11. Pıtışka. Sabah kahvaltılarının en güzel lezzetlerinden yumurtalı ekmeği pıtışka adıyla bilir İzmirliler.
Trakya' nın her yerinde özellikle çocuklara yumurtayı sevdirebilmek için kahvaltı sofralarında çokça rastladığımız bir uygulamadır yumurtalı ekmek. Pomak yerleşimlerin yoğun olduğu Babaeski, Alpullu, Sinanlı, Hayrabolu, Pehlivanköy ve civarında daha çok cicipapa ismiyle anılır.
Belki gevrekten bile daha şaşırtıcı bulunan İzmirlilerin ay çekirdeğine çiğdem demesidir. Bu kadar lezzetli bir şeyi çekirdek diye geçiştirmek haksızlıktır. İşte bu yüzden İzmirliler çok daha zarif bir isim kullanır: çiğdem.
İzmir mutfağının vazgeçilmez lezzeti olan, haşlanmış yumurta ve çay eşliğinde hemen hemen her vakit tüketilen boyoz, kente özgü bir damak tadı olarak 500 yılı aşkın bir süredir İzmirlilerin olmazsa olmazları arasında yer alıyor.
Çiğdem, İzmirce'de çekirdek demektir.
İlgili 22 soru bulundu
6- Darı "Süt darı bunlar" lafını İzmirliler çok iyi bilir. Mısır denmez ona, darı onlar darı.
11. Pıtışka
Sabah kahvaltılarının en güzel lezzetlerinden yumurtalı ekmeği pıtışka adıyla bilir İzmirliler.
Her ne kadar 'Klorak' bir çamaşır suyu markası olsa da İzmir'de çamaşır suyuna klorak denir. Rumcadan gelen asfalya, sigorta kutusunun adıdır.
Simit veya İzmir'de kullanılan ismiyle gevrek, susamla kaplı yuvarlak biçimli ekmeklere verilen genel addır.
sadece izmir'de değil hemen tüm ege bölgesinde incire yemiş denir. yemiş,arada bir de bardacık. incir filmlerde olur.
Giresun, Ordu, Trabzon, Gümüşhane'de Karadeniz Rumcası paramana (παραμάννα η) formunda tespit edilen kelime Yunanca anne yanı anlamına gelmekteydi.
bango dediğimiz doğrudur. banko diyenin anası babası anadolunun bağrından kopup yerleşmiştir izmir'e. kıbrıslıların da bango dediği mutfak tezgahıdır. ayrıca kıbrıs'ta da mısıra darı denir.
10) Bazılarının, bilye veya misket ya da vb şeyler diye isim koyduğu şeye İzmirliler meşe der.
Bayat ekmeğimizi ne çok ince ne de çok kalın olmayacak şekilde dikkatlice dilimleyelim. Yumurtaları geniş bir kasede çırparak tuz ilave edelim.
Cicipapa ya da cicimama bazı yörelerde yumurtalı ekmeğe verilen isimdir. Kahvaltılarda büyük bir lezzet kaynağı olan cicipapa yağda kızartıldığında enfes olur. Ancak siz kalorisini düşürmek isterseniz fırında da kızartabilirsiniz.
Daha sonra Ramazan ayının vazgeçilmesi olan pidemize dönüşmüştür. Osmanlı sarayında ise saray ekmeği has ekmek diye anılır ve has fırın adı verilen fırınlarda pişirilirdi. Halkın kullandığı ekmeğe ise harcı denirdi.
Vedat Milor diyor ki: “Yani İngilizler bile Turkish bagel ifadesini bırakıp doğrudan simit derken İzmirliler hala gevrek diyor” Çünkü İzmir'de olan İzmir'de kalır öööyle İngiliz, İstanbullu bu durumları anlamaz.
İzmir Gevreği; halka haline getirilen ve sıcak pekmezleme yöntemiyle pişirilen hamurun susamla kaplanmasının ardından fırınlanarak 2. kez pişirilmesi ile elde edilen simittir.
Izmirde makarnaya ne denir? İzmir Geyik on Twitter: "İzmir'de makarnaya alavara denir 😍 https://t.co/7n89KC3JZy" / Twitter.
Çünkü biz, biz olduğumuzdan beri onun adını Çiğdem olarak biliriz. Aynı domatese –domat, çirkine – çikin dediğimiz gibi. Çekirdeğe Çiğdem deriz biz. Çünkü biz İzmirliyiz.
Klorak “çamaşır suyu markası” ticari markasından alıntıdır. (İlk kullanımı: 1960 Klorak Kimya ve Temizlik Ürünleri AŞ.) Bu marka Türkiye Türkçesi klor sözcüğünden türetilmiştir.
izmir sivesinde, benim sigortami attirma, kafami bozma benim.. anlamina gelen sozcuk obegi... anneanne, babaanneler kullanir genelde. istanbul ahalisinin bilmediği, kızgınlık belirten deyindir.
İzmirliler, Anadoluyu yurt edinmiş 24 Oğuz boyundan ağırlıklı olarak Yağız, Döğer, Kınık ve Bayındır boylarından olan Türklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri