Hangi Atıklar Cam Atık Kapsamındadır? İçecek şişeleri, Konserve kavanozları, Reçel kavanozları, Sürahi, Bardak, Pencere camları, Araba camları ve farları yaygın olarak görülen cam atıklardır.
Cam kalite kaybı olmadan sonsuz defa geri dönüştürülebilir bir malzeme olması sebebiyle geri dönüşümü sağlanabilen atıklar arasında çok önemli bir yere sahiptir. Cam atıkların geri dönüşümü ile bu atıklar hammadde hâline gelir ve üretim sırasında ergitilerek tekrar kullanılır.
İlgili 16 soru bulundu
Cam şişe, cam kavanoz, su bardağının yeri yeşil kutulardır. Bazı cam konteynerleri ise renklere göre bölümlere ayrılır, bu da camı beyaz, yeşil, kahverengi şeklinde rengine göre ayrıştırmamız içindir. Porselen ve seramik ürünler cam kutularına atılmamalıdır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından izin ve lisans almış geri dönüşüm tesisleri, cam atıkları almakla yetkili işletmelerdir. Ancak cam atıkların bedelleri diğer ambalaj atıklarından çok düşüktür. Bu nedenle endüstriyel miktarlarda ve türlerine göre ayrıştırılmış olduklarında ekonomik olarak getiri sağlayabilir.
Çeşitli Cam Ürünler
Pencereleri, bardakları ve aynaları yapmak için kullanılan camlar erime sıcaklığını değiştiren kimyasallarla işlenir. Bu tür camlar geri dönüşüm tesislerinde makinelere zarar verebilir. Aynı zamanda kırık camlar da işçilere zarar vereceğinden geri dönüşüm tesisleri tarafından kabul edilmez.
Geri dönüşüm tesislerine gelen cam ambalajlar, renklerine göre ayrıldıktan sonra fiziksel işleme tabii tutularak öğütülür. Fırınlanmaya hazır cam kırığı haline gelir. Cam kırıkları tekrardan üretime girer. Bu aşamada silisli kum, soda ve cam kırığı parçaları karıştırılır.
Cam ambalajların ortalama %25'inin geri dönüşümlü cam olabilmesi mümkündür. Yeşil maden suyu şişelerinde geri dönüşüm oranı %90'lara kadar çıkabilmektedir. İki adet şişeyi geri dönüştürdüğümüzde yaklaşık olarak; 1 litre suyu kaynatmak için harcanan enerji miktarı kadar tasarruf etmiş oluruz.
Birçok cam çeşidi bulunuyor. Pencerelerin, bardakların ve tabakların yapımında kullanılan camlar birbirlerinden farklı. Camlar erime sıcaklığını değiştiren kimyasallarla işleniyor. Bu tür camlar geri dönüşüm tesislerinde makinelere zarar verebiliyor.
Malzeme cinslerine göre ayrı biriktirme yapılması durumunda kağıt atıklar için mavi, cam atıklar için yeşil, plastik atıklar için sarı ve metal atıklar için gri renk sıfır atık kutusu veya etiket kullanılır.
Geri kazanımı mümkün olmayan cam ve mamulleri ise şöyle sıralanabilir: ampül ve floresan, pencere camları, cam yapı maddeleri, aynalar, optik camlar, ısıya dirençli camlar ve telli camlar.
Bertarafı için ürün tamamen tüketilip, ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Ürün tamamen tüketilmemişse, kendi ambalajında saklanmalı ve belediyenin evsel tehlikeli atıkların yönetimi çalışması kapsamında toplanması ve bertaraf/geri kazanım tesislerine gönderilmesi sağlanmalıdır.
Örneğin pencere camları, cam ambalaj, ayna, lamba, sofra takımı ve optiklerde yaygın pratik, teknolojik ve dekoratif kullanıma sahiptir.
Atık Cam. Cam şişe ve kavanozlarınızı yeşil-beyaz renkli Cam Kumbaralarına atabilir, çevreyi korurken enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Bir cam şişe doğada 4000 yıl yok olmadan kalabilir. Cam kalitesinden hiçbir şey kaybetmeden %100 geri dönüşür.
Ambalaj atıklarının malzeme cinslerine göre ayrı biriktirilmesi halinde kullanılacak biriktirme ekipmanlarında (geri dönüşüm kutularında) cam için yeşil ve/veya beyaz, kağıt için mavi, plastik için sarı, metal için gri renk kullanılır.
Şişe, kavanoz, cam bardak, vazo ve diğer cam atıklar toplama kutularında veya atığın oluştuğu yerlerde ayrı toplanır ve bu atıklar renklerine göre ayrılarak geri dönüşüm tesislerine verilir. Burada atık ve katkı maddelerinden ayrılır.
Cam ambalaj üretiminde atık cam şişe ve kavanozlar kullanılır. Diğer cam çeşitleri, içerdikleri hammaddenin farklı olması nedeniyle bu işleme dahil edilmez. Toplama merkezlerinde toplanarak geri dönüştürülen cam şişe ve kavanozlardan %100 oranında geri dönüştürülmüş hammadde ortaya çıkmaktadır.
Yönetmelik kapsamında ülkemizde Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların çöp olmadığı ve gerekli toplama noktaları, getirme merkezleri veya elektronik atık konteynerlarına atılması gerektiği ve bu konuda yapılması gerekenler açıkça belirtilmiştir.
Dilimi cam kırıklarının olduğu alanda bastırarak gezdirin. Yüzeyde kalan irili ufaklı parçalar patatese yapışacaktır. Herhangi bir cam eşyamız kırıldığı zaman bir parça ıslak pamuğu yerde gezdirirseniz cam kırıklarının pamuğa takıldığını ve camların kolaylıkla temizlendiğini göreceksiniz.
Çiğnenmiş sakızlar, çiğnenmiş sakızların geri dönüştürülmesinden elde edilen plastik kutularda toplanıyor.Geri dönüşüm tesisinde, geri dönüşüme girmiş plastiklerle yeniden işleniyor. Daha sonra elde edilen bu maddeye, şekiller verilerek yeni ürünler elde ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri