Buzlanma, aşırı soğuk veya aşırı sıcaklar nedeniyle çatlama: Günümüzde otomobil camları ekstrem hava koşullarına karşı özel olarak imal ediliyor. Ancak bazı fabrika hataları veya beklenenin çok daha üzerinde sıcaklık farkları gibi nedenlerle cam çatlaması meydana gelebiliyor.
Örneğin ani sıcaklık değişimi, yüksek basınç, sürekli noktasal darbeler, fiziksel zorlamalar, şiddetli çarpmalar gibi nedenlerden dolayı kırılabilmektedir. Bununla birlikte binaların deprem gibi nedenlerle esnemesi veya yüksek oranda soğuk ve sıcak hava değişimleri gibi nedenlerden dolayı da kırılabilmektedir.
Araç camları çeşitli nedenlerden çatlayabilir: Araba ile seyir halindeyken araçların tekerleri arasına sıkışan taşlar, aracın ön camına şiddetli bir biçimde çarparak ön camın çatlamasına sebep olabiliyor. Gerek mevsimsel gerekse yapısal özelliklerden cam kendiliğinden çatlayabilir.
Cam yüzeyi gerilimli olduğunda, gerilim yönüne dik açılarda bulunan çatlaklar genişlemeye başlar. Çekme kuvveti çatlağın ucunda yoğunlaşır ve cam yüzeyinde daha önce uygulanan gerilimden daha yüksek yerel bir gerilim meydana getirir. Yerel gerilimler yükseldiğinde çatlak camın içinde yayılır ve bir kırık oluşur.
Sıcaklık değişimleri: Otomobil camları, sıcaklık değişimlerine maruz kaldıklarında çatlayabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Araba ön camı kendiliğinden çatlayabilir. Ön camlar lamine edilmiş cam olarakda ifade edilir.İki adet camın arasına polivinil konulur,ısı sonrası vinil saydam hale gelir ve özel ortamlarda negatif basınç altında arada kalan hava dışarı atılır. Hasar yani çatlama bir çok şekilde meydana gelebilir.
Araba kullanıldıkça camdaki bu küçük çatlak zamanla ilerler ve büyümeye başlar. Küçücük nokta kadar olan çatlak onarılmadığında kısa süre içinde bütün camı kaplayabilir. Küçük ve derin olmayanlar sürücünün kendi tarafından bile onarılırken büyüyenlerin profesyoneller tarafından yapılması gerekir.
Trafik kazaları, taş sıçraması, dolu yağışı, öndeki aracın yükünden parça düşmesi, nadiren de olsa aşırı soğukta çatlama gibi nedenlerle oto camında hasar meydana gelebilir. Ayrıca oto cam açılıp kapanma mekanizması da zamanla arızalanabilir.
İlk olarak camın çatlak bölümü özel vakum makinesi ile temizlenir ve çatlak bölümün içindeki hava alınır. Çatlağın durdurulması ve ilerlememesi için içinde toz ve kir parçalarının bulunmaması gerekmektedir. Vakum makinesi ile çatlak bölümün içi temizlendikten ve hava alındıktan sonra çatlak alana reçine enjekte edilir.
Çatlak Cam Tamiri Fiyatı
Camın kalitesi ve çatlak tamiri yapılacak alanın fiziki durumuna göre fiyat aralığı da değişmektedir. Genel olarak yapılan tamiratların fiyat ortalaması 80 TL ile 400 TL arasındadır.
Madde 12- Sigorta edilen cam ve aynaların halinde sigortacı, sigorta bedelini geçmemek üzere hasar anındaki zararı tazmin eder. Sigortacı dilerse kırılan cam ve aynaları aynen ikame edebilir. Bu durumda kırılan cam ve aynalar sigortacının malı olur.
Çatlak sürücünün görünüşünü engelleyecek şekilde değilse onarılması daha iyi olur. Sürücünün görüşünü engelleyen bir cam çatlağı geniş yüzeyi kapladığı için mükemmel tamir edilme ihtimali olmayabilir. Değiştirilmesi daha doğru olacaktır.
Aracın tavan camını veya ön camını yaptırma gibi işlemler hayli maliyetli olduğu için kasko yoluyla işlemleri ücretsiz bir şekilde yapabilmek araç sahibine fayda sunar.
Öncelikle, camın erime sıcaklığının 1400 °C olduğunu hatırlatmak isterim. Konu uzatıp sapmak istemem ama yangın türlerinin çeşitleri var ve genellikle çoğu yangın türü bu sıcaklığın altında olduğundan camın erimesi pek mümkün değildir.
Genellikle küçük çaptaki hasarlar zorunlu trafik sigortası tarafından karşılanmamaktadır. Araba cam fiyatlarının yüksek maliyetli olması sebebi ile ücretsiz olarak araç ön cam değişimi ve araç arka cam değişiminin yapılabilmesi için sigorta şirketleri ek teminat seçenekleri ile poliçe kapsamını genişletebilmektedirler.
Trafik sigortasından cam değişimi yapamayacağınızı sizlere yukarıda belirttik, ancak aynı şeyi kasko için söylemeyiz. Aracınızda kasko var ise ücretsiz 1 defa cam değişim hakkınız bulunmaktadır. Bu cam değişimini poliçede seçtiğiniz cam servisi ve orjinal olup olmamasına göre servise gidip sağlayabilirsiniz.
Buna göre, - Ön cam üzerindeki camın bütünlüğünü bozan tüm hasarlar (ağır hasar) sürücünün görüş alanında olsun veya olmasın ağır kusur olarak değerlendirilir. - Ön cam üzerindeki camın bütünlüğünü bozmayan sürücünün görüş alanındaki her türlü çatlaklar ve kırıklar ağır kusur olarak değerlendirilir. - Ön cam üzerindeki ...
Cam filmini ön sürüş camına uygulamak kesinlikle yasak.
Filmlerde otomobillerin yan camını kırmak çok kolay görünür. Ve bu, filmlerin çok hatalı olmadığı durumlardan biridir. Çoğu otomobilin yan camlarında geleneksel olarak kullanılan temperli cam, doğru güç uygulamasıyla kolayca kırılır.
Aracımız da orijinal ve yan sanayi camların arasında düşündüğümüzün aksine görüşte ve görünürde herhangi bir farklılık yoktur. Orijinal cam dediğimiz ürünlerde yan sanayi ile kıyasladığımızda tek farkın logo olmasıdır. Orijinal camlarda kullandığımız aracın kendine ait logosu kullanılmaktadır.
Araç camında bulunan kırık, çatlak cam muayeneden geçiyor mu sorusu hasarın boyutuna göre muayene sırasında farklı kategorilerde değerlendirilir. Bazı çatlaklar değerlendirmeye göre “Ağır Hasarlı” kabul edilirken, çizikler ve taş izleri hafif kusur olarak değerlendirmeye alınır.
Evet, çatlak cam tamir edilebilir ama bunun belli şartları bulunduğunu da ifade etmek gerekmektedir. Araç camında çatlak oluşması durumunda hemen çatlak kısım kapatılmalı ve tamiri için uzman birine başvurmalı. Bunun yanında kişi kendisi de çatlak olan kısımları tamir için tamir kitleri alabilir.
Eğer bir kaza esnasında sizin aracınızın camı kırıldıysa bu karşı tarafın sigortası tarafından karşılanır.
Cam ısınınca patlar. Hatta baya baya patlar yani. Ama atese dayanikli, atese temas edebilen guclu camlar var.
Genel bir süre vermek gerekirse bir otomobil camı ortalama 2 saatte değiştirilir diyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri