Kırılmış zeytinlerin marine edilmesiyle hazırlanan çakıstes, Kıbrıs Türk mutfağının en özel lezzetlerinden biridir. Çakıstes yapmak için, kış başında daha zeytinler yeşilken toplamak gerekir. Bunun için en uygun ay ekimdir. Zeytinleri toplarken irilerini seçmeye özen gösterilmelidir.
Kıbrıs Yemekleri's post
miktarını içine çiğ yumurta koyarak ayarlayabilirsiniz. yeterli demektir. Kabın ağzı sıkıca kapatılarak bekletilir. Zeytinler tuzlanınca çakıstes olmuş demektir.
yeşil zeytinin kırılıp tuzlu suda bekletilmiş şekline kıbrısda verilen ad özellikle gulumbra ile yenir ve tadı da cok guzeldır.
Zeytin miktarını dilediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz. Limon suyunu ve tuzunu kendi damak tadınıza göre ayarlabilirsiniz. Kişniş çok değişik bir lezzet veriyor denemenizi tavsiye ederim. Taze asma yaprağı ya da vişne ve kiraz yaprağı zeytinleri sert tutacaktır.
İlgili 30 soru bulundu
Kül zeytinin acısını alıyor ve tatlanmasını sağlıyor
"Peki neden kül?" diye soracaksınız. Yeşil zeytinin külle karıştırılıp bu şekilde bekletilmesinin sebebi odun külünün zeytinin acısını alması ve onu tatlandırması. Zira piyasada hazır satılan diğer zeytinlerin birçoğunda yapay tatlandırıcılar kullanılıyor.
Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır. Bu aşamada dilerseniz bir küçük parça limon tuzu da ilave edebilirsiniz.
3kilogramyeşil zeytin. 1tatlı kaşığılimon tuzu. 1çay bardağısalamura tuzu.
Yaptığınız zeytin miktarına göre siz bu oranı ayarlayabilirsiniz. 1 kg için %8-%10 arası kaya tuzu koyuluyor. 1 yemek kaşığı kaya tuzu 20 gram geliyor. Ben 1 kg için 4 yemek kaşığı kullanıyorum. 4 ile 5 yemek kaşığı arasında yeterli oluyor. 1 yemek kaşığı limon tuzu ilavesini de unutmayalım.
Kaya tuzu yerine sofra tuzu da kullanabilirsiniz. Ardından yine her iki bidona ayrı ayrı olacak şekilde ikişer yemek kaşığı toz şeker koyun. Özetle her 1 kilo siyah zeytin için 1 yemek kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı şeker kullanın. Bu tarifte 4 kilo siyah zeytin için 4 yemek kaşığı tuz ve 4 yemek kaşığı şeker kullanıldı.
Yaptığınız zeytin miktarına göre siz bu oranı ayarlayabilirsiniz. 1 kg için %8-%10 arası kaya tuzu koyuluyor. 1 yemek kaşığı kaya tuzu 20 gr geliyor. Ben 1 kg için, 4 yemek kaşığı kullanıyorum. 4 ile 5 yemek kaşığı arasında yeterli oluyor. 1 yemek kaşığı limon tuzu ilavesini de unutmayalım.
Zeytinin salamurası için 2 kilo zeytine 4 yemek kaşığı kaya tuzu ve 4 adet limonun suyunu ekleyin. Üzerine de içme suyu ilave edip 3 veya 4 gün boyunca bekletin. 4. Günün sonunda zeytinlerin oldu demektir.
Zeytinler olgunlaştığında şişeyi kesin ve içinde biriken acı suyu da paylaştırarak zeytinleri cam kavanozlara alın, Yemeden 1 gece önce tuzunun gitmesi için suda bekletin, Daha sonra suyunu süzüp tabağa alın, Sızma zeytinyağı, limon dilimi ve damak tadınıza göre kekik, kırmızı biberle servis yapın.
İlk suyunda 3 hafta bekletilir. Bu su dökülerek zeytin meyveleri yıkanır ve tekrar suya alınır. Bu suda 10 gün bekledikten sonra tat kontrolü yapılır. Yenebilir tadında ise ikinci acı suyu dökülür.
Sirke ve Tuz Ekleyin
Zeytinlerin üzerine birer çay bardağı kadar sirke ve kaya tuzu ekleyerek lezzetlenmesi için önemli bir adım atabilirsiniz. Bunların yanı sıra tercihe göre bir miktar ayçiçeği yağı ya da zeytinyağı ve limon da ekleyebilirsiniz.
1 çay bardağından 1 parmak eksik kaya tuzu. 1 Türk kahvesi fincanın da üzüm sirkesi. 1 çay kaşığı toz şeker.
Kurmadan önce zeytinleri iyice kontrol edin, çürük, bereli zeytinleri ayırın. Yıkadıktan sonra suyunu iyice süzdürüp, kurutun. Bir de sofralık tuz değil mutlaka salamura tuzu kullanın. Sele zeytin, normalde selelerde kurulur.
Zeytinler şişeye doldurulur ara ara tuz serpilir. Sıvı yağ, sirke, şeker de ilave edilip kapağı sıkıca kapatılır ve çalkalanır. Mutfağa gidip geldikçe tekmelenir, işkence edilir 😂 1, 5 2 ay bu işlem devam eder. Zeytinler suyunu salıp tuzlar erir. 2 ay sonra zeytinler tatlanmaya başlayacaktır.
Kırılan yeşil zeytinler, tuzlu salamura suyunu içine aldığı için çabuk yumuşayabilmektedir. Eğer kırma zeytin tercih ediyorsanız zeytinlerin suyunu her gün değiştirip yenilemeniz önemlidir. Böylece zeytin acısını 10 gün gibi kısa bir sürede atıp tatlanacaktır.
15-20 gün sonra, yeşil zeytinleriniz yemeye hazır hale gelecektir.
NOT: resimdeki 3 kiloluk bidona 3 yemek kaşığı salamura tuz ve 1 çay kaşığı limon tuzu ekledim. 2 kiloluk bidona ise 2 yemek kaşığı salamura tuz ve 1 çay kaşığı limon tuzu ekledim.
Hasadın bitiminden Şubat-Mart aylarına kadar devam eden kış dinlenme döneminde su gereksinimi en düşük seviyededir. İlkbaharda yeni sürgün ve somakların oluşmaya başladığı dönemde topraktaki suyun yeterli düzeyde olması arzulanır.
Ayrıca kar yağışı olan dönemlerde özellikle güney yamaçlardaki zeytinliklerde gündüz eriyen karların gece donması da don zararı olarak kendini gösterebilmektedir. Buralarda da karları silkelemek ciddi bir tedbir olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yani diğer meyve ağaçları gibi zeytin de yaz aylarında sulanmalıdır. Dört mevsim yeşil olan zeytinin yaşamının devam ettirmesi için, Mayıs ile Ağustos ayları arasında sulama yapılması önerilmektir.
Öncelikle zeytinlerimizi güzelce yıkıyoruz ve 5 kg lık şişelere zeytinlerimizi dolduruyoruz. Üzerine tuzunu atıp zeytinyağı ve sirkeyi de ekledikten sonra ağzını kapatıyoruz ve bir iki çevirip bırakıyoruz. Haftada bir iki kere çevirmeniz yeterli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri