Dönem karı vergi ve diğer yasal yükümlülük karşılıkları hesabı olarak bilinen 370 hesap, dönem karı olarak hesaplanan kurumlar vergisi, diğer vergi ve kesintiler, fonlar ve bu tür diğer yükümlülüklerin takip edildiği hesaba denir.
370 Dönem Kârı Vergi Ve Diğer Yasal Yükümlülük Karşılıkları Hesabı: Dönem kârı üzerinden hesaplanan kurumlar vergisi, diğer vergi ve kesintiler, fonlar ve benzeri diğer yükümlülükler için ayrılan karşılıkların izlendiği hesaptır.
370 hesap, dönem karı üzerinden henüz ödeme noktasına gelmeden hesaplanan kurumların vergisinin izlendiği hesaptır. Aynı zamanda, diğer vergi ve kesintilerin ve benzeri sorumlulukların izlendiği hesap olarak da bilinir. 370 muhasebe kodu olan bu hesap, dönem sonunda çalışır.
Kurumlar vergisi karşılığı
Bir başka deyişle Kurumlar vergisi ayında (Nisan ayında) bu hesap 371 hesap ile kapatılır. Zira 371 hesap ile 370 hesap arasında herhangi bir fark yoksa bir vergi ödemesi söz konusu değildir.
Ertesi yıl nisan ayında kurumlar vergisinin ödenmesiyle birlikte 370 ve 371 hesap karşılıklı kapatılır.
İlgili 35 soru bulundu
370 Hesap İşleyişi
Dönem karı üzerinden hesaplanan kurumlar vergisi ve yasal yükümlülükler dönem karı hesabının borcunun karşılığı olarak bu hesaba alacak olarak kaydedilir. Böylece dönem karı olarak hesaplanan yükümlülüklerin bilanço içerisinde borç olarak bir sonraki yıla devreder.
9- 193 no'lu hesaptaki tutar 371 Dönem Karının Peşin Ödenen Vergiler ve Fonlar hesabına devredilir. Ancak, devredilen tutar 370 nolu hesabın bakiyesini kesinlikle geçmemeli. Daha sonra Nisan ayında 370 ile 371 nolu hesap karşılıklı kapatılır.
Tahakkuk eden vergi kesinleştiğinde ve vergi dairesine beyanname verildiğinde 370 DÖNEM KÂRI VERGİ ve DİĞER YASAL YÜKÜMLÜLÜK KARŞILIKLARI hesabı borçlandırılır, 371 DÖNEM KÂRININ PEŞİN ÖDENEN VERGİ ve DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLERİ (-) alacaklandırılır ve aradaki fark 360 ÖDENECEK VERGİ ve FONLAR hesabına aktarılır.
570 Hesap Nedir? 570 Geçmiş Yıllar Karları Hesabı'nda; geçmiş faaliyet dönemlerinde ortaya çıkan ve işletme sahibine veya ortaklarına dağıtılmamış bulunan kârlardan ilgili yedek hesaplarına alınmayan tutarlar takip edilir.
İşletmenin yılsonu bilançosunda 371 numaralı hesap yıllık toplam geçici vergi tutan kadar borç ve 360 numaralı hesap yıllık toplam geçici vergi tutan ile o yıl içinde ödenen vergi taksitlerinin toplam tutan arasındaki fark kadar alacak bakiyesi ile görünür.
Terkin edilen geçici vergi tutarına, vade tarihinden terkin edilmesi gereken tarihe kadar gecikme zammı uygulanacaktır. Terkin edilmesi gereken tarihler; gelir vergisi mükellefleri için takip eden yılın 1 Mart günü, kurumlar vergisi mükellefleri için ise takip eden yılın 1 Nisan günüdür.
Geçici Vergi Belirlenen Dönemlerde Ödenmezse Ne Olur? 3'er aylık kazançlar halinde ödenmemesi durumunda yıllık beyanname üzerinden hesaplanan vergiden kişi ve kurumlar vergi tutarından terkin edilir. Terkin edilen geçici vergi tutarına gecikme zammı uygulanır.
Bu nedenle artış ve azalışlar hesap çizelgesinin karşılıklı iki tarafında izlenir [2]. Muhasebede hesabın şekli, iki taraflı bir cetvel veya yaygın adı T cetvelidir. T cetveli benzetmesinde, üst çizginin üstüne hesabın adı ve kodu, çizginin sol tarafına (B) borç ve sağ tarafına (A) alacak yazılır.
Dönem Net Kârı Hesabı olarak adlandırılan 590 hesap veya 590 muhasebe kodu, şirketin faaliyet döneminde ortaya çıkan kârın izlenmesi için kullanılan hesap olarak tanımlanır.
Net dönem kârı ise, genellikle bir mali yılın sonunda, bir işletmenin tüm faaliyetlerinden elde ettiği toplam gelirden, bu faaliyetlerin gerçekleşmesi için harcanan toplam giderler çıkarıldığında elde edilen kârı ifade eder.
Tekdüzen Hesap Planı'nda yer alan 373-Maliyet Giderleri Karşılığı hesabı bu fonksiyonu yerine getirmek amacıyla oluşturulmuş bir hesaptır. Buna göre Maliyet Giderleri Karşılığı hesabının kullanımını gerektiren giderlerin başlıcaları aşağıdaki gibi sıralanabilir: Tamir bakım. İkramiyeler.
Dönem Kârı veya Zararı Hesabı olarak isimlendirilen 690 hesap veya 690 muhasebe kodu, işletmenin sonuç hesaplarında yer alan gelir ve gider hesaplarının aktarıldığı hesap olarak yer alır. Dönem sonunda 60 ve 68 nolu hesap gruplarında kalanlara ters kayıt yaptırılır ve 690 nolu Dönem Karı veya Zararı hesabına aktarılır.
371 Nolu Hesap İşleyişi Nasıl Olur? 370 hesabından indirilmek üzere 193 Peşin Ödenen Vergi ve Fonlar Hesabından yapılan aktarmalar 371 nolu hesabın borcuna kaydedilir. Beyanname verilmesi aşamasında gerçekleşen tutarlar bu hesabın borcuna, 193 nolu hesaba alacak olarak kaydedilir.
İşletme kâr elde edip bu kârı herhangi bir şekilde değerlendirmediği ve ya başka hesaba aktarmadığı sürece yıllar itibariyle bu hesapta birikir. Bunun dışında geçmiş yıl kârları; şirket oraklarına dağıtılabilir, sermayeye eklenebilir ya da yedek hesaplarına alınabilir.
Yurtdışı gelen aramalarda telefon numarasının önünde 371 numaralı telefon kodu yer alıyor ise bu arama Letonya ülkesinden yapılıyor demektir. Yurtdışından birçok aramalar yapılır. Yurtdışı gelen aramalarda telefon numarasının önünde telefon kodları bulunur. Bu kodlar aramanın yapıldığı ülkeye ait bir koddur.
Ayrıca terse düşen bakiyelerde kapatılır; Örneğin alacak bakiyesi veren 120 hesaplar 340 hesaba be borç bakiyesi veren 320 hesaplar ise 159 nolu hesaba virmanlanır ve ertesi yıl açılış fişinden sonra tekrar eski hesaplarına kaydedilir.
360 Ödenecek Vergi ve Fonlar Hesabı: İşletmenin ekonomik faaliyetlerde bulunmasının sonucu ilgili mali mevzuat uyarınca mükellef veya sorumlu sıfatıyla işletmenin kendisine, personeline ve üçüncü kişilere ilişkin olarak ödenmesi gereken vergi, resim, harç ve fonların izlendiği hesaptır.
380 hesap işleyişi, gelecek dönemlere ait olan ancak tahsilatı peşin olarak elde edilen gelirlerin, ait oldukları döneme kadar bu hesaba alacak olarak kaydedilmesi ile gerçekleşir. Hesapta yer alan gelirler, ait oldukları dönemdeki gelir hesabına alacağına yazılır ve bu hesabın borcuna işlenir.
Dönem Kârı veya Zararı, işletmenin olağan kâr veya zararına olağandışı gelir ve kârların eklenmesi ve olağandışı gider ve zararların çıkarılması ile hesaplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri