Makineye atılan yünlü kıyafetler hassas oldukları için 30 derecede yıkanması doğru bir yöntemdir. Yünlü kıyafetler sıcak suda çekecekleri için bu da kıyafetlerin ömrünü azaltacaktır. Bu nedenle sıcaklık ayarına dikkat etmek gerekecektir.
Yünlü giysiler, koyun, keçi gibi hayvanların tüylerinden elde edilen kumaşlardan üretilir. Yüksek sıcaklıkları, yünlü giysilerin çekmesine sebep olabilir. Makinada yıkanabilir etiketi bulunan yünlü giysilerinizi “Elde Yıkama Yünlü 30 derece” programı ile yıkayabilirsiniz.
Yünlü kazaklar çamaşır makinesinde 30 derece ve hassas/narin yıkama programıyla yıkanmalıdır. Aksi takdirde yünlü kazaklar çekebilir. Triko kazaklar çamaşır makinesinde 30 derecede ve hassas programıyla yıkanmalıdır.
Yünlülerinizi çamaşır makinesinde yıkarken, en fazla 30 derece ve hassas/narin yıkama ayarında olması gerekmektedir. Yünlü kazaklarınızın için Yumoş Extra gibi doku koruma özelliği bulunan bir çamaşır yumuşatıcısı tercih etmelisiniz.
Bu program adından da anlaşılacağı üzere makinede yıkanabilen yünlü çamaşırlar için oluşturulmuştur. Çamaşırların makinesi, bu programda çekmeyi önlemek için çok yüksek sıcaklıklara çıkmaktan kaçınır. Ayrıca kıyafetleri bir süre yıkama suyunun içinde bekletir.
İlgili 28 soru bulundu
Çoğu yünlü ve narin çamaşırlar elde yıkamaya ya da çamaşır makinelerindeki özel hassas programlara uygundur. Yünlü deterjanları, düşük yıkama sıcaklığında bile etkili bir şekilde temizlenmesini sağlarlar. Su 30°C sıcaklığını aşmamalıdır. Sadece hafif kirli giysiler için 20°C'de soğuk yıkama zaten yeterlidir.
Deterjan seçimine de dikkat ettikten sonra yünlüler programını seçin ve sıcaklık ayarını 30 dereceye getirin. Bu kıyafetlerin makinede 30 dakika yıkanması bir diğer önemli husustur.
Temizleme işleminde dikkat etmeniz gereken nokta, yün yorganın yüksek sıcaklıkta yıkanmaması gerektiğidir. Yün yorganları yıkarken, topaklanmanın önüne geçebilmek için düşük sıcaklık tercih edilmelidir. Yorganlar hangi programda yıkanır sorusuna cevap olarak, narin ve hassas yıkama iyi bir seçenektir.
Yünlü giysileri havalandirmak çogu zaman yeterli olur. Yıkamaniz gerektiginde ise hassas çamasırlar için üretilmis deterjan kullanmalısınız. Yünlüleri, elde yıkayın veya çamasır makinesinde yünlü veya elde yıkama programını kullanin.
Saf yün oldukça pahalıdır, bu yüzden özellikle özen göstermek gerekir. Nasıl yıkanır? : Kuru temizleme yapabilir, yünlülere özel bir deterjanla soğuk suyla elde yıkayabilir veya makinede Yünlü programında yıkayabilirsiniz.
Çamaşır makinenizde yün programı yoksa, 'sadece elde yıkama' yünleri için soğuk yıkama programı kullanmanızı ve her zaman yünlerinizi ters çevirerek yıkamanızı öneririz. Ağır deterjanlar, enzimler içeren 'Bio' deterjanlar veya çamaşır suyu içeren deterjanlar kullanmaktan kaçının.
Ancak renklilerin nasıl yıkanması, hangi programda yıkanması gerektiğine dair bilgileri genel olarak şöyle sıralayabiliriz; Renkli çamaşırlar öncelikle cepleri kontrol edilip makineye öyle koyulmalıdır. Yünlü ve ipek kumaşlar için makinenin hassas ya da narin programları seçilmelidir.
Sirke, kıyafetlerin tüylerden arınmasını sağlar. Bu yöntemin etkili olması için sirkeyi durulama aşamasında makineye eklemeniz gerekir. Tüy toplayıcı aparatlar da çamaşır makinesinde yıkadığınız kıyafetlerin üzerinde etkili olabilir. Bu malzemeler, makineye giysilerle birlikte atılır.
Kazan kapasitesinin yarısı kadar ağırlığa sahip yünü bir ölçek çamaşır deterjanı ile makinede kolayca yıkayabilirsiniz. Yün yıkama deterjanını ekledikten sonra makineyi yün programında düşük sıcaklıkta çalıştırmalısınız. Makinede yıkanan yünleri banyoda iyice süzüldükten sonra balkona serip kurutabilirsiniz.
Yumuşatıcı kullanmamanız gereken çamaşırlar arasında şunlar sayılabilir: Bulaşık bezleri, mikro elyaf kumaşlar, yünlüler ve sentetik kumaşlar.
Lekeli sentetik kıyafetler için ise ön yıkama yapabilirsiniz. Bu süreçte hafif içerikli bir leke çıkarıcı kullanılabilir. Fakat kesinlikle ağartıcı özellikli deterjanlar kullanılmamalıdır. Bu detay hem ön yıkama hem de makinede yıkama için geçerlidir.
Bu ürünlerin 30 veya 40 derece programlarda yıkanması yeterlidir.
Sweatshirtlerin çamaşır makinesinde 30 derecede yıkanmaları tavsiye edilmektedir. Renkli ve pamuklu giyim ürünlerinin 30 derecenin üstünde bir ısıda yıkanmaları durumunda çekme ve solma gibi problemler oluşabilmektedir. Uygun yıkama ile sweatshirtler uzun yıllar süresince gönül rahatlığı ile kullanılabilmektedir.
Beyaz iç çamaşırları ise yine en az 50 derece olmak üzere 90 dereceye kadar yüksek ısılarda yıkanabilir. Yünlü ve ipek kumaşlar beyaz dahi olsa yüksek ısıda yıkanmamalıdır, çünkü küçülüp çekebilirler. Yünlü beyazlar için en ideal ısı 40 derece, program ise hassas çamaşırlar programıdır.
Yine de yıkayacağınız beyaz çamaşır, yün ya da ipek gibi hassas yapıda bir kumaş ise en fazla 30 derecede yıkamak gerekiyor. Bu detaylara özen göstermelisiniz.
Çamaşır makinenizin yünlü programı ya da narin programında 40 derecede yıkayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken önemli bir konu da yünlü yorganınızı makinede yıkadıktan sonra, mutlaka düz bir zemine serip öyle kurumasını sağlayın. Aksi takdirde yünler içeride topak topak olabilir.
Yün yorganlar için en iyi sonuç kuru temizlemede alınır ancak evde yıkamak istenirse ürün 40˚C sıcaklıkta, narin programda yıkanabilir. Ya da makinanızın yünlü ayarında da yıkanabilir. Yıkama sonrasında ise ürün mutlaka 60˚C'nin altında bir sıcaklıkta kurutma makinesinde iyice kurutulmalıdır.
Genel olarak pamuklu çamaşırları 40 derecede; yünlü, ipekli gibi narin kumaş yapısına sahip olanları 30 derecede veya soğuk suda yıkayabilirsiniz.
Yünlüler ve Hassaslar
Bu yıkama programları genellikle düşük sıcaklıkta çalışıyor. İpek ve yün gibi hassas kumaşları, sentetik programlara benzer bir şekilde zarar görmekten korumak için daha az tambur dönüşü uygulanıyor. Yün ve ipek gibi hassas giysileriniz varsa, bu programı kullanmak yararlı oluyor.
Beyaz kıyafetler (atlet, iç çamaşırı vb.) genellikle 60-90 derece arasında yıkanır. Bu sıcaklık, beyaz kıyafetlerin daha temiz ve daha beyaz görünmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri