Tek fazlı dört telli AC sistemi için renk kodları aşağıdaki gibidir: Faz: Kahverengi. Nötr: Mavi. Topraklama ya da koruyucu iletken: Yeşil ya da sarı
Binalarda kullanılan diğer iki kablo çeşidi olan faz kablosu ve nötr kablo kablonun renkleri ise şöyledir; faz kablosu renkleri kahverengi, siyah veya gri renklerde nötr kablo rengi ise açık mavi rengindedir. Faz kablosu (+) yüklü, nötr kablo ise (-) yüklüdür.
Bir tesisatta ”faz nötr toprak nasıl anlaşılır?” diye soruyorsanız bunun cevabı kablo renklerine bakmaktır. Renkleri haricinde de mutlaka kablo uçlarını kontrol kalemi ile kontrol edin. Kontrol kalemini dokundurduğunuzda ışığı yanıyorsa bu uç faz ucudur.
Faz ve Nötr Nasıl Ayırt Edilir
Hangi ucun faz ve hangi ucun nötr olduğunu bulmanız gerekiyorsa, kablo renklerini kontrol edebilirsiniz. Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz.
Özellikle evlerimizdeki tesisatta kablo renkleri, siyah veya kahve rengi fazı, mavi kablo nötr, sarı yeşil çizgili kablo topraklama kablosunu göstermektedir. Herkesin anlayabilmesi için topraklama dünyanın her yerinde sarı yeşil çizgili renk kullanılmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Gri, Siyah veya Kahverengi: Faz için kullanılan kablo renkleridir.
Bütün farklı elektrik ve elektronik sistem ve cihazlarında faz devresi bulunur. Faz Nötr Toprak Ne Demek? Faz nötr toprak herhangi bir cihazın elektrik yükünü toprağa aktarılması şeklinde ifade edilebilir.
Topraklama kablosu, elektrik işleri ile uğraşan herkesin bildiği sarı yeşil çizgili renkli olan kablodur. Bu dünyanın her yerinde aynıdır ve tüm sistemlerde aynı renkler kullanılmaktadır. Üç kablodan siyah ya da kahverengi olanı faz, mavi olanı ise nötr temsil etmektedir.
Makinelerde çoğu kez nötr kullanılmamasının sebebi, üç fazın dengeli olması ve vektörel olarak ifade edersek dengeleyici bir güce ihtiyaç duyulmamasıdır. Daire ve ofis tarzı yerlerde ise bu durum tam tersidir.
Faz ve nötr üzerinde oluşan voltaj farkı ters bağlantıda da aynı kalacağı için elektrik devresinde herhangi bir sorun olmayacaktır. Trifaze prizlerde ise faz yönü bulunmaktadır. Faz yönü yanlış bağlanırsa bağlı olan motorlar, cihazlar ters çalışabilir veya hiç çalışmayabilir.
Bir AC (alternatif akım) sisteminde, nötr, voltajın sıfır olduğu, yani faz iletkenine göre potansiyel farkının olmadığı nokta olarak kabul edilir. Evlerde ve binalarda kullanılan prizlerde nötr, genellikle mavi ya da beyaz renkli kabloyla temsil edilir.
Nötr Toprak Arası Gerilim Kaç V Olmalı
Nötr ve toprak arasında gerilim değeri teoride 0V olmalıdır. Fakat elektrik tesisatının doğru boyutlandırılmaması sonucu veya dağıtım şirketinden kaynaklı olarak bu gerilimler artmaktadır. 2V 3V seviyelerine kadar normal olarak kabul edilebilmektedir.
Mesela faza mavi nötre kahverengi. Bu AC/DC trafo hocam bunun 220 v girişi fark etmez ama DC yani çıkış rengi fark eder. Farklı renkte kablo kullanmasının sebebi bazı bu tip trafolara faz nötr ü ters verirsen DC voltajda ters çıkabilir.
Nötr ya da negatif olarak geçmektedir. Kırmızı: Genel olarak 220 volt içinde görülmektedir. Faz iletkenliği için kırmızı renk kullanılmaktadır.
Siyah, gri ve kahverengi kablolar faz kablolarıdır.
İndüklenme sonucu akım oluşturan üç grup bobinin çıkışlarının her biri olan faz, üretimi sırasında pozitif alternansta bulunduğu sırada değeri pozitif olduğundan akım, fazdan nötre -yüksüz uç- , negatif alternansta bulunduğunda değeri negatif olacağından nötrden faza akar.
faz ucu nötr e değerse sigorta bozuk değilse atar. faz ucu toprağa değerse bina topraklaması sağlamsa sigorta atar.
Fazlardan birinin dengesiz veya aşırı yüklenmesi durumunda diğer fazların gerilimleri yükselir, nötr noktasının potansiyeli sıfırdan farklı olur, üzerinden akım akmaya başlar. Eğer toprak ve nötr birbirine bağlanmışsa toprağa bağlanan nötr de kısa devre edilmiş gibi aşırı akımların akmasına imkan verir.
Ev elektriği denilince akla 220V ile çalışan tek fazlı cihazlar gelmekle birlikte, evlerde klima vb güçlerin standartlaşması ile birlikte ev panolarına 3 faz getirilerek, yükün dağılımı ev içerisinde yapılmaya başlandı.
Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
Toprak Kablo Rengi: Sarı – yeşil çizgilidir. Toprak hattıdır. Elektrik kaçaklarında çarpılmayı önler, kaçak elektriği toprağa iletir.
Gri de olabilmektedir. Faz kablosu + elektrik enerjisi olan kablodur. Nötr Kablosu Rengi: Açık mavi renklidir – yüklü kablodur. Toprak Kablosu Rengi: Sarı ve yeşil çizgili kablodur.
Elektrik tehlikelidir lütfen uygulama yapmayalım. Koruyucu ekipman olmadan kesinlikle müdahale etmeyelim. Faz nötr arası gerilim farkı 220 volt dur.
o Faz ve nötr arası 220V değerinde ya da bu değere yakın olmalıdır. o Nötr ve toprak arası 0-1 V aralığında yer almalıdır. o Faz ve toprak arası, topraklama bağlantımızda herhangi bir sıkıntı yoksa, 220 V civarında olacaktır.
Trifaze elektrik (üç fazlı elektrik), yüksek güçlerde kullanılan bir elektrik besleme sistemidir. = 1200 faz farkı vardır. Ülkemizde bu fazlar genellikle R, S, T fazı olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri