Eğer 30 gün içinde yetkililer tarafından yapılan araştırmalar tamamlanmazsa sigortalının polise başvurarak aracın bulunamadığını belgelendirmesi gerekir. Sigorta şirketinden Hırsızlık Masası ve Asayiş Şube Müdürlüğü'ne aracının bulunup bulunamadığını bildiren bir yazı istemelisin.
E-devlet kapısı üzerinden (www.turkiye.gov.tr) sisteme girilerek kayıp/çalıntı ihbar bildirimi bölümünden (https://www.turkiye.gov.tr/btk-kayip-calinti-ihbar-bildirimi) ihbar yapılabilir. Ayrıca Kurumumuz BTK Tüketici İletişim Merkezi'nin (120) aranması suretiyle de ihbar işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.
Aracın tescil kaydının çalıntı tarihi itibariyle silindiği Gelir İdaresi Başkanlığına elektronik sistemle, bunun mümkün olmaması halinde ise en geç onbeş iş günü içinde, yazılı olarak ilgili vergi dairesine bildirilir.
Öncelikle polisle iletişime geçip bir tutanak tutturmanız gerekir. Tutanakta aracın markası, modeli, rengi, plakası, tescil numarası ve araç içerisinde bulunan eşya gibi pek çok detaya yer verilir. Ayrıca GPS ya da kara kutu gibi araç izleme teknolojisi varsa bunun bilgisini de polise vermeniz gerekir.
Çalıntı - Buluntu Kaydı Olan Araç Alınır mı? Çalıntı – buluntu araçların alım satımında yapılan işlemler tamamen yasal olmakla birlikte sonrasında yaşanabilecek herhangi bir sorun da bulunmamaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Eğer bu süre içinde araçla ilgi bildirimde bulunmazsan sigorta şirketi tarafından tazminat ödenmeyebilir. Oto hırsızlığında hasarın meydana geldiği tarihten itibaren yasal olarak bekleme süresi 30 gündür. Bu süre içinde araç bulunamazsa aracının bulunamadığını mutlaka sigorta şirketine bildirmelisin.
Plakadan Aracın Kaç El Değiştirdiği Sorgulama
Bir aracın kaç el değiştirdiğini sorgulamak için “DETAY" boşluk PLAKA” yazarak 5664'e SMS atman yeterli olacaktır.
Çalıntı araç sorgulama için e devlet üzerinden işlem yapılmalıdır. Plaka bilgisinin girilmesinin yeterli olduğu uygulamalarda kişilerin ilk olarak üye girişi yapmalıdır. Giriş sonrasında ise araç sorgulama bölümünden yapılacak sorgulama sonrasında araçlar ile ilgili resmi durum görülecektir.
Bundan dolayı da ilk olarak sigorta firmanızı aramamalısınız. Yapmanız gereken ilk iş 155 acil telefon hattı ile polis birimine bağlanmaktır. Daha sonra bilgilendirme yapıp yardım istemektir. Bu hatta yapacağınız görüşme sonucu polise ilk ihbar bildirimini yapmış olursunuz.
Eğer 30 gün içerisinde araç bulunursa, sigortalı aracı almak zorundadır. Ancak hırsızlık sonucu aracın herhangi bir parçasına hasar verilmişse bu hasarın maliyeti sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Araçta çalınma nedeniyle oluşan hasar ya da çalan kişinin kullanımı nedeniyle oluşan tüm hasar sigorta şirketi tarafından karşılanır. Aracın 30 gün içerisinde bulunamaması durumunda aracın çalındığı günkü rayiç bedeli sigortalıya ödenir.
Araçların trafikte tescili devam ettiği sürece motorlu taşıtlar vergisi ödenmesi söz konusudur. Bu nedenle, çalınan aracın motorlu taşıtlar vergisini ödememek için çalınan aracın tescil kayıtlarının silinmesi gerekir.
SMS İLE ÇEKİLEN ARAÇ SORGULAMA
Her operatör için 2 TL ücretlendirmeyle otoparka çekilen aracınızın nerede olduğunu öğrenebilirsiniz. Otoparka çekilen araç sorgulaması için "PARK (BOŞLUK) ARAÇ PLAKASI" yazıp 1550'ye SMS gönderdikten sonra aracınızın nerede olduğunu öğrenebilirsiniz.
T.C kimlik numaranız ve şifrenizle e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama kısmına araç sorgulama yazarak ilgili sayfaya geçmelisiniz. Açılan ekranda plakayı yazacağınız kısma plaka yazdıktan sonra aracın çalıntı olup olmadığı, ruhsatın sahibi, aracın rengi gibi birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.
sayın meslektaşım; 155'i arayarak yakalaması olan bir araç ihbar etmek istediğinizi, plakayı ve adresi söylemek suretiyle bildirirseniz polis, mutlaka aracın bulunduğu yere gelerek ihbarın doğruluğunu teyit etmek durumdadır. Şayet ihbarınız doğru ise derhal aracın yediemin otoparkına çekilmesi sağlanacaktır.
Cihazın kayıtlı olup olmadığı; e-Devlet kapısı üzerinden ( https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama) veya BTK Bilgi ve İhbar Merkezi (Tüketici İletişim Merkezi-120) aranarak öğrenilebilmektedir.
Trafik sigortası hatalı olduğunuz bir trafik kazası sonucunda üçüncü şahıslara verdiğiniz zararı karşılar; sigortalının aracında oluşan zararı karşılamaz. Bu nedenle çalınma riski sadece kasko sigortası ile güvence altına alınabilir. Trafik sigortası, çalınan araç için ödeme yapmaz.
Zabıta Amirliklerine ihbarda bulunmak için Alo Zabıta Hattını (153) arayabilirsiniz.
BTK bünyesinde kurulan Bilgi ve İhbar Merkezi'nin (BİM) 0 312 294 94 94 numaralı telefonunu arayarak 15 haneli IMEI numarasını bildiren vatandaş, hattın iletişime kapanmasını sağlıyor.
SMS İle Çekilen Araç Sorgulama İşlemi 2023
Çekilen aracınızın SMS üzerinden takip etmek mümkün. Park, boşluk, araç plakası yazarak 1550 üzerinden bilgi alabilirsiniz. Gelen SMS içerisinde otopark bilgisi, otopark ücreti ve çekilme nedenine ilişkin detaylar iletiliyor. Sorgulama işleminin maliyeti ise 2 TL'dir.
Ada tescillenen tüm araçları görebilmek için E-Devlet üzerinden "Araçlarım" kısmına girmek yeterlidir.
- E devlet bağlantısında yer alan Emniyet Genel Müdürlüğü sayfası açılmalıdır. - Burada Araç Plaka Sorgulama bölümüne gidilmelidir. - Daha sonra istenen bilgiler girilmelidir. - Bu işlemlerin ardından plaka sorgulaması yapılabilir.
Artık herhangi bir işletmeye bağlı olmayan kişilerin, yıl içerisinde en fazla üç araç satış hakkı bulunuyor. Araç alımı ile ilgili olaraksa yeni düzenlemede herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Yani vergi mükellefi olmayan kişiler, ekonomik durumları ölçüsünde diledikleri kadar araç alabilme özgürlüğüne sahip.
Hasar Geçmişi Sorgulama
Plakayı yazın, TURKCELL, TÜRK TELEKOM, VODAFONE 5664'e gönderin. Aracın plakası değişmiş olsa bile, hasar geçmişi anında cebinize gelsin.
Yani aracın şase numarası üzerinden hasar kaydı kayıt işlemi yapılır ve sorgulama işlemi yine şase numarası üzerinden yapılabilir. Bu nedenle plaka değiştiğinde hasar kaydının silinmesi mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri