Cam ani soğutulmuş alkali ve toprak alkali metal oksitleriyle, diğer kimi metal oksitlerin çözülmesinden oluşan akışkan bir malzeme olup ana maddesi (SiO2) silisyumdur. Cam amorf yapısını koruyarak katılaşır. Üretim sırasında hızlı soğuma nedeniyle kristal yapı yerine amorf yapı oluşur.
Camın ana maddesi kumdur. Kum doğada en çok bulunan maddelerin başında gelir. Sadece kum eritilerek elde edilen saf silis camından yapılmış malzeme çok kırılgandır. Hem dayanımın arttırılması hem de eritme sıcaklığının düşürülmesi için karışıma soda katılır.
Camın hammaddesi kumdur. Camın yapılış şekline göre kumun içine kireç, soda, kalker, dolamit ya da feldspa gibi mineraller eklenerek 1500 dereceye alınmış fırınlarda ısıtılır. Yüksek ısıda eriyerek sıvı forma kavuşan bu karışıma şekil verilerek cam halini alır. Sadece kum kullanılarak da cam üretilebilir.
Cam yapımında silisyum dioksit kullanılmasının nedenlerini özetleyecek olursak; Camın ana ham maddesidir. Camın termik şoka, yani ani ısı farklılıklarına karşı dayanıklılığınıartırır.
🔹 Cam yapımında kullanılan ana maddeler kum, kireç ve sodadır. 🔹 Cam, geri dönüşümü sayesinde bir doğa dostudur.
İlgili 27 soru bulundu
Saf kumu 1700 derecenin üzerinde eriterek cam elde edebiliriz.
Cam üretiminde ihtiyaç duyulan maddelerin çoğu mineral kökenlidir. Bunlar şunları içerir: kum, kalker, dolomit, anhidrit. Bununla birlikte, soda gibi kimya endüstrisinin ürünü olan maddeler de kullanılmaktadır.
Deniz kumu günümüzde en sık cam üretimi aşamasında kullanılmaktadır. Cam dökümünün ana maddesi olan kum sayesinde, her yıl milyonlarca cam üretilmektedir. Bununla beraber sanayi içerisinde büyük bir önem taşıyan kumlar, birçok farklı parça üretiminin ana maddesi arasında yer almaktadır.
İhtiyaç halinde içerisine feldspa, dolomit, kalker ve soda gibi mineraller eklenen camın ham maddesi kumdur. Bu karışımların 1500 derece gibi yüksek sıcaklıklardaki fırınlarda eritilip şekil verilmesiyle üretilen madde camdır.
Cam; silis, potas veya soda, kireç ve bazen de değişik katkı maddelerinin birlikte karıştırılıp yüksek sıcaklıkta eritilmesiyle elde edilen, saydam, yarı saydam veya opak, şekilsiz ve kristalleşmeden hızla katılaşan bir maddedir.
Plastik bardaklar, kağıt bardaklar ve seramik bardaklarla karşılaştırıldığında cam bardaklar daha sağlıklı ve güvenlidir. Ayrıca temizlenmesi de oldukça uygundur. Uygun fiyatlıdırlar ve aile hayatında bardak içmek için mükemmeldirler.
Aslında cam, erimiş ve kimyasal olarak dönüştürülmüş bir çeşit kumdur. Kullanılan özel kum, silika olarak da bilinen silikondioksit moleküllerinden oluşan küçük kuvars kristalleri tanelerinden oluşur. 1.700°C gibi oldukça yüksek bir sıcaklıkta erir. Kum, erime noktasına ulaştığında tam bir dönüşüme uğrar.
3000 yılında yapıldığına inanılan ilk cam örnekleri Mezopotamya'da bulunmuştur. Camın ilk olarak nasıl üretildiğine dair hiçbir kanıt olmamasına rağmen, Romalı bir tarihci olan Pliny, Finike'li denizcilerin camı ilk olarak bulduğuna işaret eder.
En önemli özellik, bardağın ısıya dayanıklı, şeffaf camdan yapılmasıdır. Cam malzeme, çayın doğal rengini ve berraklığını gözlemleyebilmek için idealdir, ayrıca ısıyı eşit bir şekilde dağıtır ve çayın sıcaklığını daha uzun süre muhafaza eder.
İsim olarak cam ve porselen arasındaki fark, camın soda, potas ve kireç karışımı ile kumun eritilmesiyle elde edilen katı, şeffaf bir madde olduğu, porselen ise kaolin ve diğer malzemelerin pişirilmesiyle yapılan sert, beyaz, yarı saydam bir seramik olmasıdır.
Cam endüstrisinde kullanılan belli başlı hammaddeler kum, soda, dolomit, kalker, feldspat, sodyum sülfat, vb. olarak sıralanabilir.
Camın ana bileşenini, saydamlık özelliği sağlayan, amorf yapı içinde erimiş ve dağılmış olarak bulunan silisyum oksit ( SiO2 ) oluşturur. Camlar, çok sert ve kırılgan, basma dayanımları yüksek, hava, su ve asitlerin (Flour asidi dışında) kimyasal etkilerine dayanıklı malzemelerdir.
Kum taneciklerinde en yaygın bulunan mineral kuvarstır. Saf kuvars renksizdir. Ancak mineralin oluşumu sırasında içine hapsolan başka maddeler farklı renklerde kuvars türlerinin oluşmasına neden olur. Kum taneciklerinin yapısında yüksek miktarda bulunan diğer bir madde olan kalsiyum karbonat şeffaf ve beyazdır.
Camın ana maddesi kumdur. Kum, soda ve kireç. Bu malzemeler, 1500 dereceye kadar ısıtılarak eritilir.
Adı geçen jeolojik oluşumlardan elde edilen ham maddeler cam sanayiinde kuvars kumu (silika ku mu) olarak kullanılırlar.
Kum, soda ve kireç bir araya getirilip 15.000 derece ısıya sahip fırınlarda eritilir. Cam türleri farklı farklı olduğundan standart bir erime noktası yoktur. Camların ortak maddesi silikon dioksit olup farklı camlar elde etmek için silikon dioksite çeşitli maddeler eklenir.
Deniz kumu (veya okyanus kumu), okyanusa taşınan tortulardan ve okyanus kayalarının erozyonundan meydana gelir. Kum tabakasının kalınlığı değişmektedir. Bu kum türü inşaat için idealdir.
Kurşun oksit eklenmesiyle formu değişen cam, ışık emme ve geçirme özellikleri ile daha estetik gözükmektedir. Kristal cam, kesme ve parlatma gibi detaylara sahip olduğundan normal cama göre daha pahalı olmaktadır.
Dünya rezervinin %73'üne sahip olan Türkiye'de üretilen bor ürünleri cam sektöründe hem iç pazar hem de dış pazarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Sahip olduğu eşsiz özellikler nedeniyle birçok sektörde tercih edilen bor özellikle cam sanayisinin önemli ham maddeleri arasında yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri