Makinistler, TCDD bünyesinde sözleşmeli memur statüsünde istihdam edilirken 2011 yılında işçi statüsünde de alıma başlandı.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nda (TCDD) görev almak isteyen kişiler bu kapsamda hizmet içi eğitim programlarına katılırlar. Ayrıca makinist olmak için bazı şartlar da bulunur. Öncelikle makinistler 35 yaşını aşmamalıdır. Ayrıca KPSS'den de 60 ve üzeri bir puan alınması gerekir.
(2) TCDD Taşımacılık A.Ş., 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine tabidir.
👉TCDD Makinist Maaşları Ne Kadardır? TCDD'de görev yapan makinistlerin aldıkları maaşlar, 4.250 TL ile 7.250 TL arasında değişiklik gösterir. TCDD'de makinist olan çalışanların maaşları, genellikle gitmekte oldukları tren seferi sayısına ve tecrübe yıllarına göre değişiklik gösterir.
Bir makinistin vardiya süresi 8-9 saat olup, bu süre içinde yaklaşık 10 bin yolcu taşır. Ulaşım araçlarının tatillerde de kullanılmasından dolayı, makinistler gece, hafta sonu, resmi tatil ve bayram günlerinde de çalışırlar; bu durum dezavantajlı olarak görülebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Nasıl Makinist Olunur? Makinist olmak için üniversitelerin, Elektronik Teknolojisi, Makine, Raylı Sistemler Makinistlik, Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Teknolojisi, Raylı Sistemler Makine Teknolojisi, Otomotiv Teknolojisi önlisans bölümlerinden birinden mezun olma şartı bulunmaktadır.
Yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşu olmadığı hallerde Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş bir demiryolu eğitim merkezinden tren makinistin ulusal yeterlilik ve meslek standartlarında belirtilen hususlara göre düzenlenen, tren makinist temel eğitim programını başarılı bir şekilde tamamlayarak katılım belgesi almış ...
Makinist olmak için ilk olarak, lise mezunu olanların Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından düzenlenen sınavlara girmesi gerekir. Bu sınavlar yılda birkaç kez açılır, bu sınavların başvuruları ise internet üzerinden yapılır.
Sermayesinin tamamı devlete ait olan TCDD Taşımacılık A.Ş., ulusal ve uluslararası demiryolu ağlarında; yolcu ve yük taşımacılığı, feribot işletmeciliği; lojistik faaliyetler, yüksek hızlı, konvansiyonel, bölgesel trenler ve kent içi toplu taşımacılıkta (banliyö) Marmaray ve Başkentray'ın işletmeciliği ile demiryolu ...
1) Daha önce bir kamu iktisadi kuruluşu olan TCDD, 24/4/2013 tarihli ve 6461 sayılı "Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun” ile iktisadi devlet teşekkülüne dönüştürülmüştür.
MADDE 1. Bu Yönetmeliğin amacı, TCDD'de 657 sayılı Kanuna göre çalışan kadrolu personelin hak ve yükümlülükleri ile çalışma şartlarını düzenlemektir.
Türkiye'de tren makinisti olarak çalışabilmek için KPSS'den yeterli puanı almak ve merkezi atama ile atanmak gerekmektedir.
TCDD 60 KPSS ile personel alımı yapacak: Başvurular İŞKUR'dan! TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan ilana göre; 4 farklı unvanda olmak üzere toplamda 9 kişilik personel alımı yapılacak. Personel alımında adayların 2022 yılında yapılan KPSS P3 puan türünden en az 60 puan almış olmaları gerekmektedir.
Üniversite eğitimini, Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Teknolojisi, Makine, Raylı Sistemler Makinistlik, Elektronik Teknolojisi vb. bölümlerden birinde tamamlamak. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları'nın (TCDD) düzenlediği hizmet içi eğitim programına katılmak.
Raylı Sistemler Makinistliği bölümü, 2 yıllık bir bölümdür. Özellikle tercih dönemlerinde araştırılan bu bölüm ile en çok merak edilenlerin başında, "Raylı Sistemler Makinistliği bölümü hangi üniversitelerde var?" sorusu gelmektedir.
Raylı Sistemler Makinistlik taban puanları 4 yıllık bulunmaz çünkü bölüm bir ön lisans bölümüdür. Bunun yanı sıra adaylar, Raylı Sistemler Makinistliği bölümünden mezun olduktan sonra DGS'ye girip dört yıllık bir lisans programına geçiş yapabilirler.
KPSS'den 70 puan şartı
Adaylarda geçerlilik süresi devam eden KPSS'den 70 puandan az olmamak üzere, giriş sınavı duyurusunda belirlenen asgari puanı almış olması şartı aranacak.
Banliyö trenleri, ülkeler arasında yolcu veya yük taşımacılığı yapan trenle ve şehir içi trenleri kullanan kişiler makinist olarak adlandırılırlar.
Makinistlik belki de en zor ve fedakarlık gerektiren mesleklerin başında geliyor. Bayramlarda tatil yapamayan, haftasonlarını ailesiyle geçiremeyen ve uzun süre sevdiklerinden ayrı kalan makinistler, anlattıklarıyla mesleklerinin zorluklarını da gözler önüne seriyor.
Makinist, bir trenin yönetimini üstlenerek yolcu veya yük taşır. Makinistler; trenin yönü ve frenlerini kontrol ederek güvenli bir şekilde seyahat etmek için gereken tüm yolları uygular. Seyahat sırasında meydana gelen herhangi bir soruna hızlı bir şekilde müdahale etmek de makinist sorumlulukları içerisindedir.
Ulaşım sektöründe yer alan makinist mesleği ile yolcu ve yük treninin çalışması ve güvenli olarak, yolculuk etmesi sağlamaktadır. Günümüzde çok özel bir meslek haline gelen makinistlik pek çok kişinin ilgi alanına girmeye başlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri