Balık sürüleriyle ve ahtapotlarla beslenen ve bu sürüleri takip eden, kendisi de sürü oluşturan bayağı köpek balığı, çok keskin dişleriyle profesyonel balıkçıların ağlarına büyük zarar verir. Kırlangıç türü dip balıklarını avlayan amatör balıkçıların oltalarına nadiren takılır. İnsanlara saldırmaz.
İnsanlara saldırdığı konusunda tarihte çok az örnekleri bulunan camgöz köpekbalığı, genel itibariyle deniz planktonları ile beslendikleri için zararsız olarak konumlandırılmaktadır.
PLANKTON İLE BESLENİYORLAR
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir 2.Şube Başkanı Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Ekim Özal yakalanan köpek balığı ile ilgili panik yaratacak bir durumun olmadığına işaret ederek, “Büyük camgöz köpek balıkları plankton ile beslendikleri için insanlara zararları yoktur.
Büyük Camgöz de aynı Balina köpek balığı gibi sadece deniz suyundan plankton filtreleyerek beslenir ama Balina köpek balığının yaptığı gibi aktif bir şekilde suyu kendi gücüyle içine çekip kendi gücüyle dışarıya püskürtmez; büyük camgöz çok büyük olan ağzı daima açık vaziyette dolaşarak suyu solungaçlarıyla tarar.
Gri resif köpek balığı (Carcharhinus amblyrhynchos), harharyasgiller (Carcharhinidae) familyasından bir köpek balığı türü. Gri resif köpekbalığının yerküredeki dağılımı. Hint Okyanusu, Büyük Okyanus, Paskalya Adası ve Güney Afrika'da yaşar.
İlgili 38 soru bulundu
Camgöz köpekbalığı nedir? Camgöz köpekbalığı, balina köpekbalığının ardından dünyanın en büyük ikinci balık cinsi fakat camgözler diğer akrabaları gibi dev dişlere sahip değiller. Dev ağzı ve solungaçları sayesinde suyu süzerek elde ettikleri planktonları yiyor ve bu şekilde hayatta kalıyorlar.
Bursa'nın Mudanya ilçesindeki balıkçılar tarafından Marmara Denizi'nde yakalanan camgöz cinsi köpek balığı balıkçı tezgâhlarında ilgi odağı oldu. 3 metre boyunda ve yaklaşık 300 kilogram ağırlığındaki köpek balığının kilogram fiyatı ise 25 TL'den alıcı buluyor.
Bilimsel adı Carcharhinus leucas olan Boğa Köpek Balığı, 4 metreyi bulabilen boyu ve inanılmaz keskin dişleriyle insanlar için tehlikeli olabilen bir tür.
Yaşayan balıkların en büyüğüdür ve bilinen en büyük balina köpek balığı 18,7 metre ve 42 tondur.
Bu türün canlı bir üreme şekli vardır ve her iki yılda bir 55 yavru doğurur. Potansiyel olarak tehlikeli olmasına rağmen, büyük çekiç kafası nadiren insanlara saldırır.
İnsanlar normalde köpek balıklarının ilgi alanında değil. Trajik kazalar son derece nadir. Araştırmalara göre her yıl ortalama beş kişi köpek balığı saldırısı sonucu ölüyor. Tüm dünyada bir yılda en fazla 63 saldırı meydana geliyor.
Eğer bir köpekbalığı tehlikeli olabilecek kadar yakında yüzüyorsa, ona tekme atın veya yüzüne bir sopayla, yüzme ayakkabısıyla ve hatta yumruğunuzla vurun. Bunu yapmak, genelde köpekbalığının ters yönde kaçması için yeterlidir.
Ancak 350 tür içinde insanlara saldıran ve tehlikeli olduğu bilinen 4 köpekbalığı türü var. Bu türlerden 3'ünün Türk denizlerinde var olduğu biliniyor. Bu türler, Boz Camgöz, Büyük Beyaz Köpekbalığı ve Büyük Camgözdür.
Türkiye'nin kıyısı olan denizlerde yaşayan köpek balıklarının insanlar için tehlike oluşturmadığını anlatan Prof. Dr. Karakulak, "Bizim denizlerimizdeki köpek balıkları insanlara saldıran türler değiller. Ağırlıklı olarak plankton ve küçük balıklar ile beslenen türler.
Köpek balıklarının büyüklükleri türden türe çok değişir. En küçük tür olan cüce fener köpek balığının boyu yaklaşık 15 santimetredir. Buna karşılık 12 metreyi bulan balina köpek balığı da dünyanın en büyük köpek balığıdır ama zararsızdır.
Türkiye'de köpek balığının olmadığını merak ediyorsanız Akdeniz, Ege Marmara'da bulunduğunu hatta bazı kaynaklara göre Karadeniz'de de yer aldığını söyleyebiliriz.
Türkiye üç denizin derin sularıyla çevrilidir: Akdeniz, Karadeniz ve Karadeniz.Ege Denizi. Ve evet, köpek balıkları var ; Aslında, Türkiye sularında yüzen 50'den fazla köpekbalığı türü var, bunların arasında çekiç kafalılar ve kötü şöhretli büyük beyaz köpekbalıkları da var.
Kurnaz, gözünden bir şey kaçmayan (kimse).
Köpekbalığı Dişi-Azı -591,91 TL.
Timsah: 17.2 - 34.47 MPa = 1754-3515 ton-kuvvet/metrekare. İnsan (rekor): 0.8 MPa = 81.6 ton-kuvvet/metrekare. Beyaz Köpekbalığı: 4.13 MPa = 421 ton-kuvvet/metrekare.
Yaşamış en büyük köpek balığının dünya küresel çapta soğumaya başladığında Pliyosen'in sonunda yanim 2.6 milyon yıl önce neslinin tükendiği biliniyor. Bugün bu canlının yaşadığına dair herhangi bir kanıt yok.
Köpek balığı yemek vücudun ağır metalle ve zehirle dolmasına yol açar. Bu yüzden tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Köpek balığının avlanması yalnızca insan sağlığı için değil, deniz ekosistemi için de oldukça zararlıdır. Nesli tükenme tehlikesi olan köpek balıklarının avlanması ve satılması yasaktır.
8- Yavrular yumurtadan çıkana kadar annelerinin içinde kalırlar. Çoğu balık gibi, balina köpekbalığı da yavruları yumurtadan çıkıncaya kadar içlerinde tutar. Dişi yaklaşık 300 yavru doğurur, ancak çoğu olgunluğa ulaşmaz. Tüm bebeklerin aynı anda değil, parça parça doğurduğuna dair bazı kanıtlar bulunmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri