Türkiye'nin yerli otomobili milletle buluşuyor. Togg için ilk imzalar 2017'de atıldı, 29 Ekim'de ilk seri üretim aracı banttan indi. Şimdi ise, yerli otomobilin fiyatı belli oldu. İşte Devrim otomobilinden, Togg'a uzanan Türkiye'nin otomobil serüveni...
Fiat dışında Renault, Toyota ve Ford da ülkemizde üretim yapan markalar arasında başı çekiyor. Peugeot, Citroen, Hyundai, Honda, Isuzu ve Opel'in bazı modellerinin de Türkiye'de üretildiğini belirtelim.
Türkiye'nin İlk Yerli Otomobili TOGG | Özellikleri ve Satış Tarihi.
Bu hafta 4 Nisan'da Türkiye'nin ilk elektrikli otomobili Togg, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e teslim edildi.
Türkiye'nin öncü otomotiv şirketi Tofaş'ın temelleri 1968 yılında atılmıştır. Sermayesinde, Koç Holding ile Stellantis'in eşit hissedar olduğu Tofaş'ın %24,3'ü halka açık olan hisseleri, Borsa İstanbul BİST 30 ve BİST 100 endekslerinde işlem görmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu veya kısaca TOGG, Türkiye merkezli bir otomobil üretici şirkettir. TOGG'un ortakları ise; Anadolu Grubu (%19), BMC (%19), Kök Grubu (%19), Turkcell (%19), Zorlu Holding (%19) ve TOBB (%5) olarak açıklandı.
Türkiye'de tasarlanan ve üretilen ilk otomobilin Anadol olduğu düşünülür. Ancak Anadol'un tasarımı İngiliz Reliant firmasınca yapılmış (Reliant FW5) ve Ford Otosan'da bu firmadan alınan lisansla üretim yapılmıştır. Anadol'un şasi, motor ve şanzımanları ise Ford Motor Company'den temin edilmiştir.
Fabrika inşa ve üretim süreci
Bursa'nın Gemlik ilçesinde yer alan fabrikanın yapımına ilk olarak 18 Temmuz 2020'de başlandı. Sahası yaklaşık 1 milyon 200 bin metrekare olan fabrika, 29 Ekim 2022 tarihinde Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılmıştır.
Yerli otomobil Togg'da teslimat tarihi bu sefer de ay sonuna ertelendi. Senelik üretim planları uzun süredir hazır olan Togg projesinde erteleme nedeninin 'talep fazlalığı' olduğu bildirildi.
Çekilişte 20 bin kişilik yedek liste de belirlendi. Çekiliş sonuçları 22.30'dan itibaren Togg'un resmi sitesinden yayınlandı.
Togg Teknoloji Kampüsü'nün kapasitesi yılda 175 bin. 2030 sonu itibarıyla 1 milyon üretim hedefi bulunuyor. 2023 yılında 28 bin adet üretim olacak ve 2026 yılında yeni akıllı cihazların aile katılmasıyla birlikte kapasite yıllık 175 bin adede ulaşacak” diye konuştu.
Türk otomotiv endüstrisi daha önce Devrim ve sonrasında Anadol ile otomobil üretimine başlamış ancak iki deneme de uzun soluklu olmamıştı. 1960-80 arası üretilen Anadol, halen yollarda görülebilen ve en başarılı yerli otomobil markası olarak hafızalara kazındı.
29 Ekim 1961 yılında meclisin önüne getirilen 2 otomobilden siyah olanına dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel bindi. Anıtkabir'e gidecek siyah otomobil yaklaşık 100 metre ilerledikten sonra durdu.
Elektrik donanımı ile diferansiyel dişlileri, kardan istavrozları ve motor yatakları ile cam ve lastikleri dışında bütün özellikleri ve mekanik donanımları yerli üretimdi.
Türkiye'nin yerli otomobili Togg'da teslimatlar devam ediyor. Togg, Eylül ayında 2 bin 204 adet teslimat gerçekleştirildiğini duyurdu. Teslimatların başladığı Mayıs ayından bu yana ise toplamda 5 bin 604 adet T10X sahiplerine teslim edildi.
Ertesi gün gazete manşetleri "Devrim 100 metre gitti ve durdu." şeklinde yazılmıştı ve araba uzun yıllar alay konusu oldu. Devrim, muhtemelen otomobillerin prototipleri olduğu ve üretim sürecinin iyi belgelenmediği için seri üretime geçmedi, üretim aşamasından sadece birkaç teknik çizim kaldı.
O dönem "Siyah", "Beyaz", "Mavi Boncuk" ve "Gecekondu" isimleri verilerek 4 adet üretilen Devrim'den sadece biri çalışır durumda günümüze ulaştı.
SİYAH OTOMOBİL, 58 YILDIR KAYIP
Üçüncü otomobil ise 29 Ekim törenlerinin ardından getirildiği tesislerde 2018 yılında kurulan müzede camlı kabinde sergilenmeye başladı. 29 Ekim törenlerinde benzini bittiği için yolda kalan siyah Devrim otomobili ise şu ana kadar yapılan tüm çalışma ve aramalara rağmen bulunamadı.
İlk testi 29 Ekim 1961'deki Cumhuriyet Bayramı töreninde Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel tarafından yapılan, Türkiye'nin ilk yerli otomobili "Devrim"in Eskişehir'de sergilendiği müze, 4,5 yılda 470 bin ziyaretçi ağırladı
Fiberglas malzemesi nedeniyle 'samandan' diye 'kara çalınan' Anadol'un bir de spor modeli yapılmıştı. Spor Anadol olarak tanınan STC-16 (Sport Turkish Car), ilk Türk tasarımlı otomobil olarak tarihe geçti.
Türkiye Patent Enstitüsü'nün kayıtlarına göre Ford Otosan Anadol markası için ilk olarak 1978 yılında marka tescil başvurusunda bulundu. Ancak tescil edilen markanın her 10 yılda bir yenilenme zorunluluğunun bulunduğu Türkiye'de Ford Otosan bu yenilemeyi gerçekleştirmedi.
Elektrikli yerli otomobil Togg'un yurtdışında üretildikten sonra Türkiye'ye yabancı plakalı tırlarla getirildiği iddiası gerçeği yansıtmıyor.
ChatGPT'nin derlediği bilgilere göre, başvurulara yoğun ilgi gösterilirken, Togg, 2023 yılında toplam 20 bin araç teslim etmeyi hedefliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri