Yasalarda birebir adı ile cam balkon yasaktır, yapılması cezai şartlar gerektirir diye bir durum açık açık belirtilmemiş olsa da Binaların ortak alanları, ana taşınmazlar, binanın mimari durumunu etkileyen durumlar yasalarda belirtilmiştir.
Yargıtay'ın 2015/6244 Esas ve 2016/2299 numaralı kararı, cam balkon uygulamalarında emsal nitelikte bir karar olarak öne çıkıyor. Bu kararın temelinde, kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadan yapılan değişikliklerin yasak olduğu vurgulanıyor.
Birçok kişi yazılı izin almadan cam balkon yaptırmaktadır. Ancak kat malikleri kurulundan izin alınmadan cam balkon yaptırılması kat mülkiyeti kanuna aykırılık teşkil eder.
Binaya yapılan ek balkonlar için bağlı bulunan belediyeye başvuru yapılmalı ve ruhsat alınmalıdır. Ruhsat alınmadan yapılan balkonlar konusunda 3194 sayılı İmar Kanunu esas alınır. Buna göre ilgili kanunun 32. ve 42. maddeleri uyarınca ruhsatsız inşa edilen balkonlara yıkım kararı uygulanabilir.
Ceza miktarı, belediyelerin mevzuatına göre değişiyor. Ancak genel olarak, izinsiz cam balkon yaptıranlara 1.000 TL ile 10.000 TL arasında ceza kesiliyor. İzinsiz cam balkon yaptıranlar, cezayı ödeyerek balkonu eski hale getirebilirler.
İlgili 27 soru bulundu
Kat Mülkiyeti Yasası Kapsamında Cam Balkon
Bu şekilde konuyu ele aldığımızda Katlanır Cam Balkon Yasal mı? sorusu kat mülkiyeti olan yapılarda kat maliklerinden yazılı izin alınmadıkça yasal değildir.
TÜRK CEZA KANUNU AÇISINDAN BALKON KAPATMA
TCK'nın “İmar Kirliliğine Neden Olma” başlıklı 184. maddesine göre ; Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
CAM BALKON İMAR MEVZUATINA UYGUNDUR.
Kapatma olayında, balkonun gömme balkon olması, taban alanının artmaması, taşıyıcı unsurların ve çekme mesafelerinin etkilenmemesi durumunda, balkonun camla kapatılmasında, yasaya aykırılı olmadığına karar veriliyor.
Mimari projede olmayan ve bina iskânı balkonsuz şekilde alınan gayrimenkullere, gerekli izinler ve ilgili prosedürler takip edilerek sonradan balkon eklenebiliyor. Fakat bunun için komşularınızın 'olur'u ve belediyeden ruhsat almak gerekiyor.
Balkon tadilatı yapmak istiyorsanız komşularınızın beşte dördünün 'yazılı rızasını' almanız gerekiyor. Bu izin noterde de düzenlenebilir.
Cam balkon sökülür mü sorusunun cevabına gelirsek; istenildiği zaman evet sökülebilir. Bir yerden başka bir yere taşınabilir. Eğer sökülüp başka bir yere takılmak isteniyorsa ikinci kez montajı da yapılabilir.
Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre projede olmayan bir balkonun sonradan yapılabilmesi için belediye/imar mevzuatı uyarınca bu mümkünse ve tüm kat malikleri de onaylıyorsa, projede olmayan balkon yaptırılabilir.
Buna göre teras balkonu kapatmak isteyen kişilerin binada yer alan tüm kat maliklerinden izin alması gerekmektedir. İzin alınmaması durumunda kat maliklerinden birinin bunu şikayet etmesi durumunda yapılan tüm işlemler geçersiz sayılır ve kapatılan teras balkon eski haline getirilecektir.
Önemle belirtmek isterim ki Kat Mülkiyeti Kanunu ve Yargıtay uygulaması, kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızasının varlığını; sadece açık olan balkonun kapatılması durumunda aramaktadır. Balkonda esaslı nitelikteki tadilatın yapılması durumunda, kat maliklerinin oy birliğine ihtiyaç duyulmaktadır.
Sık sorulan sorulardan biri de cam balkon mu pvc pimapen mi pahalı sorusudur. Çeşitli kriterlere göre fiyatlar değişiklik gösterse de cam balkonlar fiyat konusunda daha avantajlıdır. Pvc balkon fiyatları nispeten daha pahalıdır.
Cam Balkon Fiyatları 2024 (Güncel)
Standart katlanır cam balkon (şeffaf) m2 fiyatı 2600 TL, Standart cam (Füme) m2 fiyatı 2700 TL, Isıcamlı Cam Balkon m2 fiyatı 4000 TL, Isıcam (Renkli) m2 fiyatı 4300 TL, Sürgülü cam m2 fiyatı 3000 TL, Sürgülü cam (Renkli) m2 fiyatı 3200 TL olarak sıralanmaktadır.
Anayasanın TCK Madde 184 imar kirliliğine neden olma suçu maddesi gereğince kat maliklerinin rızası olmadan yapılan teras balkon kapatma işi tamamen suç sayılmaktadır. Anayasanın 184. maddesi gereği yeni yapılan bina ve inşaatın imar izni olması zorunludur.
Konut Teras Kapatma Yasal Mı? Teras kapama işlemi için ister tamamen size ait daire olsun yada ortak alanlara sahip apartmanlar olsun izni alınmadığı müddetçe yasal değildir.
Cam balkon sistemleri uygulandığı mekanları dış etkenlerden ve kötü hava şartlarından koruyarak ilave bir yaşam alanı oluşturulmasını sağlar. Cam balkon uygulamaları konforlu bir kullanım ve panoromik manzara sunar.
Balkonu kapatma veya balkonu odaya ekleme konusu Yargıtay kararı ile birlikte sınırları belli olan bir konu haline dönüştü. Buna göre balkon kapatmak isteyen birinin binada bulunan tüm kat maliklerinden izin alması gerekmektedir.
Yargıtay'ın 18. Hukuk Dairesi'nin 2015/6244 Esas ve 2016/2299 numaralı kararı, bir apartmanda yapılan cam balkon tadilatının projeye aykırı olduğunu ve yasalara uygun olmadığını belirtti. Balkonun kapatılmasıyla yapılan değişikliklerin, apartmanın mimari yapısını koruma sorumluluğunu ihlal ettiği vurgulandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2013 yılında Alo 181 Çağrı merkezini hizmete alarak vatandaşlarla birebir iletişim kurulmasını hedefledi. Bakanlığımız 2023 çevre ve şehirleşme vizyonu, yaşam kalitesini artıran, insan ve çevre prensibi çerçevesinde Alo 181 ile vatandaşa 7 gün 24 saat hizmet veriyor.
BELEDİYEYE BAŞVURU YAPILIR
Kat maliklerinin onayı ve kararın verilmesinden sonra bağlı bulunulan belediyeye başvuru yapılacak. Ek balkon için bağlı bulunan belediyeye başvuru ve ruhsat alınması diğer bir şart. Bu izin ve ruhsatın da alınmasının ardından ek balkon inşaatı yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri