IMEI numarası benzersiz olup bir nevi cihazınızın kimlik numarası gibidir ve 15 handen oluşmaktadır. Cep telefonda *#06# tuşlayarak telefonun IMEI numarasını öğrenebilirsiniz. Kaçak telefonlar veya çalıntı telefonlar IMEI numaralarının tespit edilmesi halinde telefon kilitlenmekte ve kullanılamaz bir hale gelmektedir.
IMEI kayıt sorgulama işlemleri E-devlet sistemi üzerinden yapılıyor. E-devlet sistemine TC kimlik ve kullanıcı bilgileri gerekmeden https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama adresi üzerinden 15 haneli IMEI numaranızı sorgulatabilirsiniz. Böylece cihazınızın kayıp veya çalıntı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Bir IMEI numarasının iki cihazda kullanıldığı fark edildiği zaman operatör tarafından kapatılma yapılmaktadır. Kapatılma yapılmasının sebebi, IMEI'nin çalındığının anlaşılmasıdır. IMEI'nin çalınması sebebi ile de telefonun operatör firması tarafından telefonun özelliklerinin kısıtlanması da mümkündür.
Bu mesajı alan kullanıcılar paniğe kapılarak yasa dışı yollara başvurabiliyor ve çalıntı olan başka bir IMEI numarasını telefonuna attırabiliyor. Herhangi bir yanlış yapmadan önce cep telefonu kullanıcılarının ilk olarak e-Devlet üzerinden kolaylıkla yapılabilen bir işlemle IMEI sorgusu yapması gerekiyor.
Bir telefona SIM kart takınca, o cihazın IMEI numarası operatörler aracılığıyla BTK'ye iletiliyor. Sinyal veren IMEI numarası, MCKS'ye kayıtlı değilse, 120 gün kullanımın ardından kullanıma kapatılıyor. Bununla ilgili de kullanıcıya ara ara SMS iletiliyor ve belirlenen süre sonunda da o cihazın sinyali kesiliyor.
İlgili 42 soru bulundu
Kanunda yer alan bu düzenleme uyarınca IMEI numarası klonlanmış cihazlar kullanıma kapanmaktadır. Ancak gerçek cihaz sahibinin ithalatçı firmaya başvurmasının akabinde firma tarafından Mobil Cihaz Kayıt Sistemi üzerinden cihaz sadece tek hatla eşleştirilmek sureti ile kullanıma açılmaktadır.
Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan teklife göre kullanılmayan cep telefonları ve IMEI numaraları için yeni bir dönem başlıyor. 7 yıl olan cep telefonlarındaki sinyal alma sınırı 1 yıla düşürülüyor. 1 yıl içinde SIM kartı takılıp herhangi bir işlem yapılmayan cep telefonlarının IMEI numarası Bilgi ...
Cep telefonların bir nevi kimlik numarası gibi olan 15 sayıdan oluşan IMEI numarası MCKS'de (mobil cihaz kayıt sistemi) kayıtlı olması gerekir. MCKS'de kayıtlı olmayan cihaz ya çalıntı ya kaçak veyahut herhangi bir cihazdan kopyalanmış anlamına gelir.
Telefonunuzun kaybolmasını düşünerek önlemler almak telefonunuzu bulmayı daha da kolaylaştırıyor. İlk olarak cep telefonunuzun daima açık bir şekilde kalması gerekmektedir. Eğer Android telefon kapalı ise telefonunuzu bulmanız daha da zorlaşır.
Cep telefonu üreticileri, her cihaza bir IMEI numarası atar ve bu numaralar GSM ağında tanınır. IMEI numarası, telefonun marka, model ve diğer teknik özellikleri hakkında bilgi sağlar.
Eğer 'Durum' sekmesinde Kayıt Dışı Olduğu Tespit Edilen IMEI yazıyorsa, bu cihazın ne ithalat ne de pasaport yolu ile kaydedilmediğini gösterir. Bu durumda cihaz ya kapanmıştır ya da yakın bir zamanda kullanıma kapatılacaktır anlamı taşır. Bu cihazları satın almamanız gerekiyor.
çift SIM cihaz , yani her iki SIM kartın aynı anda ağa bağlanabileceği anlamına gelir, cihazınızda iki IMEI numarası vardır, ağa aynı anda yalnızca bir SIM kartın bağlanabileceği anlamına gelen iki SIM cihazı , cihazınızda yalnızca bir IMEI numarası olduğu anlamına gelir.
İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Komisyonu Genel Sekreteri Avukat Oğuz Aksoy, şunları söyledi: “IMEI kopyalanması suçtur. 5809 Sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu'nun 55/1-2 maddelerinde suç teşkil ettiği açıkça belirtilmiştir.
Bu durum, e-Devlet kapısı üzerinden ( https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama) IMEI numarası sorgulanarak öğrenilebilmekte veya BTK Bilgi ve İhbar Merkezi (Tüketici İletişim Merkezi-120) aranarak IMEI numarasının durumu hakkında güncel bilgi edinilebilmektedir.
Cep telefonu kaçakçıları bir şekilde yasal olarak kayıtlı cep telefonlarına ait IMEI numaralarını ele geçiriyorlar ve bunları o IMEI numarası üzerine kaydederek kullanılır hale getiriyorlar. Benzer bir işlem çalıntı telefonlarda da uygulanıyor. Çünkü çalıntı bir telefon IMEI numarası ile takip edilebilir.
Cep telefonunuzdan birisini ararmış gibi *#06# tuşlarına basıp IMEI numarasını öğrenebilirsiniz. Cep telefonun orjinal olup olmadığını, hangi ülkeye ait olduğunu telefonunuzun kalitesini çok basit bir işlemle öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken telefonunuza *#06# kodunu yazıp IMEI numaranızı öğrenmektir..
Kapalı olan telefonların bulunması için izlenecek yollar oldukça azdır. Burada GPS kullanarak telefonun en son nerede internete girdiğini bulmak mümkündür. Bu şekilde kaybolan telefonun yeri tespit edilebilir. Ancak telefon çalındıysa ya da başka biri tarafından bulunduysa o zaman bu yöntem işe yaramayacaktır.
Olası sorgularda da bu veritabanı dikkate alınır. Polis ve jandarma gibi kolluk kuvvetleri tarafından bir şekilde cihazın ele geçmesi durumunda cihaz IMEI numarası ile sorgulanır.
Cihazınız kapalıysa veya mobil veriye ya da kablosuz ağa bağlı değilse ancak "Son konumu sakla" ayarı etkinleştirilmişse cihazın son konumunu görebilirsiniz. 2 Adımlı Doğrulama yedekleri hakkında daha fazla bilgi edinin.
Kolluk kuvvetlerine teslim edilen veya herhangi bir suretle ele geçirilen cihazların, emniyet veya adli mercilerce IMEI numarası ile birlikte Kurumumuza bildirilmesi durumunda cihazın teslim edilebilmesini teminen ihbarı yapan kişinin kimlik ve irtibat bilgileri anılan mercilere gönderilmektedir.
IMEI kaydı yaptırılmadığı için Türkiye'de kullanıma kapanan cihaz tekrar yurt dışına çıkıldığında o ülkede kullanılmaktadır. Ancak kapanan telefon Türkiye'de ne zaman IME kaydı yapılırsa o zamandan itibaren kullanılabilir. Dolayısıyla kaydı olmadığı için kapanan telefon sadece IMEİ kaydı yapıldıktan sonra açılmaktadır.
IMEI numarası nedir sorusunun yanıtı; özellikle yurt dışından telefon getiren kişiler tarafından araştırılıyor. IMEI numarasıtüm cep telefonlarında bulunması gereken bir kimlik numarası olarak tanımlanıyor. Tek bir telefona özel olan IMEI numarası, benzersizdir ve 15 haneden meydana gelir.
Aksi durumlarda telefon, kullanım hakkını tamamlamış sayılır ve iletişim için kullanılamaz. Her yıl IMEI kaydı olmadan tanımlanan süre yenilenir ve kullanıcı bir sonraki yıl için yeniden dört aylık bir kullanım hakkı elde eder.
IMEI Numarası Başkasının Eline Geçerse Ne Olur? IMEI numarasının ikinci bir kişi tarafından bilinmesi olumsuz sonuçlara sebebiyet verebilir. IMEI numaranızı öğrenen kişi, numarayı klonlayabilir. Aynı IMEI numarasının birden fazla telefonda eş zamanlı kullanılması, BTK'nın sistemi ile tespit edilir.
2023 yılında IMEI kayıt ücreti 2 bin 732 TL'den 6 bin 91 TL'ye çıkarılmıştı. Bu ücret 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 20 bin TL'ye yükseltildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri