabiber ve kaşarın yarısı ilave edilip hızlıca karıştırılır. Yumurta beyazları kullanılmayacaksa bir tanesi içerisine eklenebilir. Hazır hale geldiğinde kalan kaşarın yarısı üzerine ekleyerek servis edilir. Afiyet olsun.
Özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan bu lezzet, demir ve vitamin bakımından oldukça zengindir. İçeriğinde bulunan asitler sayesinde mide ve bağırsak enfeksiyonlarına iyi geldiği bilinir. Günümüzde sık sık yaşanan uyku, obezite ve hafıza sorunlarını en aza indirir.
Menemen yemeği, çileği, testileri ve diğer çömlekçilik ürünleri ile ünlüdür.
MENEMEN SOĞANLI MI OLUR SOĞANSIZ MI? Eğer sofrada menemen varsa soğanlı mı soğansız mı tartışmasına girmek kaçınılmazdır. Maalesef bu tartışmanın net bir cevabı yok. Ünlü şef Mehmet Yalçınkaya, menemenin soğanlı yapıldığını ifade ederken ünlü gurme Vedat Milor, bu konunun bir tercih meselesi olduğunu belirtmişti.
İşte, kahvaltıların yıldızı menemen tarifi... İlk olarak bir kesme tahtası üzerinde, soğan ve biberi ince doğrayıp tencere ya da tavaya alın. Doğradığınız biber ve soğanları yağlı tavada kavurmaya başlayın, daha sonra kabuğu soyulup küçük doğranmış domatesleri tavaya ekleyip pişirmeye devam edin.
Menemeni pişirirken kapak kullanılması ile domates, soğan ve biberlerin kısa sürede yumuşamasını ve sulanmasını sağlar. Menemene ekleyeceğiniz tereyağ daha lezzetli bir tat verecektir. Aynı şekilde biberlerin iç kısımlarını sizi rahatsız etmeyecekse çıkarmayın çünkü menemene farklı bir tat verir.
Yüksek ısıya dayanıklı olan döküm tavalar lezzetli bir yemek yapmak için ideal bir seçimdir. Özellikle et yemekleri için en doğru seçim olacaktır. Isıyı eşit miktarda dağıtabilen döküm tavalar; sebzelerin ve etlerin suyunu içlerine hapseder ve bu şekilde çok daha lezzetli bir şekilde pişmelerine yardımcı olur.
Çakallıya gittiğinizde her hangi bir büfede, yiyeceğiniz menemen alüminyum tavada pişirilmiş olacaktır. Bundan dolayı tercihimiz alüminyum bir tava.
Menemen Olayı ya da Kubilay Olayı, 23 Aralık 1930 günü, İzmir'in Menemen ilçesinde, askerliğini yedek subay olarak yapmakta olan Öğretmen Mustafa Fehmi Kubilay'ın ve yardımına koşan bekçiler Hasan ve Şevki'nin şeriat isteyen bir grup tarafından öldürülmesi.
Karıştırın ve tencerenin kapağını kapatarak kaynamaya bırakın. Kaynayan menemene tuzu ekleyin ve karıştırın. Kapağı artık kapatmıyoruz menemenin suyunu çekene kadar yani istediğiniz kıvama gelene kadar bu şekilde pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri